Stad zet extra crisisbedden in wegens extra druk op nachtopvang

Het stadsbestuur besliste om zes extra crisisbedden toe te voegen aan de Kortrijkse nachtopvang voor dak- en thuislozen. De opvang van dak- en thuislozen is in Kortrijk de voorbije jaren uitgebreid naar een permanent aanbod van meer dan 7.700 overnachtingen per jaar. Maar we stellen momenteel vast dat zelfs dit uitgebreide aanbod niet volstaat. Om dit op te vangen, voorzien we alvast tot eind 2023 zes extra bedden.

Normaal volstaat de capaciteit van 24 bedden. In uiterste nood kunnen we opschalen via ons netwerk van crisisopvang, maar dan is er geen ruimte meer voor bijvoorbeeld gezinnen die getroffen worden door een huisbrand. Vandaar de oplossing om tot het eind van dit jaar in totaal 252 extra overnachtingen te voorzien. Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang

Eind vorige week kregen we meldingen van mensen die niet terecht konden in de nachtopvang. Dat is onder meer te wijten aan het aanhoudende gure weer, maar algemeen zien we ook een lichte stijging van nieuwe gasten.

Tijdens het weekend was er meteen overleg tussen schepen Philippe De Coene en het CAW die de nachtopvang in opdracht van het OCMW organiseert. Dit leidde tot het inzetten van extra capaciteit. Er wordt dus snel opgetreden. Voor de inzet van extra crisiskamers werken we samen met Budget Hotel Focus, waarmee we ook in het verleden reeds goed samenwerkten. Aanmelden moet echter nog steeds via het algemeen nummer van de nachtopvang, van waaruit de beschikbare bedden worden toegewezen en in begeleiding wordt voorzien. Rechtstreeks aanmelden bij het hotel heeft dus geen zin.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL