Rollend energiefonds investeert stevig in een energiezuinig stadspatrimonium

Het rollend energiefonds van Stad Kortrijk investeerde in 2023 voor € 411.913 aan energiebesparende maatregelen in het stedelijk patrimonium. Door de unieke werking van het rollend energiefonds wordt dit opnieuw aangevuld met € 505.568 en zo bevat het fonds meer dan bij het begin van vorig jaar. Dit jaar zal er voor meer dan een miljoen worden geïnvesteerd.

Bij lancering van het rollend energiefonds nam Kortrijk een pioniersrol op. Het systeem was tot dan ongezien. De stad stak 2 miljoen euro in het fonds dat enkel mocht gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd rond de 10 jaar. De verwachte jaarlijkse besparing wordt van elke investering berekend en die besparing wordt dan vermenigvuldigd met een vooraf bepaalde multiplicator die fluctueert op basis van de rente. Dit bedrag wordt dan opnieuw in het energiefonds gestoken zodat er verder kan geïnvesteerd worden.

Ondertussen zijn we een aantal jaar verder en staat de werking van het fonds op punt dankzij de uitbreiding van het stedelijk energieteam, geen overbodige luxe in deze tijden. In 2023 werd voor € 411.913 aan gerichte energiebesparende maatregelen uitgevoerd die leidden tot een aanvulling van het fonds met € 505.568.

Investeringen in 2023

tabel Rollend EF.png
  • png

In 2023 werden twee niet-condenserende ketels vervangen door een condensatieketel. In de Budafabriek en SC Mimosa werd een gebouwbeheersysteem (GBS) geïnstalleerd zodat de verwarming in het gebouw beter kan worden aangestuurd. Ook werden daar hydraulische aanpassingen gedaan die de pompenergie en het warmteverlies tot een minimum zullen beperken. De verlichting van De Zonnewijzer, WZC Ter Melle, SC Lagae en SC Ter Biezen werd vervangen door energiezuinige LED-verlichting. In Marke werden de technieken van SC Olympiadeplein grondig aangepakt: er werd een zonneboiler geplaatst in combinatie met een gasabsorptiewarmtepomp en er werd ook een GBS geïnstalleerd. In WZC De Zon ten slotte, werd een 'model predictive control' geïmplementeerd in het GBS. In mensentaal, de warmtevraag van het gebouw werd grondig in kaart gebracht en de verwarming werd aan de hand van dit model geoptimaliseerd.

Het rollend energiefonds is een essentiële tool in het verduurzamen van ons stadspatrimonium. De unieke werking ervan creëert een hefboomeffect op de besparingen die onze investeringen opleveren. We gaven net iets meer dan €400.000 uit in 2023, dankzij dat hefboomeffect werd het fonds opnieuw aangevuld met een half miljoen euro. Deze investeringen zijn dus zowel goed voor de stadskas als voor het klimaat, een win-win. Ruth Vandenberghe, schepen van energie

Investeringen in 2024

Het aangevulde energiefonds wordt uiteraard opnieuw ingezet om energiebesparende maatregelen in het stedelijk patrimonium door te voeren met een redelijk korte terugverdientijd. Er staan al heel wat zaken op de lijst die nog verder zal aangevuld worden in de loop van 2024. Zo zullen er heel wat zonnepanelen gelegd worden op onder andere WZC St-Jozef, SC Ter Biezen, SC Lagae, de tekenacademie, de Warande, de Budatoren en OC Aalbeke. Een investering die om en bij € 550.000 zal bedragen. Er staan ook 2 stookplaatsrenovaties op de planning in OC Marke en de kleuterschool Blauwe Poort, goed voor een investering van ongeveer € 360.000. De parkings van K in Kortrijk, Veemarkt en Schouwburg en het Biezenheem ondergaan een LED relighting, goed voor een investering van € 260.000. Verder wordt er een nieuwe warmtepomp geplaatst voor de serviceflats Rietveld en zal er worden geïnvesteerd in de opzet van een 'energy management systeem' (EMS). Alles samen zal er vanuit het rollend energiefonds voor minstens €1.260.000 geïnvesteerd worden in energiebesparende maatregelen in 2024. De verwachting is dat het fonds met een gelijkaardig bedrag zal worden aangevuld.

Wat doen we nog naast het rollend energiefonds?

Naast het rollend energiefonds zijn er nog budgetten waarmee wordt geïnvesteerd in het verduurzamen van het stadspatrimonium. Zo is er het zonnepanelenbudget van 1 miljoen euro waarmee de stad volop zonnepanelen legt deze legislatuur. Het is de ambitie van de stad om elke geschikte vierkante meter (oriëntatie en stabiliteit van het dak) vol te leggen. Terwijl men vroeger de zonnepanelen dimensioneerde op autoconsumptie (eigen verbruik), worden daken van stadsgebouwen tegenwoordig helemaal benut. Door middel van een energiegemeenschap worden de opgewekte overschotten gedeeld met andere stadsgebouwen. Dit heet energiedelen, Kortrijk was één van de eerste steden in Vlaanderen die dit implementeerde in 2022. Vorig jaar werden 300 zonnepanelen geplaatst op onze stadsgebouwen. In totaal ligt er momenteel 1.7 MWp op onze daken die jaarlijks zo'n 1576 MWh produceren of het jaarverbruik van 593 gezinnen.

Ten slotte is er nog een apart budget van 5 miljoen euro vrijgemaakt waarmee energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd die samen een terugverdientijd van 20 jaar hebben. Deze investeringen zijn minder interessant voor het rollend energiefonds omdat ze niet voldoende opleveren om het fonds 'rollend' te houden. Dit zijn niettemin noodzakelijke investeringen om ons patrimonium te verduurzamen. Dit zijn hoofdzakelijk investeringen in vernieuwde daken vooraleer er zonnepanelen op worden geïnstalleerd. Dit jaar wordt het eerste miljoen geïnvesteerd terwijl de plannen worden gemaakt om de overige 4 miljoen te investeren in '25 en '26.

Ons energieteam komt stilaan op kruissnelheid en dat laat zich voelen. We investeerden nog nooit zoveel in de verduurzaming van onze gebouwen. Deze inspanningen zijn een goede aanzet en het moet onze ambitie zijn om die nog op te voeren volgende legislatuur. Ruth Vandenberghe, schepen van energie

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL