Onderwijsambassadeurs maken 1.320 Kortrijkse gezinnen wegwijs in het onderwijssysteem

Vandaag ontvangen 18 enthousiaste vrijwilligers hun diploma als onderwijsambassadeur. Dit is een project van FMDO en Stad Kortrijk waarbij enthousiaste vrijwilligers aan de slag gaan om ouders die de Nederlandse taal nog leren te informeren over de mogelijkheden van het Kortrijkse onderwijssysteem. Zo krijgen kinderen alle kansen op volwaardig onderwijs.

Na vier jaar werking (het project startte op in 2021) zijn er ondertussen maar liefst 55 onderwijsambassadeurs aan de slag in Kortrijk. Zo kregen er - in samenwerking met 39 (onderwijs) partners - intussen al 1.320 gezinnen ondersteuning. Dit projectjaar breidde uit met een extra aanbod: via studentambassadeurs in het project Jong Gedacht krijgen vijfdes en zesdes uit het secundair onderwijs inspiratie om een studie hoger onderwijs aan te vatten die bij hen past.

De onderwijsambassadeurs zijn zelf vaak ouders die kinderen hebben die school lopen. Ze kennen de drempels die anderstalige ouders of nieuwkomers ervaren binnen het Vlaams onderwijssysteem. Ze zijn meertalig en volgden bij FMDO (Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties) een opleiding over het schoolsysteem in Vlaanderen, welke studiekeuzes er zijn, de kosten die verbonden zijn aan schoolgaan en door organisaties te leren kennen waar ze terecht kunnen met vragen. De onderwijsambassadeurs zijn meertalig. Dat geeft de ouders die ze informeren de zekerheid dat ze alles goed begrepen hebben en helpt hen om de juiste keuzes te maken voor de toekomst van hun kind.

Er zijn verschillende manieren van aanpak. Via het educatieve spel ‘Ouders Zonder Grenzen’ en de onderwijscafés (laagdrempelige ontmoetingsmomenten) delen de onderwijsambassadeurs hun ervaring en kennis over het onderwijssysteem, daarnaast informeren ze ook op informele momenten hun eigen netwerk en gemeenschap.

We merken dat de ouders tijdens het bezoek van onderwijsambassadeurs openbloeien. Ze krijgen informatie op maat door iemand waarin ze zichzelf herkennen. Dat zorgt voor vertrouwen en een veilige sfeer waar ze gemakkelijk vragen kunnen stellen. Daarnaast leren ze via de onderwijsambassadeur heel wat organisaties kennen waar ze bij vragen of problemen terecht kunnen. Zo zijn er ouders die daarna zelf een UiTPAS aanvragen of een afspraak hebben gemaakt bij het CLB. De ouders voelen zich meer zelfzeker en gesterkt, wat een impact heeft op hun kinderen en de school. Emma Vandeghinste, brugfiguur

Onderwijsambassadeurs: een stevig bereik

Onderwijsambassadeurs FMDO bereik 2024.JPG
  • JPG
Onderwijsambassadeurs FMDO bereik 2024.JPG

*Cijfers projectjaar 2023-2024 tot mei.

Wij als ouder willen het beste voor onze kinderen maar wij kunnen dat niet geven als wij het systeem niet begrijpen. Ik ben onderwijsambassadeur geworden om hier andere ouders mee te kunnen helpen. Tijdens de opleiding tot onderwijsambassadeur heb ik zelf heel veel bijgeleerd. Zo wist ik ook niet wat ouders kunnen doen als ze voelen dat ze de schoolfactuur niet kunnen betalen. Ondertussen heb ik veel interessante informatie om met de ouders te delen. Daniele, nieuwe onderwijsambassadeur
De bezorgdheden van ouders komen vaak voort uit een gebrek aan kennis. Ze kennen het onderwijssysteem in Vlaanderen nog niet goed, en vergelijken het (onbewust) met het onderwijssysteem dat ze nog kennen uit hun thuisland. Doordat ze de Nederlandse taal nog leren, zijn ouders niet altijd zeker of ze alles goed begrepen hebben. Onderwijsambassadeurs informeert hen in hun eigen taal, en vanuit hun eigen referentiekader. Dat helpt hen goede keuzes te maken voor de toekomst van hun kind. Ella Cappon, projectmedewerker Onderwijsambassadeurs Kortrijk (FMDO)
Als we nieuwe Kortrijkzanen in het begin zo goed mogelijk ondersteunen, dan hebben ze een grote stap voor in de toekomst. En kinderen zijn de toekomst. Onderwijs is een onmiskenbaar onderdeel van hun integratie en groei. We willen voor elke Kortrijkzaan gelijke onderwijskansen en de mogelijkheid om hun talenten te ontwikkelen voor hun verdere leven. Het project Onderwijsambassadeurs is een extra actie die voorkomt dat jongeren vroegtijdig de schoolbanken verlaten en is een opstap naar een gepast diploma. Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang
Onderwijs is dé sleutel tot integratie. Via dit project worden ouders wegwijs gemaakt in ons groot en kwalitatief aanbod in Kortrijk. Een juiste studiekeuze maakt kinderen en jongeren gelukkig en zorgt ervoor dat ze hun grootste talenten kunnen ontwikkelen. Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs

Project gaat verder en breidt uit met nieuw aanbod

FMDO komt intussen ruim 25 jaar naar buiten met verhalen, projecten en het ondersteunen van verenigingen van mensen met een migratieachtergrond. In Kortrijk, net zoals in Oostende, Brugge en Roeselare, is de organisatie voor het project Onderwijsambassadeurs aan de slag en zoekt binnen de samenwerking steeds naar nieuwe manieren om ouders en leerlingen te bereiken. Naast onderwijsambassadeurs startten FMDO, Stad Kortrijk en provincie West-Vlaanderen dit projectjaar (2023-2024) het proefproject Jong Gedacht op. Het project inspireert leerlingen uit het vijfde en zesde jaar secundair om een hogere studie te starten die bij hen past. De studenten gingen op bezoek in Athena campus Driehofsteden, Athena campus Pottelberg, Guldensporencollege Kaai, Guldensporencollege Engineering, VIVATO, PTI campus techniek & design en PTI campus wetenschappen & groen.

Project Goed gedacht FMDO 2024.JPG
  • JPG
Project Goed gedacht FMDO 2024.JPG

EXTRA VOOR PERS

De uitreiking van de diploma's voor de 18 onderwijsambassadeurs die nu afstuderen vindt plaats op dinsdag 28 mei om 18.30 uur in de trouwzaal van het Kortrijkse stadhuis (Grote Markt 54, Kortrijk). Schepen van sociale vooruitgang Philippe De Coene en schepen van onderwijs Kelly Detavernier geven een woordje uitleg en er is tijd voor een fotomoment met de onderwijsambassadeurs.

Onderwijsambassadeurs Kortrijk CR Femke de Hollander (1).jpg
  • jpg
Onderwijsambassadeurs Kortrijk CR Femke de Hollander (6).jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL