Werken Schouwburg Kortrijk van start

Al enkele jaren bereidt het team van Schouwburg Kortrijk zich voor op een grondige renovatie van deze unieke culturele hotspot. De werken zijn nu van start gegaan. Belangrijke speerpunten bij de renovatie en verbouwing van Schouwburg Kortrijk zijn toegankelijkheid, duurzaamheid én creativiteit met grote aandacht voor de erfgoedwaarde.

Visual Schouwburg WIT Architecten (c) Kortrijk
  • png
Visual Schouwburg WIT Architecten (c) Kortrijk
  • jpg
Visual Schouwburg WIT Architecten (c) Kortrijk
  • jpg
Visual Schouwburg WIT Architecten (c) Kortrijk
  • jpg
Visual Schouwburg WIT Architecten (c) Kortrijk
  • jpg
Toen ik in 2019 als cultuurschepen begon, lagen de plannen op tafel om enkel de eerste fase van het zogenaamde masterplan Schouwburg te verwezenlijken. Met de steun van Vlaanderen kwamen we echter in een stroomversnelling terecht. We konden aan de slag om het volledige masterplan te realiseren en stelden met WIT Architecten een professioneel bureau aan dat helemaal mee is in ons verhaal: met respect voor het prachtige erfgoed van onze 100-jarige Schouwburg een plan opstellen dat ons in staat stelt om ook de komende 100 jaar te knallen. Blikvangers worden de gloednieuwe theaterzaal die het verouderde Arenatheater moet vervangen en het nieuwe cultuurcafé dat in tegenstelling tot de huidige foyer ook een open huis zal zijn wanneer er geen voorstellingen plaatsvinden. De werken zullen twee jaar in beslag nemen, maar niet getreurd: ons team van de Schouwburg ging enthousiast aan de slag om een programma 'extra-muros' uit te werken. De ganse stad en omgeving kan zo proeven van wat onze Schouwburg te bieden heeft en kijkt samen met ons reikhalzend uit naar de opening in het voorjaar van 2026. Axel Ronse, schepen van cultuur

Een duurzame en toegankelijke Schouwburg

De vernieuwde Schouwburg staat voor duurzaamheid en toegankelijkheid, met de unieke erfgoedwaarde van het gebouw als uitgangspunt. In samenwerking met Inter wordt gestreefd naar een open en toegankelijke omgeving, waar iedereen veilig en comfortabel cultuur kan beleven.

Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Schouwburg

Het ontwerp van de renovatie, onder leiding van WIT Architecten, omvat een harmonieuze samensmelting van verleden en heden. Terwijl de historische gevels behouden blijven, zal naast de historische zaal een nieuw bouwvolume achteraan de site verrijzen. Dit omvat een cultuurcafé, een foyer en een gloednieuwe theaterzaal, waardoor de Schouwburg een modern en levendig centrum van culturele activiteit wordt. Met Furnibo aan boord als aannemer (onder meer bekend van de renovatiewerken aan het Gentse wintercircus), heeft Schouwburg Kortrijk een betrouwbare partner voor de uitvoering van de werken.

Vertraging en financiering

Door een prijsstijging van 25% ten opzichte van het oorspronkelijke budget liepen de werken enkele maanden vertraging op. Het stadsbestuur waakte immers goed over het budget en kon na een nieuwe onderhandelingsprocedure, die wat tijd in beslag nam, 1 miljoen besparen. Na die intensieve herziening en extra financiering zijn de werken recent gestart. Met een totaalbudget van 13,3 miljoen euro toegewezen vanuit de stad, samen met 8 miljoen euro aan subsidies vanuit Vlaanderen, gaan we voluit voor een heropening tegen de voorziene einddatum van maart 2026.

Impact op de omgeving

De verbouwingswerken zullen een impact hebben op de omliggende straten. Een deel van het Schouwburgplein wordt ingenomen als werfzone. Ook een deel van de Hazelaarstraat wordt afgesloten voor alle verkeer. Toegang tot garages blijft mogelijk via de Waterpoort. De omliggende horeca- en handelszaken, evenals woningen, blijven bereikbaar. Het plein krijgt een aangepast evenementenplan zodat geplande activiteiten (wekelijkse markt, sinksen, paasfoor), kunnen blijven.

Werking Schouwburg gaat door

Terwijl de bouwwerkzaamheden zijn gestart, gaat het gevarieerd programma van de Schouwburg gewoon door. Schouwburg Kortrijk is te gast bij bevriende Kortrijkse cultuurhuizen om het publiek blijvend te laten genieten. Enkele verrassende locaties, zoals de tuin van het Fatimaklooster in Heule, brengen variatie.

Wie graag eindeloos combineert, krijgt met een CUBO-abonnement voor slechts 20 euro per maand onbeperkt toegang tot podiumvoorstellingen en film georganiseerd door Schouwburg en kunstencentrum Buda/ Budascoop.

Blik op de werf, blik op ons nieuw seizoen

Wie benieuwd is, zal op zondag 26 mei een kijkje kunnen nemen tijdens Open Wervendag. Schouwburg Kortrijk zet op dat moment het nieuwe seizoen in de kijker.

Meer informatie en updates over de verbouwingswerken vind je op: www.schouwburgkortrijk.be

 

 

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL