Memento laat bezoekers spelen

Van 15 tot 17 maart palmt woordkunstenfestival Memento Kortrijk in. Op 17 locaties, verspreid over de binnenstad, biedt deze editie een gevarieerde mix van betalende en gratis activiteiten voor klein en groot. Alles draait rond het thema ‘Spelen’. Op de affiche prijken bekende namen als Wouter Deprez, Annelies Verbeke, Erwin Mortier, Charlotte Van den Broeck en Sarah Vanhee. 

Openbare bibliotheek Kortrijk organiseert het Memento-festival voor de negende keer. Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk Astrid Haerens neemt opnieuw de curatorrol op zich en zet samen met haar stadsdichterscollectief de schouders onder deze editie. Ze wisten Wouter Deprez, Maria Barnas en het dynamische duo Zindzi Zevenbergen en Brian Elstak als ambassadeurs te strikken. 

Astrid heeft dit jaar voor het thema ‘Spelen’ gekozen. Samen met diverse schrijvers, kunstenaars, stadsbewoners en mensen uit de regio onderzoekt ze wat spel betekent in ons leven en in onze maatschappij. Dat levert een boeiend, veelzijdig programma op waarin voor elk wat wils terug te vinden is. 

Tijdens deze editie laten we verschillende kunstdisciplines met elkaar spelen: auteurs met beeldende kunstenaars, muzikanten met dichters, schrijvers met performers. Ze bevragen elkaar en de festivalbezoeker. Astrid Haerens, Letterzetter

Programma

De unieke samenwerking tussen Wouter Deprez en rasmuzikant Tcha Limberger en de door de laureaten van het West-Vlaams kampioenschap Poetry Slam kracht bijgezette boekvoorstelling zullen de festivalbezoeker zeker weten te bekoren. Een beetje literatuurliefhebber zal ook de dialogen tussen gerenommeerde schrijvers als Annelies Verbeke en Erwin Mortier en collega-woordkunstenaars kunnen smaken. Op zaterdag kan het jongere publiek zich creatief uitleven in diverse Biblabo's of zich laten meeslepen/meespelen in de voorstelling van het Wonderling verteltheater.

En dat is nog maar een kleine selectie uit het programma … In totaal vallen er 35 activiteiten te beleven: 26 voorstellingen en 9 tentoonstellingen. De expo's zijn trouwens allemaal gratis te bezoeken en lopen op één na ook na het festivalweekend nog door. Wie nog geen tickets reserveerde, wacht best niet te lang, want de voorverkoop gaat snel. Vorig jaar kon Memento op 1.700 bezoekers rekenen, dit jaar mikt de organisatie op 2.000.

Memento beeldtaal

In het centrale beeld van het Memento-festival zit het spelelement verwerkt in de vorm van 'de touwfiguur': patronen die je met touwen tussen je vingers maakt en doorgeeft aan je speelkameraad. Een universeel spel, dat we in het westen vooral kennen als een kinderspel, maar dat in veel samenlevingen de status verwierf van een volwaardige, zij het vluchtige kunstvorm met een verhalende, religieuze of magische lading.

Meer info

www.mementofestival.be

Vincent Coomans, bibliotheek Kortrijk

Sfeerbeeld Memento 2023 © Jonas Verbeke.jpg
  • jpg
Sfeerbeeld Memento 2023 © Jonas Verbeke.jpg
  • jpg
Sfeerbeeld Memento 2023 © Jonas Verbeke.jpg
  • jpg
Sfeerbeeld Memento 2023 © Jonas Verbeke.jpg
  • jpg
Memento 2024
  • png
Memento 2024
  • png
Memento 2024
  • png
Memento 2024
  • png

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL