Verdere vernieuwing Leieboorden begint op 18 september

De voorbereidende werken voor de verdere verlaging van de Leieboorden zijn achter de rug. Het archeologische onderzoek is afgerond en alle nutsleidingen zijn vernieuwd. De stad maakt zich klaar voor de volgende fase: de effectieve werken om de Oude Leie te vernieuwen. Aannemer Stadsbader gaat op 18 september van start. Hieronder een overzicht van de timing en fasering:  

De werken verlopen in fases om de omgeving van de werf zo toegankelijk mogelijk te houden voor handels- en horecazaken en omwonenden. Hierdoor wordt de hinder en het aantal omleidingen tot een minimum beperkt. Tijdens de werken blijven de handelszaken en woningen altijd te voet bereikbaar.

Fase 1: Dolfijn- en Kasteelkaai tot aan de Kasteelbrug

Deze werken starten op 18 september en zullen duren tot maart 2024, waarna tot midden mei de afwerking van de verlaagde tuinzone is voorzien. Tientallen nieuwe bomen worden er aangeplant in een groene ruimte van 1.000 m².

De volledige zone zal tot maart 2024 afgesloten zijn voor alle verkeer. Alleen de zone rond de Kasteelbrug (bij het voormalige Vobis) zal enkel de eerste maand afgesloten zijn. Daardoor is de Reepkaai in september tot midden oktober 2023 enkel via de Budastraat bereikbaar. In de Reepkaai zal in deze periode wel tijdelijk dubbelrichtingsverkeer mogelijk zijn. Vanaf midden oktober 2023 wordt de Kasteelbrug weer opengesteld.

Fase 1 is tegen midden mei volledig afgewerkt.  

Fase 2: Aanleg van de Reepkaai

De aanleg van de Reepkaai, de noordzijde van het project, start vanaf maart 2024. Op dat moment worden de Dolfijnkaai en Kasteelkaai opengesteld voor het verkeer. Het einde van de werken op de Reepkaai is voorzien tegen 21 juli 2024. In het najaar van 2024 worden de bomen op de Reepkaai geplant.

Overzicht fases

  • Fase 1 A: 18 september tot midden oktober 2023
Dolfijnkaai-Kasteelkaai incl. Kasteelbrug afgesloten.
  • Fase 1 B: midden oktober 2023 tot maart 2024
Werken in Dolfijnkaai en Kasteelkaai. Kruispunt nabij Kasteelbrug toegankelijk.
  • Fase 2 A: maart 2024 tot mei 2024
Doorgang verkeer Dolfijn en Kasteelkaai mogelijk. Afwerking verlaagde zone (‘Verlaagde tuin’) nabij de Leie tegen mei 2024. Opstart aanleg Reepkaai.
  • Fase 2 B: mei 2024 tot juli 2024
Afwerking Reepkaai.

       

Meer info: Vernieuwing Oude Leie | Kortrijk                   

Simulatie vernieuwing oude Leie - Zicht vanop kasteelbrug.jpg
  • jpg
Simulatie vernieuwing oude Leie - Reepkaai.jpg
  • jpg
Simulatie vernieuwing oude Leie - Verlaagde tuin - kasteelkaai 2.jpg
  • jpg
Simulatie vernieuwing oude Leie - Leiebrug.jpg
  • jpg
Simulatie vernieuwing oude Leie - Reepkaai 2.jpg
  • jpg
Simulatie vernieuwing oude Leie - Verlaagde tuin - kasteelkaai.jpg
  • jpg

EXTRA VOOR PERS:

Buurbewoners/handelaars krijgen meer uitleg over de timing en fasering van de werken tijdens een infomoment op donderdag 31 augustus om 19.30 uur in het dakcafé van het stadhuis. We voorzien een fotomoment bij de effectieve start van de werken op maandag 18 september. Deze uitnodiging volgt later.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL