Drukste Sinksen ooit klokt af op 205.471 bezoekers

SINKSEN 24 overtrof alle verwachtingen en vestigde opnieuw een record. Ondanks de regen op vrijdagavond trokken zaterdag, zondag en maandag tienduizenden bezoekers naar het stadsfestival. Dit resulteerde in een indrukwekkend totaal van 205.471 bezoekers, bijna 30.000 meer dan vorig jaar.

Zondag was de absolute uitschieter, waarbij het al van 's morgens vroeg op de koppen lopen was tijdens de traditionele rommelmarkt. De vele feestvierders die de verschillende pleinen deden vollopen, dikten dit cijfer aan tot een dagtotaal van maar liefst 66.521 bezoekers. Dit ongeziene aantal betekent een stijging van 16% tegenover de topdag in 2023, toen 57.179 bezoekers werden geteld. Hiermee is Sinksenzondag 2024 officieel de drukste dag ooit sinds de start van de metingen in 2019.

Opvallend is de spectaculaire groei van Sinksen. In 2019 telde het festival 144.658 bezoekers, dit jaar overschreden we de kaap van 200.000 bezoekers. Dat betekent een groei van maar liefst 42% in aantal bezoekers. Meer dan ooit is Sinksen een festival waar de hele regio bij wil zijn.

We nemen de spectaculaire Sinksenzondag even onder de loep:

Op zondag 19 mei kwamen maar liefst 5.207 bezoekers uit Wevelgem, wat neerkomt op 16% van alle inwoners van Wevelgem. Kuurne deed het nog beter met 2.926 bezoekers, goed voor meer dan 20% van hun inwonersaantal. Ook Harelbeke was sterk vertegenwoordigd met 5.006 enthousiaste bezoekers. Daarnaast trokken ook Roeselare (2.297), Gent (2.602), Waregem (2.915) en Izegem (2.003) veel bezoekers op zondag. Zelfs uit Leuven, Mechelen en Antwerpen zakten mensen naar Kortrijk af. Met deze recordopkomst bevestigt SINKSEN 24 zijn positie als het toonaangevende evenement in de regio.

De kracht van Sinksen is dat het een stadsfestival is voor iedereen: kinderen en jongeren, feestvierders, cultuurliefhebbers, sportievelingen, senioren, nieuwe Kortrijkzanen en streekgenoten, … Vier dagen lang genoten ze allemaal samen met volle teugen van de stad, van de kameraadschap, van het leven. Een succesvol recept dat enorm wordt gesmaakt en elk jaar meer en meer bezoekers naar Kortrijk lokt. Een grote dankuwel aan de hulpdiensten en aan alle organisatoren, die met hun creativiteit en originaliteit de Sinksenfeesten telkens naar een hoger niveau tillen. Nog 1 tip voor de volgende edities: terug wat meer straattheater, want daar begon het allemaal mee. Vincent Van Quickenborne, burgemeester
Ik had het al voorspeld: Sinksen zou opnieuw een schot in de roos worden. Maar dat het zo succesvol ging zijn kon in geen enkele glazen bol gevonden worden. Op een enkele regenbui na waren de weergoden ons gunstig gezind en vonden zowel Kortrijkzanen als andere bezoekers vlot hun weg naar het boeiende programma dat Sinksen te bieden had. Nu de legislatuur op zijn einde loopt blik ik tevreden terug: in de tien jaar dat ik schepen van evenementen was, is Sinksen opnieuw uitgegroeid tot een vaste waarde waar jong en oud een jaar lang naar uitkijkt. Is 't al Sinksen? Nog 379 dagen te gaan! Kelly Detavernier, schepen van Evenementen 
Na een halve eeuw is Sinksen nog altijd springlevend! Zelfs de regen op vrijdag kon niet beletten dat er een ongezien aantal bezoekers naar Kortrijk kwam, voor het eerst meer dan 200.000. Het is het toonaangevende evenement in de regio, met naast de trouwe Kortrijkzanen tienduizenden bezoekers uit onze buurtgemeenten. Ruth Vandenberghe, schepen van Stadsmarketing

* De cijfers zijn gebaseerd op geanonimiseerde en geaggregeerde data van gsm-signalen. Die houden enkel rekening met bezoekers die van buiten het meetgebied komen (R36). De bezoekers zijn ook telkens langer dan 30 min in de zone geweest. Mensen die wonen en/of werken binnen de R36 worden er dus uitgefilterd. Deze definitie voor datatelling wordt gebruikt sinds 1 juni 2019 waardoor we een correcte vergelijkingsbasis hanteren.

Sinksen (c) Kortrijk
  • jpg
Sinksen 24 (c) Kortrijk
  • jpg
Sinksen 24 (c) Kortrijk
  • jpg
Sinksen 24 (c) Kortrijk
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL