Eerste paddentunnels in Kortrijk

De jaarlijkse paddentrek is begonnen! Tijdens deze trek steken padden de wegen over, maar door het drukke autoverkeer halen ze vaak de overkant niet. Daarom zijn er op veel plaatsen vrijwilligers nodig die ze overzetten. Voor het eerst in Groot-Kortrijk werden nu ook 2 paddentunnels geplaatst, zo kunnen padden voortaan zelfstandig en veilig de overkant bereiken. De tunnels bevinden zich in de Dottenijsestraat in Bellegem omdat hier jaarlijks een massale paddentrek plaatsvindt. Een mooie samenwerking tussen de Stad Kortrijk, Natuurpunt Kortrijk, het Regionaal Landschap Leie & Schelde en Vzw Constructief, die mee instond voor de aanleg.

Paddentunnels (c) Kortrijk
  • jpeg
Paddentunnels (c) Kortrijk
  • jpeg
Paddentunnels (c) Kortrijk
  • jpeg

Op het einde van de winter verlaten padden hun overwinteringsplekken in het bos en migreren ze naar hun voortplantingspoelen. Om te voorkomen dat hele paddenkolonies worden platgereden bij het oversteken van de drukke rijbaan, zijn er jaarlijks overzetacties in samenwerking met vrijwilligers van Natuurpunt Kortrijk. De padden worden dagelijks opgevangen in emmers en veilig naar de overkant van de weg gebracht.

Niemand ziet graag het beeld van platgereden padden op de weg. Met deze paddentunnels beschermen we de biodiversiteit en ontlasten we de vrijwilligers in hun overzetacties. Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat, Biodiversiteit en Dierenwelzijn

In de Dottenijsestraat, één van de locaties waar massale paddentrek werd vastgesteld, zullen padden voortaan zelfstandig via 2 tunnels onder de autoweg veilig naar de overkant kunnen. Met speciale schermen worden de padden in de richting van de tunnel gestuurd. Op die manier komen ze heelhuids aan bij de poelen waar ze vervolgens hun eitjes kunnen leggen. De constructie is een minikoker en wordt aangelegd met een rooster op de hoogte van het wegdek. Dit rooster is nodig omdat padden niet graag doorheen een donkere buis kruipen.

Via monitoring zal gekeken worden of de padden hun weg vinden naar de nieuwe tunnels. Samen met Natuurpunt en het Regionaal Landschap Leie & Schelde zal de werking van de tunnels geëvalueerd worden. Zo kunnen we bepalen of we bijkomende tunnels kunnen realiseren. Op andere locaties waar paddentrek is, zullen de vrijwilligers van Natuurpunt Kortrijk nog steeds overzetacties organiseren.

natuurpunt.png
  • png
regionaal landschap.png
  • png

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL