Extra bomen in Kortrijkse weides zorgen voor "Airkoe": schaduw voor koeien

Afgelopen zomer gaf Stad Kortrijk samen met het Regionaal Landschap Leie & Schelde en de Provincie West-Vlaanderen het startschot voor de 'Airkoe' campagne. Onder de slogan ‘staat de airkoe in jouw weide aan?' konden landbouwers gratis schaduwbomen aanvragen voor in hun weides, om er zo hun vee koel te houden in tijden van hitte. De Airkoecampagne leverde 77 schaduwbomen op in 3 deelnemende steden en gemeenten (Kortrijk, Deerlijk en Waregem). Bijna de helft, 36 bomen, wordt nu door vzw Constructief geplant bij Kortrijkse landbouwers.

De campagne biedt landbouwers gratis schaduwbomen aan voor hun graasweides. In tijden van hitte en verdroging zijn bomen in de weide meer dan welkom voor het vee. Ze zorgen voor schaduw en verkoeling. Weidebomen vormen als het ware de airconditioning in de graasweide. Bovendien geven oververhitte koeien minder melk, dus ook voor de landbouwbedrijfsvoering zijn schaduwbomen een goede zaak. Daarnaast zorgen weidebomen voor een aantrekkelijk landschap en zijn ze een opsteker voor de natuur.

De boomsoorten die worden aangeplant zijn: winterlinde, tamme kastanje, populier ‘Marlilandica’, zwarte els, zomereik en haagbeuk.

Landbouw en natuur helpen elkaar met de Airkoe. Meer bomen die groot kunnen uitgroeien en een bescherming van de koeien tegen de hitte. Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat, Biodiversiteit en Dierenwelzijn
Het project ‘Airkoe’ toont aan dat landbouw en natuur complementair zijn. Het aanplanten van bomen in de weides is niet enkel goed voor fauna en flora, het is ook goed voor het vee in de wei. Tijdens hittedagen houden de aangeplante bomen het vee in de weides koel. Heel mooi project van het Regionaal Landschap in samenwerking met verschillende West-Vlaamse boeren! Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor milieu, landschap en natuur

In Kortrijk ontvangt de 'airkoe' campagne cofinanciering via het gebiedsprogramma Water-Land-Schap 2.0 | Vlaamse Landmaatschappij (vlm.be).

Initiatiefnemers Airkoe.jpeg
  • jpeg
koeien.jpeg
  • jpeg
Blue Deal _ EU _ VV HOR_met_WLS (1) (002).png
  • png
logo West-Vlaanderen (002).jpg
  • jpg
regionaal landschap.png
  • png

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL