Groener winkelwandelgebied tegen zomerbraderie

Vernieuwingswerken gaan deze week van start

Aannemer Wegenbouw Ockier ging op 5 februari van start met de vernieuwingswerken van het winkelwandelgebied. Na enkele geslaagde experimenten krijgt het winkelwandelgebied in de Kortrijkse binnenstad een make-over. Door meer aandacht voor groen, ontmoeting en beleving wordt shoppen in Kortrijk een andere ervaring. Haastige boodschappen maken plaats voor slow shopping.

Kortrijk heeft veel ambities voor de binnenstad. Naast de heraanleg van het historisch hart en de verlaging van de Leieboorden maakt de stad het winkelwandelgebied aantrekkelijker door te investeren in meer groen, ontmoeting en beleving. Kortrijk wil zo opnieuw trendsetter zijn, net als in 1962 toen de stad de eerste verkeersvrije winkelstraat van het land introduceerde.

Na een uitgebreid participatietraject met bewoners en handelaars zijn we tot een zeer gedragen ontwerp gekomen. De werken gaan nu van start omdat februari traditioneel een kalme maand is. Alle winkels zullen steeds vlot bereikbaar zijn. De werken worden goed gespreid waardoor eventuele hinder altijd heel lokaal zal zijn en slechts tijdelijk. Er is bovendien een whatsappgroep waarin de aannemer de handelaars op de hoogte zal houden van het project. Ergens in de loop van mei worden de laatste werken afgerond waarna we een groot feest geven om de vernieuwing en vergroening van het winkelwandelgebied te vieren.    Wouter Allijns, schepen van Economie
De vergroening van ons publiek domein gaat verder. De Leieboorden, het historisch hart, het Groeningepark, het Conservatoriumplein, het Casinoplein, de stationsomgeving, … en nu het winkelwandelgebied: we maken van onze hele stad een gebied waar mensen graag willen zijn en blijven. Onze voetgangerszone is vandaag vooral een grijze, eerder saaie omgeving. Daar brengen we resoluut verandering in. We zijn ervan overtuigd dat dit de beleving om te shoppen in Kortrijk serieus zal verbeteren. Een aangename stad is immers zoals een goed feestje: je blijft er langer dan eerst gedacht. Axel Weydts, schepen van Openbare Werken en Mobiliteit
In plaats van grijs en saai wordt ons winkelwandelgebied groen en dynamisch. Dat maakt het aantrekkelijker voor de handelaars en shoppers. We willen nog meer bezoekers aantrekken. Ruth Vandenberghe, schepen van Stadsmarketing

Participatietraject

Het officiële startschot voor de heraanleg van het winkelwandelgebied werd al in de lente van 2022 gegeven met een tijdelijk experiment op de Grote Kring, gevolgd door 3 kleinere experimenten aan de kop van de Veemarkt, in het steegje tussen het Vandaleplein en Korte Steenstraat en doorheen de Wijngaardstraat. Ontwerpbureau 51N4E paste het ontwerp daarna aan op basis van de input uit dialoogsessies en bevragingen bij inwoners, shoppers en handelaars.

Feelgood-gevoel

Het uiteindelijke ontwerp focust op deze locaties en investeert maximaal in vergroening, beleving en ontmoeting:

 • Grote Kring: met de 10 Love Chairs (kleurrijke verplaatsbare stoelen) en een avontuurlijke speelzone voor kinderen wordt het een plekje om gezellig te keuvelen of te genieten van een kleinschalig evenement.
 • Ook de kop van de Veemarkt krijgt een opwaardering met speelelementen, sfeervolle verlichting, extra bomen, zitbanken én een prominentere plek voor de fontein 'De Dorstigen Laven'. Via vaste projectorspots komen er kleurrijke beelden en boodschappen die inspelen op thematische momenten of seizoenen.
 • In de Wijngaardstraat en Lekkerbeetstraat zorgen gevelgroen, groenslingers en sfeerverlichting voor meer gezelligheid.
 • Het knooppunt Lange en Korte Steenstraat wordt een groene ontmoetingsruimte met zitbanken en zitblokjes voor kinderen.
 • De kop van de Voorstraat wordt maximaal onthard en vergroend.
 • In de Sionstraat komt een aantrekkelijke groenzone met bloemenperken en zitelementen.
 • Doorheen het winkelwandelgebied zet men in op ontharding en vergroening.
Simulatie Voorstraat (c) Kortrijk
 • png
Simulatie kop Veemarkt (c) Kortrijk
 • png
Simulatie Korte/Lange Steenstraat (c) Kortrijk
 • png
Simulatie Grote Kring (c) Kortrijk
 • png
Simulatie Sionstraat K in Kortrijk (c) Kortrijk
 • png

Vernieuwd winkelwandelgebied in cijfers

 • uitbreken van 850m² asfalt
 • 24 klimplanten waaronder 10 groenslingers
 • 22 nieuwe bomen
 • 42 struiken, 2.850 bol-en knolgewassen en 5.225 plantjes
 • 7 speelfuncties
 • 22 nieuwe zitbanken
 • 10 love chairs

Timing heraanleg

De vernieuwingswerken gingen op 5 februari (na de soldenperiode) van start. De werken duren vier maanden. Nog voor de zomerbraderie finaliseert aannemer Wegenbouw Ockier alle ingrepen en krijgt het winkelwandelgebied een groene en gezellige aanblik. Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden, verlopen de werken gefaseerd (zie infra). De winkels blijven steeds te voet toegankelijk. Leveringen blijven mogelijk via minimum 1 toegang.

Lange/Korte Steenstraat > februari

Sionstraat > februari

Voorstraat > februari

Kop Lange Steenstraat > maart

Kop Wijngaardstraat > april

Grote Kring > april/mei

Veemarkt > april/mei

Meer info

www.kortrijk.be/winkelwandelgebied

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL