Zomers spelen in Kortrijk: kinderen bouwen zelf speelzone aan Groeningeheem

Het bestuursakkoord Beste Stad van Vlaanderen sprak de ambitie uit om meer veilige en inclusieve speelruimte te maken, waarbij elk kind in een cirkel van 400 meter rond hun woonplaats een plek heeft om te spelen. Ondertussen is die ambitie zo goed als ingevuld en heeft de stad de symbolische kaap van 100 speelzones ver overschreden. Door naar de kinderen te luisteren en hen te betrekken in de realisatie van speelruimte gaat de stad nog verder. De speelzone in de tuin van het Groeningeheem is daar het jongste bewijs van. Deze werd niet enkel uitgedacht door de kinderen van de Kleine K, ze bouwden het zelf!

DIY speelzone Groeningeheem (c) Kortrijk
  • jpeg
DIY speelzone Groeningeheem (c) Kortrijk
  • jpeg
DIY speelzone Groeningeheem (c) Kortrijk
  • jpeg
DIY speelzone Groeningeheem (c) Kortrijk
  • jpeg
DIY speelzone Groeningeheem (c) Kortrijk
  • jpeg
DIY speelzone Groeningeheem (c) Kortrijk
  • jpeg

De Kleine K is een deelwerking van AjKo waar elke woensdag tussen 14 en 17 uur meer dan 40 kinderen op aansluiten, goed voor 1.400 deelnames per jaar. Ze gaan creatief aan de slag. Schilderen, koken, ravotten, knutselen, maar ook uitstappen naar de creatieve organisaties van de stad om hun interesses en talenten te ontwikkelen. De kinderen hadden de wens om meer speelmogelijkheden te hebben in hun uitvalsbasis, de tuin van het Groeningeheem, achter de jeugdherberg in de Passionistenlaan. Samen met Circus Remenos werkten ze in het voorjaar een plan uit, met maquettes die toonden wat ze wilden.

Kort na de paasvakantie werden de effectieve werken aangevat die nu klaar zijn. De speelzone is een mix tussen rustplekken, spots die de creativiteit stimuleren en een aantal klassieke speelelementen. Er zijn schommels, een glijbaan, hangmat, een grote hut in het thema 'suikerspin' om in weg te kruipen. Wat meest in het oog springt: een winkeltje waar de kinderen zelfgemaakt eten kunnen verkopen en dat kan omgetoverd worden tot ballenbad. Naar het winkeltje is een mooie brug gemaakt waar de letters 'AjKo' op pronken.

Uniek aan dit speelplein is dat de kinderen niet enkel mee aan de tekentafel zaten, maar het ook hielpen bouwen. Kortrijk Kinderrijk op zijn best! Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren

Om de nieuwe speelzone mogelijk te maken, werd 15.000 euro voorzien. Deze opening is de eerste van een reeks nieuwe speelzones om de stad nog leefbaarder te maken voor alle Kortrijkse kinderen en jongeren.

Alle info en een handig overzicht van alle speelruimte in Kortrijk en deelgemeenten vind je via de website van Jeugdcentrum Tranzit. De speelkaart is gratis op te halen in alle openbare stadsgebouwen.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL