Kortrijks cameranetwerk volledig uitgerold

200 publieke camera's ondersteunen de politie bij de handhaving van de veiligheid in Kortrijk. Ook in 2023 investeerde de stad in de verdere uitbouw en modernisering van het cameranetwerk. Naast vaste veiligheidscamera's en ANPR-camera's horen ook mobiele camerasystemen daar steeds meer bij. De stad koopt een tweede Mobbox aan. Dat is een verplaatsbaar camerasysteem dat tijdelijk kan ingezet worden op een locatie waar zich criminele fenomenen voordoen. Het Cameraplan, waar je alle info over de camera's in Kortrijk vindt, kreeg een update in 2023.

200 camera's

Sinds 2011 worden stap per stap, gesteund op politiestatistieken, buurten en straten geselecteerd waar camera’s het verschil kunnen maken. Intussen is het cameranetwerk van de politie op het openbaar domein uitgegroeid tot een geheel van 200 camera’s: 137 openbare veiligheidscamera’s en 63 ANPR-camera’s. De historiek van het cameranetwerk, de verschillende types camera's, de locaties, de toepassingen, de resultaten en de regelgeving zijn allemaal terug te vinden in het Cameraplan 2023.

Invullen blinde vlekken: 18 extra camera’s

Stad Kortrijk investeerde sindsdien meer dan 3 miljoen euro in de uitbouw en de modernisering van het cameranetwerk. In 2024 zal het Kortrijks cameranetwerk volledig uitgerold zijn. De volgende ‘blinde vlekken’ worden ingevuld. Zo worden dit jaar nog 5 veiligheidscamera's geplaatst in het nieuwe park op de Buda-tip. In de nieuwe Panoramatunnel zijn 6 nieuwe veiligheidscamera's en 1 ANPR-camera voorzien. Verder zijn er ook nog 6 extra camera's gepland in het vernieuwde historisch hart rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk (2) en op de Dolfijnkaai - Kasteelkaai - Handelskaai (4), waar de werken voor de verdere vernieuwing van de Leieboorden volop aan de gang zijn.

Modernisering cameranetwerk

Een groot deel van het camerabudget van 2023 ging naar vervangingen. Dat is nodig wanneer de camera's defect zijn of wanneer ze gedateerd zijn. De politie moet kunnen werken met het beste materiaal. In 2023 werden 14 ANPR-camera's in het cameraschild vervangen door een moderner model. De nieuwe camera's zijn performanter en kunnen bvb. twee rijvakken nakijken in plaats van één. Zo kan zowel inkomend als uitgaand verkeer gecontroleerd worden. Ook het land van herkomst kunnen de camera's makkelijker detecteren op de nummerplaat. Aan de busparking in de Minister Tacklaan werden twee veiligheidscamera's vernieuwd. En ook in het winkelwandelgebied werden dit jaar 3 ANPR-camera's vervangen. Volgend jaar worden in het kader van de heraanleg van het winkelwandelgebied nog eens 10 ANPR-camera's vervangen of verplaatst. 

Sterker inzetten op mobiele camerasystemen: stad koopt tweede Mobbox

Bovenop het uitgerolde cameranetwerk zal de stad voortaan ook inzetten op mobiele camerasystemen. Die kunnen ingezet worden op specifieke en wisselende plaatsen waar criminaliteit en overlast plaatsvinden. De stad koopt daarom een 2e Mobbox aan. Dat is een verplaatsbaar camerasysteem met twee draaibare PTZ-camera's die live beelden doorsturen naar de dispatching op het politiecommissariaat. Het doel is net als bij de andere camera's preventief.

 

Twee jaar geleden kocht de stad al een eerste Mobbox. De Mobbox werd dit jaar bijvoorbeeld ingezet bij een stenengooier aan de Vetex, overlast in de Beekstraat, doelbewust geplaatste glasscherven op een speelpleintje in de Lange Munte, vandalisme op Aalbekeplaats of aan de vuurschaal tijdens Sinksen.

12 jaar geleden hebben we een plan gemaakt om onze stad beter te beveiligen met een cameranetwerk. Dat plan zal in 2024 volledig zijn uitgerold. Onze vaste camera's worden weldoordacht geplaatst op plekken waar ze nodig zijn zoals in de stationsomgeving of het winkelwandelgebied of ANPR-camera's langs de invalswegen. Het volledig Kortrijks grondgebied afdekken met vaste camera's is niet proportioneel en niet wenselijk. Sommige criminaliteit zoals vandalisme of drugsdealen verplaatst zich gemakkelijk. Daar helpen mobiele camerasystemen. Ook tijdens grote evenementen bieden ze een meerwaarde voor de politie die zo de situatie kan monitoren en sneller en gerichter kan optreden bij problemen. Vincent Van Quickenborne, burgemeester

Sinds 2021 maakt de PZ VLAS ook gebruik van dronecamera's. Op vandaag beschikt de PZ Vlas over twee drones. In 2022 waren er 40 interventies waarbij een drone werd ingezet. Ook in 2023 werd zo goed als wekelijks een drone ingezet, bijvoorbeeld bij grote evenementen zoals Sinksen of Kamping Kitsch Club of bij zware incidenten zoals de hevige woningbrand in de Herderstraat eind september of de zware gasontploffing in de Beukenlaan eind oktober.

Resultaten: camera's helpen misdrijven voorkomen en oplossen

Het blijft belangrijk om te benadrukken dat camera’s slechts een verlengstuk zijn van een goed werkend politiekorps. Een camera is waardeloos zonder een alerte politiemedewerker die iets opmerkt, een patrouille die ter plaatse snelt of een speurder die in de beelden zoekt naar de waarheid. Veiligheid is een complexe en voortdurende uitdaging. Maar de camera's zijn wel steeds meer een essentieel deel van een geheel aan maatregelen om criminaliteit te bestrijden.

 

Ze werken niet alleen ontradend, maar zijn in de eerste plaats een goed middel om misdrijven op te helderen. Uit een steekproef die de politie twee jaar geleden uitvoerde, bleek dat tussen januari 2019 en februari 2021 in 1 op 3 gerechtelijke dossiers werd gebruik gemaakt van camerabeelden. Bij diefstallen bedraagt dit zelfs bijna de helft. De camera's hebben de ophelderingsgraad van misdrijven in Kortrijk ook doen toenemen. In het Cameraplan wordt hier uitgebreider op ingegaan.

 

De camera's worden ook (pro)actief gebruikt. In de dispatching van politiezone Vlas staat een grote videowall van meer dan tien meter breed waarop de camerabeelden in realtime te zien zijn. De politie kan steeds inzoomen op incidenten of gebeurtenissen en via de beelden opzoekingen doen ter ondersteuning van de interventieploegen, bijvoorbeeld in het kader van een verdwijning, een diefstal, zakkenrollerij, … Ook de ANPR-camera’s worden steeds vaker gebruikt in realtime. Bijvoorbeeld om te reageren wanneer een geseind of verdacht voertuig gecapteerd werd.

Vanuit de visie, overtuiging en vaststelling dat het inzetten van camera’s loont voor zowel proactief, repressief als onderzoeksmatig politiewerk, maakte de stad Kortrijk de afgelopen jaren de weloverwogen beleidskeuze om een uitgebreid cameranetwerk te installeren op haar openbaar domein. Deze investering is voor het korps intussen een vaste en onmisbare tool geworden ter ondersteuning van onze politiemensen op het terrein en in de dispatching. Mede dankzij de camera’s stijgt onze ophelderingsgraad en helpen ze uiterst efficiënt bij de aanpak van criminele feiten op heterdaad. Ons doel als lokale politie is dagelijks werken aan een zo veilig mogelijke samenleving op de meest menselijke manier. Camera’s maken deel uit van de verschillende middelen om dit doel te bereiken. De cameratechnologie in al haar facetten wordt gebruikt en aangestuurd door mensen, zij zijn de cruciale factor voor slim politiewerk. Filip Devriendt, korpschef PZ Vlas

Ook in 2023 kon de politie verschillende misdrijven oplossen mede dankzij de camera's. Enkele voorbeelden:

In mei kon een patrouille van de politie twee inbrekers op heterdaad betrappen nadat zij geprobeerd hadden om in te breken in een woning in de Koning Albertstraat. De verdachten werden overgebracht naar het commissariaat en opgesloten in de cel. Via de camerabeelden werd meteen duidelijk dat de verdachten heel ‘actief’ waren en nog pogingen deden om in te breken in minstens 3 woningen/appartementsgebouwen in de buurt. 

In juni kon de politie twee inbrekers op heterdaad betrappen nadat zij ingebroken hadden in een woning in de Roggelaan. Een opgepakte verdachte werd overgebracht naar het commissariaat en opgesloten in de cel. Via het ANPR-cameranetwerk kon de vluchtauto, met Franse nummerplaat, in beeld gebracht worden en werd ook duidelijk dat de verdachten heel ‘actief’ waren in de ruime regio. 

 

-  In juni konden de politiezones VLAS, MIRA, GAVERS en MIDOW twee autodieven oppakken nadat ze met een gestolen voertuig gecrasht waren in Kortrijk en te voet de velden ingevlucht waren. In de voorgaande weken werden zowel in de politiezone VLAS als in de aangrenzende politiezones enkele voertuigen gestolen waarbij de daders vluchtten met de gestolen auto’s over de Franse grens. Deze voertuigen kwamen in beeld na een melding en zorgde voor een onmiddellijke politieactie.

In oktober kon de politie twee dieven op heterdaad betrappen toen ze een elektrische step aan het stelen waren op het Stationsplein in Kortrijk. In de uren ervoor was het duo ook aan het stelen uit auto’s aan de achterkant van het station. De politiezone VLAS had eerder die dag al de melding gekregen dat er twee personen aan de achterkant van het station bij geparkeerde auto’s voortdurend aan de deurklinken aan het trekken waren om te kijken of de auto wel slotvast was. In de dispatching hield men via het cameranetwerk ondertussen de stationsomgeving extra in de gaten, op zoek naar verdachte personen. Enkele uren later was het prijs, deze keer aan de voorkant van het station. Daar zagen de dispatchers via de camerabeelden hoe twee verdachten een elektrische step stalen en ermee richting het station wandelden. Ver geraakte het duo niet, want de twee verdachte mannen werden meteen opgepakt.

- In oktober en november werd ingebroken in een tiental cafés en restaurants in de binnenstad van Kortrijk. Na intensief opsporingswerk konden de speurders van PZ Vlas een verdachte in beeld brengen. De man forceerde in het merendeel van de inbraken telkens het leveranciersluik dat toegang gaf tot de kelder van de horecazaak. Mede dankzij de camerabeelden kwam er een opheldering en kon de man opgepakt worden nadat hij op heterdaad betrapt werd. Dankzij het cameranetwerk kunnen wellicht een hele reeks soortgelijke inbraken aan hem gelinkt worden.

Privacy en gegevensbescherming

De Politiezone VLAS en stad Kortrijk hechten veel belang aan de persoonlijke levenssfeer en de bescherming van de persoonsgegevens van de inwoners en bezoekers van Kortrijk. Het gebruik van camera's en beelden gebeurt binnen het strikt wettelijk kader van de privacywetgeving. De beelden mogen volgens de Camerawet worden bewaard. De bewaartermijn is nooit langer dan één maand, behalve als opgenomen beelden kunnen dienen om een misdrijf aan te tonen of schade te bewijzen of om een dader, een ordeverstoorder, een getuige of een slachtoffer te identificeren. In het Cameraplan vind je alle info terug over de gegevensbescherming en privacy.

Kortrijks cameranetwerk (1).jpg
  • jpg
Kortrijks cameranetwerk (2).jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL