Heule is poëziedorp tijdens Poëzieweek

Van 25 tot en met 31 januari gaat de Poëzieweek door in Vlaanderen en Nederland. Kortrijk neemt opnieuw deel aan 'Weesgedichten'. Bib Kortrijk maakt in 2024 voor de eerste keer de bewuste keuze om de Weesgedichtencampagne uit te rollen in een deelgemeente. Dit jaar ligt de focus op Heule, dat gedurende de Poëzieweek zo een heus poëziedorp wordt met meer dan 30 gedichten.

'Weesgedichten' is een unieke manier om poëzie in de openbare ruimte te brengen. Inwoners stellen hun raam ter beschikking en adopteren als het ware een gedicht dat vervolgens de voorbijgangers verwondert. De vorige keer merkten we heel wat enthousiasme bij de Heulenaars, dus de keuze om van Heule ons eerste Poëziedorp te maken was snel gemaakt.  Axel Ronse, schepen van cultuur

Heulenaren adopteerden ruim 30 weesgedichten

Utopia – de bibliotheek van Aalst - startte Weesgedichten op in 2021, drie jaar later is het project enorm uitgebreid: er verschijnen weesgedichten op verschillende ramen doorheen heel Vlaanderen en dit jaar sluit ook een deel van Nederland zich aan. Na een geslaagde editie in 2022, waarbij 50 gedichten een plekje kregen op een raam in Kortrijk, is het dit jaar de beurt aan deelgemeente Heule. Kandidaat-adoptieouders uit Heule kozen zelf hun favoriete gedicht uit een mooie selectie met werk van o.a. Letterzetter Astrid Haerens, meerdere leden van het Letterzettercollectief, Kamagurka, Maarten Inghels, Ilja Leonard Pfeijffer, … Intussen gaan enthousiaste vrijwilligers en bibmedewerkers al volop op pad om al deze gedichten op de ramen aan te brengen.

fiets- en wandelroute langs Heulse ramen

Wie de gedichten zelf wil gaan spotten, kan de wandelschoenen aantrekken of op de fiets springen. Met de gratis app izi.TRAVEL kan je zelf je poëzieroute uitstippelen. Je vindt in deze app de locaties van alle gedichten, info over de dichter en een geluidsfragment. Alle locaties zijn ook terug te vinden op de weesgedichtenflyer, beschikbaar in buurtbibliotheek Heule en de centrale bibliotheek.

20240119 Weesgedichten Heule - Kamagurka
  • jpg
20240119 Weesgedichten Heule - Louis Vanoo
  • jpg
20240119 Weesgedichten Heule - Max Greyson
  • jpg

'Kwetterende verzen' op Gedichtendag

Om de Poëzieweek in stijl af te trappen organiseert de bib samen met vrijwilligers van De Parkiet ook een evenement voor de jongere poëzieliefhebbers. Op 25 januari, Gedichtendag, kan er in 't Kasteel van Heule lustig worden gespeeld, geknutseld en gedicht onder begeleiding van dichter Mattijs Deraedt. Vooraf inschrijven is niet nodig, iedereen is welkom vanaf 17.30 uur.

2024 Kwetterende verzen op Gedichtendag in Kortrijk.png
  • png

Meer info

www.kortrijk.be/poezieweek

contactpersoon: Lieselot Maerten, bibliotheek Kortrijk

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL