ONDER EMBARGO TOT ZATERDAG 11 FEBRUARI OM 10 UUR

Rollegem krijgt een nieuw speelbos en ravotzone aan de Fabrieksbeek

Zaterdag 11 februari gaan de eerste bomen van een nieuwe natuurlijke speelzone in Rollegem de grond in. De groenzone achter de begraafplaats wordt volledig heringericht met speelheuvels, wilgenhutten, een speelbos en groene rustplekken. De stad komt hiermee tegemoet aan de vraag van de Rollegemnaren om meer bomen, bos en groene speelnatuur in hun omgeving te voorzien. Op basis van de inbreng van verschillende lokale partners tekende het Stadlandschap Leie en Schelde een mooi ontwerp uit voor de nieuwe groene zone, op maat van elke Rollegemnaar.

Nood aan meer groene speelruimte

De publieke speelruimte voor jeugdbewegingen, scholen en verenigingen is vrij beperkt in Rollegem. Chiro Tandem gebruikt al enkele jaren de weide achter de begraafplaats als speelveld, maar landschappelijke ingrepen waren eerder nog niet mogelijk. Ook vanuit de inwoners nam de vraag naar meer bos, bomen en groen in de omgeving de laatste jaren toe. Vanuit jongeren- en natuurbeleid nam de stad het initiatief om aan deze behoeftes te voldoen.

Een groene, ecologische en avontuurlijke inrichting

Samen met enkele lokale partners als Chiro Tandem, Rollegem Bos, Gezinsbond, Vrije Basisschool Sint-Theresia en MFC De Kindervriend werd nagedacht over een inrichting op maat van elke inwoner. Ook de Provincie West-Vlaanderen, eigenaar en beheerder van de Fabrieksbeek langs het domein, werkte aan het ontwerp mee. Reliëf, bomen, speelgelegenheid, avontuur, rust en veiligheid waren de kernwoorden die vooropgesteld werden.

De stad komt hiermee tegemoet aan de vraag van de Rollegemnaren om meer bomen, bos en groene speelnatuur in hun omgeving te voorzien. Bert Herrewyn, Schepen van Natuur, Kinderen en Jongeren

Op basis van deze inbreng tekende het Stadlandschap Leie en Schelde een groen, ecologisch en speels plan uit. Vanaf de Beekweg zal het gebied toegankelijk zijn langs een smal pad dat de bezoeker via een fruitboomgaard tot bij een centrale ontmoetingsplek leidt. Het pad brengt je verder tot bij de actieve zone die naast een open speelveld en speelbos ook bestaat uit een zitarena in een speelheuvel, die kan gebruikt worden als uitkijk- of rustplek binnen de speelzone. Het plan voorziet ook tal van heuvels en een put met bespeelbare elementen als boomstammen, zand, wilgentunnels en touwen. Zo is er in deze nieuwe groene omgeving voor elk wat wils.

 

Omdat de speelzone voor iedereen toegankelijk moet zijn, wordt een berijdbaar en rolstoeltoegankelijk grindgazon doorheen het gebied voorzien. Daarnaast werd ook de veiligheid rond de beek grondig onderzocht. Heesters en hagen zullen zorgen voor een natuurlijke buffer en noodzakelijke afsluiting tussen de speelzones en de beek.

Timing

·         Februari 2023: aanplanten speelbos

·         Najaar 2023: graaf- en zaaiwerken (aanleg heuvelzone, wandelpad, …)

·         Winter 2023 – 2024: aanplant van resterende bomen en struiken

·         Voorjaar 2024: feestelijke opening

ontwerp speelbos Rollegem.jpg
  • jpg

EXTRA VOOR PERS

De plantactie vindt plaats op zaterdag 11 februari tussen 10 en 12 uur. Ingang via de achterkant van de begraafplaats (te bereiken via Beekweg, Rollegem). Schepen Bert Herrewyn is aanwezig voor foto/interview.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL