Kinderkunstenfestival Spinrag spreidt haar vleugels voor uitzonderlijke beleving in Kortrijk

Kinderkunstenfestival Spinrag staat in de startblokken om opnieuw haar vleugels uit te spreiden en Kortrijk te betoveren tijdens de krokusvakantie van zaterdag 10 tot zondag 18 februari. Ondanks de verbouwingen aan de Schouwburg blijft Spinrag de onbetwiste trekpleister voor jong publiek, waar gezinnen elkaar op verschillende locaties ontmoeten voor een bijzondere ervaring.

 

Schouwburg Kortrijk en Kunstencentrum BUDA bundelen hun krachten om opnieuw een divers programma te presenteren met podium- en filmvoorstellingen op maat van gezinnen, aangevuld met creatieve doe-activiteiten voor zowel jong als oud. Te midden van de hectiek van het dagelijks leven creëert Spinrag unieke momenten om samen met het gezin te ervaren.

Het kinderkunstenfestival brengt een selectie van de strafste voorstellingen en films van dit moment voor jong publiek uit binnen- en buitenland. Op het programma staan 15 podiumvoorstellingen, goed voor 24 toonmomenten en 17 films in Budascoop. Alles samen meer dan 110 mogelijkheden voor onvergetelijke momenten.

Glow!Audrey Dero en Oraine Varak
  • jpg
Simple_Machines_Ugo_Dehaes_c_arne_lievens.jpg
  • jpg
GO!_Cie_corps_in_situ_c_Pierre_Weber .jpg
  • jpg
Fratssen_Bronks_en_Ballet_Dommage_c_Illias_Teirlinck.jpg
  • jpg
23-24_bout-a-bout_photo1_16-9.jpg
  • jpg
HetHoutenHuis-IKehik-foto-Anne-Harbers-1280x853.jpg
  • jpg

Naast de podium- en filmvoorstellingen staat het kinderkunstenfestival ook elk jaar garant voor een aantal projecten, speciaal voor het festival ontwikkeld. Spinrag-programmator Mieke Vandecandelaere (Schouwburg Kortrijk) licht toe:

‘De dromenvanger’: een stadsspel waarin dromen van kinderen centraal staan

Griet Dobbelaere, Michiel Soete en Sam Declercq creëerden voor ons festival het stadsspel ‘De Dromenvanger’. Gedurende de maand januari vonden heel wat workshops plaats in Kortrijkse scholen. Dromen van kinderen werden er verzameld en maken deel uit van het stadsspel dat zich ontvouwt tijdens Spinrag. Ontdek hoe ‘De Dromenvanger’ als een magische sleutel de poort naar je verbeelding opent. Deelnemen kan elke dag tussen 14 uur 16.45 uur, met aansluitend een slotmoment aan het Belfort.

Op zaterdag 17 februari om 16.45 uur neemt schepen Axel Ronse alle dromen van kinderen in ontvangst tijdens een slotmoment aan het Belfort.

‘The city as a strategy’: beeldende installatie vormgegeven door de bezoeker

Vorig jaar verraste beeldend kunstenaar Jonas Vansteenkiste het publiek met ‘Draw me a house’. Dit jaar ontvangt hij het publiek rond zijn tafels om vanuit gesprek dromen vorm te geven met klei. Een kneedbare materie, die uitnodigt tot verandering en evolutie. Met ‘The city as a strategy’ onderzoekt hij hoe een maquette kan ingezet worden als democratische tool om samen na te denken over de stad. Een gratis installatie voor dromers en doeners in De Paardenstallen.

‘’t Nest’: jong talent krijgt een nieuw platform

Nieuw dit jaar is ‘’t Nest’: een warme broedplaats voor creatief talent met ruimte voor experiment. Majella Hugelier maakt speciaal voor ’t Nest twee levensgrote installaties waar kinderen elke dag een groots kunstwerk mee vormgeven. Tegelijk is ’t Nest ook een plek waar hele jonge artiesten een podium krijgen. Elke dag is er om 16 uur een korte gratis performance waar kinderen nieuwe kunstvormen kunnen ontdekken. Afspraak in Muziekcentrum Track.

We investeren meer dan ooit in onze Schouwburg, die daardoor nu even dicht is. Maar niet getreurd: de programmatie draait op volle toeren op andere plekken in de stad en zo kan ook Spinrag als vaste waarde niet ontbreken dit jaar! Spinrag is voor de vele jonge artiesten die we dit jaar programmeren dé ideale plek om te ervaren hoe het is om te spelen voor een jong publiek. Lokaal talent waar we ongetwijfeld nog van zullen horen. Kom dus zeker met je pagadders naar onze binnenstad en ontdek de vele pareltjes die we naar Kortrijk hebben kunnen halen!  Axel Ronse, schepen van Cultuur

Mieke Vandecandelaere kijkt verder graag uit naar ‘Ik … euh ik’ van Het Houten Huis. Deze ongeziene enscenering staat garant voor een onvergetelijke ervaring. Ook de Belgische première van ‘GO!’ van Corps in Situ (Fr) wordt ongetwijfeld één van de hoogtepunten. Met de première van ‘BOTSKOP’ van Lander Severins en Thomas Van Caeneghem halen we dan weer ontroerend cabaret voor kleuters naar Kortrijk. Wie ‘TOUT/RIEN’ van Compagnie Modo Grosso boekt, komt in een wondermooie wereld terecht de zich moeilijk in woorden laat omschrijven.

Filmprogrammator Lieve Vankeirsbulck (Kunstencentrum BUDA) vult aan: "Ook in het filmaanbod zitten enkele pareltjes met een warme boodschap. Zo volg je in de avonturenfilm ‘Robotbroer’ (8+) de vriendschap tussen mens en robot. We richten de blik naar boven met de kortfilmpjesreeks ‘Kijk eens omhoog’ (1,5+) en graven in de wereld onder ons met de documentaire ‘Onder het maaiveld junior’ (6+). Als uitsmijter wordt de animatiefilm ‘De familie muis’ (4+) op donderdag 15 februari om 10.30 uur begeleid door live muziek."

Kortom, laat je verwonderen of ontroeren, ga uit de bol, ervaar verstilling, geniet van spannende momenten en ga creatief aan de slag. In een wereld waar chaos en onrust de boventoon voert, keert Spinrag terug naar de essentie van puur plezier en verwondering.

 

Ontdek het volledige programma op de officiële website van Spinrag www.spinrag.be, waar je handig kan filteren op leeftijd, genre en locatie om de perfecte voorstelling(en) en/of film(s) op maat van je kind(eren) te kiezen.

Meer info

Mieke Vandecandelaere, programmator Spinrag, 0498 90 91 33

Shari Platteeuw, coördinator communicatie, marketing en ticketing, 0499 17 03 69

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL