Restauratiewerken historische brugjes Heulepark van start

Heulepark ondergaat de laatste jaren een grote metamorfose. Met de restauratie van de 2 historische brugjes is een volgende fase in de heropwaardering van Heulepark gestart. Op woensdag 24 april zal de aannemer Vandekeere BVBA uit Kuurne het gekende romantische boogbrugje ontmantelen en met een kraan weghalen voor restauratie. Tegen eind augustus zijn alle restauratiewerken uitgevoerd en wordt de historische oprijlaan 'Avenue Rouge' in ere hersteld.

Brugje-3.jpg
  • jpg
Brugje-7.jpg
  • jpg
Brugje-2.jpg
  • jpg

Naast het historische boog- en bosbrugje wordt ook de brug over de Heulebeek nabij het Kasteel gerestaureerd door de firma Projectplan. Waar nodig wordt het brugdek vernieuwd en balustrades hersteld en geschilderd. In het zuidelijke deel komt een nieuwe fietsbrug. De firma Alt Nova staat verder in voor de restauratie van de historische afsluiting en het herstel van de keermuren in de vijver. Architect- en Restauratiebureau Demeyere J.&A. houdt toezicht op de werken.

De opfrissing van Heulepark gaat zijn laatste fase in. Eind dit jaar kunnen de Heulenaren terug volop genieten van deze groene long in al zijn glorie. Bert Herrewyn, schepen van Natuur en Biodiversiteit

Kostprijs en subsidie restauratiewerken

De restauratiewerken bedragen 371.688,30 euro (incl. BTW) waarvan 251.986,02 euro (incl. BTW) gesubsideerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed.

plan restauratie brugjes heulepark.png
  • png

Vervolg van de werken: Avenue Rouge

Na de restauratie van deze drie bruggen zullen ook de paden in het Engels landschapspark hersteld worden. Enerzijds wordt de historische oprijlaan 'Avenue Rouge' opnieuw in ere hersteld. Deze was vroeger in een rood gesteente aangelegd, vermoedelijk mijnsteen omdat dit toen een afvalproduct was uit de mijnindustrie. Anderzijds verbeteren we de bestaande onverharde paden. De kleine en de grotere wandellus over de bruggen in het landschapspark worden heraangelegd in dolomiet. Vele lindes in de dreef aansluitend op de Gullegemstraat zijn tijdens de stormen gesneuveld en worden vervangen. De toegangsdreef wordt verfraaid met de inplant van bloembollen. De historische afsluiting wordt er herplaatst en de inkomzone wordt opnieuw afgewerkt met hulst om het park goed af te sluiten aan de zijkanten. De volledige afwerking van het park is voorzien in het najaar van 2024.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL