Winter in Kortrijk gaat binnenkort van start

Van 7 december tot en met 7 januari wordt Kortrijk opnieuw ondergedompeld in een feestelijke eindejaarsfeer. Kerstmarktjes, winterterrassen, concerten, kerstfoor, koopzondagen… vertier voor jong en oud dus. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er opnieuw een sfeervolle en gezellige Winter in Kortrijk van te maken.

Kerstmarkt en kerstboom op Grote Markt

Voor de echte kerstbeleving moet je op de Grote Markt zijn. Daar vind je de grootste kerstboom van Kortrijk, een typisch nostalgische kerststal en in tegenstelling tot de voorbije jaren de kerstmarkt. Flaneer tussen de chalets, scoor er kerstcadeaus en verwarm je aan een dampende kop chocomelk of glühwein. In de weekends komt daar nog eens een ‘shopping street’ bij. Daar vind je vast en zeker dat laatste kerstcadeau. Natuurlijk kan je voor een hapje en een drankje ook terecht in de winterbars van de lokale horecazaken op de Grote Markt. Ook bars en restaurants op andere plekken in de stad zetten hun terrassen uit.

Wijken en deelgemeenten

Ook in de deelgemeenten zijn er enkele leuke kerstfeestjes. Het Nostalgisch Kerstmarktje op Heule Watermolen bijvoorbeeld: op vrijdag 15 december vanaf 17 uur. Ook in onder andere Rollegem en Marke kan je volop van de winterse sfeer genieten. Volg zeker de Facebookpagina’s ‘Je bent van …’ voor details. Op Overleie zorgt de Lokale Pastorale Ploeg (LPP) voor een kerstdriedaagse van 27 tot 29 december met muziek en kinderanimatie in de Sint-Elooiskerk. In Kooigem tot slot kan je naar een kerststallententoonstelling gaan kijken op 9, 10, 16 en 17 december tussen 14 en 17 uur in de Sint-Laurentiuskerk.

De gezelligste periode van het jaar is bijna weer in het land. De indeling van Winter in Kortrijk is aangepast in vergelijking met vorig jaar.We maken van de Grote Markt het epicentrum van Winter in Kortrijk met de grote kerstboom en de kerstmarkt inclusief shopping street tijdens het weekend. Voor ambiance en live muziek kan je net zoals vorig jaar opnieuw terecht in de Wintertuin onder de St-Maartenskerktoren.  Wouter Allijns, schepen van Economie
Winter in Kortrijk lokte vorig jaar 650.000 bezoekers naar onze binnenstad. En ook nu willen we tonen waarom we de gezelligste centrumstad van Vlaanderen zijn. We zetten extra in op kindvriendelijkheid en diversiteit, met het Land van de Kerstman en een nieuwjaarsreceptie met alle soorten hamburgers. Vincent Van Quickenborne, burgemeester 

Wintertuin en Land van de kerstman rond de St-Maartenskerk

De pleintjes rond de Sint-Maartenskerk vormen het ideale scenario voor gezellige momenten. Op het Sint-Maartenskerkhof keert de wintertuin terug. Spreek er af met je vrienden of familie voor een glühwein onder de sfeervol verlichte bomen. Je pikt er concertjes van lokale artiesten mee.

Aan de andere kant van de Sint-Maartenskerk, op het Jozef Vandaleplein, neemt de kerstman zijn intrek. Je gluurt er binnen in zijn cadeautjespakhuis, snoepfabriek en slaapzaal van de elfjes. Dit is hét plein om samen met de kinderen de verwondering van Winter in Kortrijk te beleven. De kerstman is van wacht op zaterdag 9, zondag 10, zaterdag 16, zondag 17, woensdag 20 en zaterdag 23 december, telkens van 15 tot 19 uur. Op vrijdag 22 december is dat van 18 tot 21 uur.

Kerstfoor

Met de kinderen op stap? Breng dan zeker een bezoekje aan het Schouwburgplein. Daar vind je de kerstfoor. De kleintjes kunnen eendjes vissen of een ritje maken op de draaimolen. Mag het al iets avontuurlijker? De botsauto’s en de rups doen je denken dat het al Paasfoor is.

Kinderen kunnen zich opnieuw uitleven op de kerstfoor, dit jaar staan de attracties op het Schouwburgplein. Maar voor de echte verwondering wandel je nog door tot het Vandaleplein. Daar komt het land van de Kerstman met snoepjesfabriek, slaapzaal van de elfen en natuurlijk het huis van de Kerstman waar hij zeer vaak zal vertoeven. Wouter Allijns, schepen van Economie

Koopzondagen

Kortrijk organiseert de komende eindejaarsperiode drie koopzondagen, op zondag 10, 17 en 24 december. Op zondag 24 december blijven de winkels in K in Kortrijk open tot 17 uur.

Muziek tijdens Winter in Kortrijk

Naast de gezellige kerstsfeer kan je tijdens Winter in Kortrijk natuurlijk ook genieten van muziek. Op vrijdag 22 december roept Kortrijk een nieuwe traditie in het leven: Vlaanderen Zingt Kersteditie. Vanaf dit jaar elke laatste vrijdag voor Kerstmis. Je zingt er samen met andere bezoekers populaire (kerst)liedjes. Een gratis zangkrantje helpt je om de liedjesteksten op te frissen. Afspraak om 20 uur op de Grote Markt.

 

Ook De Tijdloze Countdown van Studio Brussel komt terug naar Kortrijk. Dit is een afterwork café dat plaatsvindt in Muziekcentrum Track van 26 tot 30 december, telkens van 17 tot 22 uur.

Kortrijk Feeëriek

Wie kerst graag op een iets sportievere manier beleeft, moet op donderdag 28 december tussen 12 en 20 uur aan The Penta van Howest zijn. Daar vertrekt de 26e editie van Kortrijk Feeëriek. Deze wandel- en fietsroute brengt je langs prachtig verlichte historische gebouwen in Kortrijk. Reflecterende kledij en zaklamp aanbevolen. Dit is een organisatie van WSK Marke.

Meer info: www.winterinkortrijk.be

winter.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL