Erfgoeddag in Kortrijk

Op zondag 21 april is het opnieuw Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Dit jaar gaan de organisatoren op zoek naar wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Verwacht je aan een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, zintuigelijke ervaringen, ontdekkingen en vragen over de nabije buurt, verbondenheid, migratie, reizen en nog veel, veel meer! Traditiegetrouw bezoek je in Kortrijk gratis het museum Texture. Andere tips vind je in dit overzicht. 

Dit jaar draait Erfgoeddag rond het thema 'Thuis' en waar is het mooier thuiskomen dan in onze eigen stad? Op diverse plekken kan je je laten onderdompelen door verschillende initiatieven. Aanrader is de eerste Abby Talk waarbij ons gloednieuwe museum in afwachting van de opening alvast een heel interessant avondvullend programma in elkaar heeft gestoken.  Axel Ronse, schepen van Cultuur

Thuis bij de Begijnen

Geen stoffig museum, maar het belevingscentrum maakt je in het begijnhof van Kortrijk wegwijs in de boeiende geschiedenis van de begijnen. Op initiatief van enkele 'grootjuffrouwen' uit het Kortrijkse begijnhof kan u nog eens het dagdagelijkse leven van de begijnen beleven. In de kijkwoning, begijnhofkapel en op de bleekweide herleven de begijnen voor één dag in het Kortrijkse begijnhof. Het begijnhof als een oefenschool voor geestelijke volmaaktheid. De dag van een begijn is verdeeld tussen gebed en handwerk... 

Praktisch

Waar: Begijnhof Kortrijk, Begijnhofstraat 2, 8500 Kortrijk 

Wanneer: Zo 21/04/2024 - 10:00 t/m 16:00 

Wie: Jong en oud 

Reserveren: niet nodig, gratis 

(c) Erfgoeddag
  • jpg
(c) Erfgoeddag

Abby Talk I: waar is thuis?

Abby Kortrijk wordt een eigenzinnig en speels museum voor beeldende kunst in Kortrijk. Op de grote opening in november is het nog even wachten, maar voor Erfgoeddag lanceert Abby alvast een eerste Abby Talk. In een avondvullend programma met gesprekken, getuigenissen, kunst, video en performance buigen we ons samen met kunstenaars, experten en publiek over de vraag ‘Waar is thuis?’. Wat is er nodig om je thuis te voelen in de stad? Hoe kan het museum een plek worden om in thuis te komen? En kan kunst nieuwe werelden scheppen om in te wonen? Denk mee, laat je inspireren en deel je dromen over die imaginaire plek die we ‘thuis’ noemen. Sprekers Lieuwe Maes en Manon Marreel (Safety Pin) en Samira Ataei (De Standaard) over ‘Thuis in de stad’. Veerle De Schepper (Arteveldehogeschool) en Pauline Janssen (MuST, jongerenwerking GUM) over ‘Thuis in het museum’. Hanne Van Assche (fotograaf) en Jonas Vansteenkiste (beeldend kunstenaar) over ‘Thuis in de kunst’. Tussendoor worden performances voorzien door Salma Nachi (Collectief Letterzetter), Veronica Juliana Schmalz (spoken word, De Stroate) en danseres Merline Douzmanov (De Stroate). We sluiten af met een uitvoering van ‘Draw me a house’ en de opening van de foto-expo ‘Imagining home’. 

 

Praktisch 

Waar: Deelfabriek Kortrijk, Rijkswachtstraat 5, 8500 Kortrijk 

Wanneer: Za 20/04/2024 om 20:00 (Deuren 19:30) 

Wie: Jong en oud 

Inschrijven: gratis via bit.ly/abbytalk1 

Abby Talk (c) Safety Pin
  • jpg
Abby Talk (c) Safety Pin

Foto-expo: Imagining home

Waar is thuis? In de geur van je ouderlijk huis. In de smaak van je favoriete dessert. In de vertrouwdheid van de alledaagse dingen die ons omringen. In de belofte van een betere toekomst. In bed, onder een stapel dekens. In twee landen. In de warmte van een hechte vriendschap. In jezelf kunnen zijn. 

De foto-expo ‘Imagining home’ is een resultaat van geselecteerd werk uit de inzendingen die in de aanloop van Erfgoeddag door Abby werden verzameld. Het is een bonte mengeling van wazige smartphone-snapshots, artistieke zwart-witbeelden en alles daartussenin. Duik tijdens de tentoonstelling even in iemand anders’ gevoel van thuis om daarna met een ruime blik terug te keren naar je eigen vertrouwde plek. 

Praktisch

Waar: Deelfabriek Kortrijk, Rijkswachtstraat 5, 8500 Kortrijk 

Wanneer: Zo 21/04/2024 – Za 27/04/2024 (10:00-17:00) 

Wie: Jong en oud 

Reserveren: niet nodig, gratis 

(c) Kortrijk
  • jpg
(c) Kortrijk

Kortrijkse vondelingen en wezen zoeken een thuis

Van 10 tot 18 uur kan je doorlopend vrij een expo bezichtigen over het gebouw, de zogenaamde ‘Berg van Barmhartigheid’. Dit pandjeshuis, ontworpen door architect Wenzel Cobergher, opende in 1630 de deuren. Men kon er goedkope leningen afsluiten. Na de sluiting in 1922 vonden de stadsbibliotheek en het Rijksarchief er een onderkomen. Een tweede tentoonstelling focust op het centrale thema “Thuis” en behandelt de geschiedenis van de Kortrijkse vondelingen en wezen. Op diverse tijdstippen vinden er rondleidingen plaats in de leeszaal, de ateliers en de archiefdepots van het Rijksarchief Kortrijk, de zogenaamde “boekentoren”. De archivarissen nemen je mee achter de schermen van het archief, waar meer dan 8 kilometer documenten bewaard worden. De oudste zijn ruim duizend jaar oud. 

Praktisch 

Waar: Rijksarchief, Guido Gezellestraat 1, 8500 Kortrijk 

Wanneer: Zo 21/04/2024 - 10:00 - 17:30 

Wie: Volwassenen 

Reserveren: via deze link (10 rondleidingen met max. 15 deelnemers) 

(c) Erfgoeddag
  • png
(c) Erfgoeddag

Vier eeuwen Berg van Barmhartigheid: een thuis voor het Kortrijkse Rijksarchief

Om 11 uur neemt rijksarchivaris Hendrik Callewier je mee door de geschiedenis van het pandjeshuis, zijn gebruikers en zijn bewoners. Wat was precies een Berg van Barmhartigheid? Waarvoor dienden de mysterieuze “vondelingenschuiven” in de inkomhal van het pand nu echt? En hoe doorstond het indrukwekkende gebouw de oorlogsjaren? De voordracht vindt plaats in de grote Cobergherzaal van het gelijknamige hotel, dat speciaal voor Erfgoeddag 2024 deze locatie ter beschikking stelt. Ingang via de Guido Gezellestraat nr. 1. 

Praktisch

Waar: Grote Cobergherzaal, ingang via Guido Gezellestraat 1, 8500 Kortrijk 

Wanneer: Zo 21/04/2024 (11:00) 

Wie: Volwassenen 

Reserveren: via deze link 

(c) Erfgoeddag
  • png
(c) Erfgoeddag

Mini-tentoonstelling 'Aan tafel'

Studenten Textielontwerp aan het KASK & Conservatorium (Gent) beten zich een semester lang vast in de vraag ‘Wat maakt een thuis?’. Ze doken in de collectie huistextiel van Texture en onderzochten waarom het waardevol is deze ‘alledaagse’ stukken te bewaren. Als hedendaagse ontwerpers laten ze de relevantie van de collectie doorschijnen in nieuw werk: ontwerpen voor weefsels en prints waarin verhalen en herinneringen rond (t)huis en textiel samenkomen en bewaard worden. Die verhalen vonden ze niet enkel bij zichzelf. Ze schoven in Ligo Kortrijk aan tafel met anderstalige nieuwkomers, zo verweefden ze samen persoonlijke thuisverhalen aan elkaar. Tijdens de Erfgoeddag nodigen we je uit om ook jouw eigen thuisverhaal toe te voegen! 

Praktisch 

Waar: Texture, Noordstraat 28, 8500 Kortrijk 

Wanneer: Zo 21/04/2024 – Wo 01/05/2024 (10:00-17:00, behalve op maandag) 

Wie: Vanaf 8 jaar 

Reserveren: Niet nodig, gratis 

(c) Laura Golsteyn
  • jpg
(c) Laura Golsteyn

De feesttafel van de bomma

Het is feest in Texture. We vieren Erfgoeddag met een rijkversierde feesttafel. 

Smikkel van al het lekkers dat onder je neus wordt geschoven. Gniffel bij de gênante anekdotes van nonkel Isidoor. En hoe zat dat ook alweer met die tafeletiquette? Ellebogen onder tafel. Niet spreken met je mond vol. Let op, bomma houdt alles in de gaten...  De twee acteurs van ‘Productions en zonen’ komen van 14 tot 16u een feesttafel van de jaren ‘70 ensceneren in de inkomhal, mét feestmaal. Om het uur wordt een gerechtje opgediend: hapjes, soep en dessert, helemaal in de sfeer van de jaren ‘70. Iedereen, jong en oud, is welkom op het familiefeest. Kan jij de feesttafel verlaten zonder een afdruk van bomma’s gerode lippen op je wang? 

Praktisch 

Waar: Texture, Noordstraat 28, 8500 Kortrijk 

Wanneer: Zo 21/04/2024 (14:00-16:00) 

Wie: Jong en oud 

Reserveren: niet nodig, gratis 

Dit beeld werd door AI gegenereerd.
  • jpg
Dit beeld werd door AI gegenereerd.

Het volledige programma vind je op www.erfgoeddag.be

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL