Sinksen brengt sprookjes tot leven

Sinksen zit in het DNA van de Kortrijkzanen. Sinds jaar en dag dé hoogmis van feestgedruis en amusement. Ook dit jaar komt Sinksen terug met een memorabele editie in de sfeer van sprookjes: vernieuwend, verrassend, met een sterk uiteenlopende mix van cultuur, muziek,  straattheater, party en opnieuw veel aandacht voor kinderen.

De Kortrijkzanen hebben opnieuw heel veel goesting in Sinksen: we ontvingen 127 ideeën voor deze sprookjesachtige editie. En het belooft een magisch feest te worden, met meer dan 30 feestlocaties, 70 deejays en muzikanten zoals Elliott Murphy, die nog samenwerkte met Bruce Springsteen, Phil Collins en Billy Joel. Enkele blikvangers zijn Polé Polé op het Schouwburgplein, het kinderdorp in het Begijnhofpark, de Grote Sinksen Revue, L’Amour de Moi met Chris Lomme en de Spaanse straatartiesten van The Murmuyo Experience. Als het weer mee zit, hopen we even goed te doen als vorig jaar. Met 57.000 bezoekers was Sinksenzondag toen de drukste dag ooit in onze stad. Vincent Van Quickenborne, burgemeester
Samen met de stad slaan maar liefst 40 organiserende partijen de handen in elkaar om deze editie opnieuw tot een sprookjesachtig succes te verheffen. Ik wreef al eens over mijn wonderlamp en een geest vertrouwde me toe dat deze 50e editie van Sinksen een wondermooie wordt met een fabelachtig aanbod. Voor ieder wat wils is meer dan ooit het motto: de grootste rommelmarkt van het land is opnieuw van de partij, er is kinderanimatie, straatanimatie, muziek en feest voor jong en oud, sport komt aan bod via de regatta en de loopwedstrijd, er is een wereldmarkt met een waar food festival en ook de 'Sinksen Speeddates' zijn terug waardoor de magie van Sinksen ook een Cupidogehalte krijgt. De lijst is eindeloos en één ding is zeker: 'Sinksen is coming' en het wordt een editie van 1001 nachten... Kelly Detavernier, schepen van Evenementen
Het feestelijk hoogtepunt van het jaar in Kortrijk is in aantocht. Vier dagen sprookjesachtige magie voor jong en oud. Sinksen in Kortrijk is een begrip tot ver buiten onze stadsgrenzen. De Far West-editie van 2023 lokte een record van 175.000 bezoekers naar onze binnenstad. Nog beter doen wordt een uitdaging, we duimen voor stralend lenteweer. Maar weer of geen weer, de Kortrijkzanen geven er sowieso een lap op! Ruth Vandenberghe, schepen van Stadsmarketing
Archiefbeeld Sinksen (c) Kortrijk
  • jpeg
Archiefbeeld Sinksen (c) Kortrijk
  • jpeg
Archiefbeeld Sinksen (c) Kortrijk
  • jpeg
Arhiefbeeld Sinksen (c) Kortrijk
  • jpeg

Sfeer op Sinksen

Eén van de centrale pleinen voor Sinksen 24 wordt opnieuw het Schouwburgplein, waar de organisatie Polé Polé het plein voor een tweede jaar op rij zal omtoveren tot een van dé Sinksen hotspots. Op het avondprogramma staan onder meer DJ's TLP, Audiowave & MC Rim, Elin Valery, Nina Black en Tola OG.

 

Nieuw dit jaar is dat de organisatie KRaC (Kortrijk Rijk aan Culturen) naar een nieuwe locatie trekt. Je kan ze dit jaar terugvinden in het Groeningepark, een groene en ruime locatie dat een multicultureel belevingsoord wordt. Ontdek er eetstanden uit meer dan 20 verschillende landen, geniet van een verfrissende cocktail en ga met het volledige gezin aan het dansen op wereldmuziek. 

 

Ook Sinksen Boutique, voorheen gevestigd op de Grote Kring, trekt dit jaar naar een nieuwe locatie. Je treft ze in het Boerenhol.

Kinderen op Sinksen

Dit jaar wordt het Begijnhofpark opnieuw een must om met je gezin en kinderen te bezoeken. Verwacht je aan interactieve speelelementen, festivalglitters, springkasteel, draaimolen en fabelachtige voorstellingen. Het wordt ongetwijfeld een beleving voor het volledige gezin.

 

Ook basisschool ’t Fort (Plein) en Rotary (Houtmarkt) gaan er dit jaar volledig voor om kinderen tijdens Sinksen onvergetelijke speelmomenten te bezorgen.

Snuisteren op Sinksen

Eén van de vaste waarden blijft natuurlijk de rommelmarkt op zondag en maandag. Dit is meteen ook dé grootste rommelmarkt van Vlaanderen, met meer dan 7.000 meter aan snuisterplezier. Ga op zoek naar de mooiste onbekende schatten tussen de meer dan 1.300 standen verspreid over de binnenstad. Laat je daarenboven verrassen door straatanimatie en theater die zomaar achter de hoek van een straat komen piepen.

 

De inschrijvingen gingen maandag 15 april online en diezelfde avond waren meteen 86% van de plaatsen verkocht. Er zijn geen plaatsen meer vrij op zondag, wel nog 137 op maandag. Haast je dus naar de website om nog een standplaats te bemachtigen!

Sinksen Speeddates

Na twee succesvolle edities in 2021 en 2022 komen dit jaar de Sinksen Speeddates terug!

Ben je op zoek naar een vriend of maatje, of zelfs een lief? Stuur een mailtje naar kellyentimsrelatiebureau@gmail.com met als onderwerp 'hey ik doe mee' en we sturen jou alle nodige info!

Feesten op Sinksen

Om de dansbeentjes los te gooien, begeef je je naar het feestplein aan het Nelson Mandelaplein. Daar vestigen zich 2 partners met een uniek repertoire en heel wat sfeer. Muziek staat er centraal met de ondertussen gevestigde waarde Strafstudie die zijn intrek neemt op het Nelson Mandelaplein. Fun K Town palmt opnieuw de vuurschaal in en breidt uit met extra muzikale beleving onder de Ronde van Vlaanderenbrug.

 

Aan de skatebowl (IJzerkaai) brengt Jeugdhuis De Reflex een volledig programma drum & bass en reggae. Ook de lokale horeca in de Burgemeester Reynaertstraat organiseert een muzikaal programma.

Sporten op Sinksen

Naar jaarlijkse traditie kan je ook je sportieve ei kwijt op Sinksen! Op maandag is er zowel Kortrijk Loopt als de Sinksenregatta van JCI Kortrijk. Maspoe, de organisator van Kortrijk Loopt, stippelde twee routes uit (6km en 11km). Het parcours van deze loopwedstrijd brengt de deelnemers onder meer naar Kortrijk Weide met het evenementenplein Mandelaplein, de Ronde van Vlaanderenbrug, de Broeltorens, het Astridpark...  Start en aankomst is op de atletiekpiste van sportcentrum Wembley. Inschrijven kan via www.kortrijkloopt.be.

 

JCI Kortrijk en Kayak Club Kortrijk brengen opnieuw de Sinksenregatta op Pinkstermaandag. Naast een gezellige bar, een mooi terras, heel wat versnaperingen en kinderanimatie, kan je je dus ook op het water begeven! Vanaf 12.30 uur starten op de oude Leiearm de kanoraces van ongeveer 400 meter lang. Rond 17 uur start de finale tussen de 3 beste teams. Inschrijven kan via de facebookpagina van JCI Kortrijk.

Info op Sinksen

Dit jaar komt het Sinksen infopunt terug in het Belfort, op de Grote Markt. De medewerkers staan klaar om Sinksentips te geven, je kan er de volledige programmatie op papier krijgen, anti-verdwaalbandjes afhalen, en nog zo veel meer.

De stad zet al langer in op veiligheid van het evenement maar gaat dit jaar nog een stapje verder met een fysiek meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in samenwerking met Punt VZW. Het fysiek meldpunt bevindt zich bij de rode Kruispost (Beatrijszaal, het stadhuis van Kortrijk) en zal bemand worden van 17u tot 04u door professionals met een psychosociale achtergrond. Word je geconfronteerd met verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag van seksuele aard dat jouw grenzen overschrijdt? Dan kan je terecht bij de professionals met ervaring, zij staan klaar om te luisteren naar je verhaal en te begeleiden waar nodig.

Sinksen moet een feest zijn voor iedereen. Nieuw dit jaar is een fysiek meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in het stadhuis. We zetten ook meer dan ooit in op de toegankelijkheid, met onder meer stilteplekjes en extra parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Philippe De Coene, schepen van Gelijke Kansen

Daarnaast blijft Kortrijk zich inzetten als een stad die voor iedereen toegankelijk is, ook tijdens Sinksen. Er worden stilteplekjes voorzien om aan het feestgedruis te kunnen ontsnappen en er wordt ingezet op extra parkeerplaatsen voor personen met een handicap langs de Wandelweg.

 

Om de bezoeker én bewoners optimaal te laten kennis maken met deze sprookjeseditie van Sinksen, komt vandaag al de interactieve website online op www.sinksen.be. Je kan er zelf je programma samenstellen op basis van handige filters zoals type activiteiten, locaties, tijdstippen, .... Heb je bepaald welke activiteiten of optredens je zeker wil meepikken, sla die dan makkelijk op in ‘jouw favorieten’ om je persoonlijk overzicht steeds dicht bij de hand te hebben en te delen met je vrienden en familie. De website wordt in aanloop naar het Sinksenweekend constant geüpdatet met de nieuwste informatie. 

Ook werd de website gescreend door Ligo, het centrum voor basiseducatie, om erover te waken dat alle informatie op de website op een heldere, klare en duidelijke manier gecommuniceerd wordt.

 

Je vindt er ook alle praktische info terug dankzij het feestplan: waar kan ik mijn fiets parkeren, waar zijn de toiletten, welke straten zijn tijdens de rommelmarkt autovrij, op welke locaties kan ik even tot rust komen, ... Ook aan te raden om te volgen zijn de sociale media accounts van Sinksen 24 op Facebook en Instagram. (@sinksenkortrijk). Hou deze de komende weken extra in de gaten, want er volgen terug enkele wedstrijden waar je leuke prijzen in de wacht kan slepen. Wens je trouwens deel uit te maken van de Sinksen Aftermovie? Gebruik dan bij al je posts op sociale media de hashtag #sinksen.

 

Last minute wijzigingen worden ook steeds aangepast online. Daar vind je dus de meest recente versie van de programmatie! Dankzij de nieuwe zoekfunctie kan je ook gemakkelijk zoeken doorheen het uitgebreide programma.  

Campagnebeeld

Sinksen wordt het weekend dat sprookjes tot leven brengt. Een dankbaar thema waar we in onze programmatie heel wat mogelijkheden vonden voor alle leeftijdsgroepen. Ook het campagnebeeld straalt deze sfeer uit, met in de glansrol drie Kortrijkzanen die model stonden.

Campagnebeeld Sinksen 24 (c) Kortrijk
  • jpg
Campagnebeeld Sinksen 24 (c) Kortrijk

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL