Kortrijk werkt aan een duurzame voedselstrategie waarbij we voedselproducenten en consumenten dichter bij elkaar te brengen om de korte keten in de landbouw te stimuleren. Op initiatief van de stad kwamen RHIZO Hotelschool Kortrijk en athena campus Drie Hofsteden in contact met bioboerderij 't Goed Ter Heule in Menen. Het resultaat van deze samenwerking is een echte win-win: voor de boerderij is het belangrijk om samen te werken rond afzet en productie en de scholen konden op hun beurt na een bedrijfsbezoek een heerlijk herfstmenu samenstellen met lokale producten van uitstekende kwaliteit aan een eerlijke prijs.
Na een voorbereidend gesprek met de stad gingen RHIZO Hotelschool Kortrijk en athena campus Drie Hofsteden, twee Kortrijkse secundaire scholen die een restaurantopleiding aanbieden, op bedrijfsbezoek bij de bioboerderij 't Goed Ter Heule. ‘t Goed Ter Heule streeft naar de kortste keten, no waste en duurzaamheid. Het grootste deel van de productie wordt thuis verkocht, de groentenresten gaan naar de dieren en de mest wordt gebruikt op het land. Zo is de cirkel rond. Er is een ruim aanbod van groenten, aardbeien, frambozen en bessen, maar ook bloemen en kruiden ontbreken niet. Het is een gemengd bedrijf dus ook verse eitjes en hoevevlees van kip, lam, varken, parelhoen en eend zijn aanwezig, allen van eigen kweek. De hoevewinkel heeft de nodige aandacht voor versheid, kwaliteit, ambacht en lokaal.
Vanuit de stad stimuleren we deze korte keten samenwerking: leerlingen worden in dit project actief betrokken om het bewustzijn rond het beperken van hun ecologische voetafdruk te vergroten. Met een kijkje achter de schermen leren ze ook waar hun voeding écht vandaan komt.Bert Herrewyn, schepen van Klimaat, Kinderen en Jongeren
De leerlingen en chefs van beide scholen kregen een rondleiding waarna zij de groenten en kruiden zorgvuldig konden uitkiezen in de zelfpluktuin en openlucht-supermarkt. Er werden onderling ideeën voor gerechten uitgewisseld en samen kwamen ze tot het "korte keten menu" dat in oktober in het oefenrestaurant van beide scholen wordt geserveerd.
Zo'n smaakbommetje kan prei zijn: gekweekt in de buurt, bereid met passie en liefde en een eindresultaat om 'u' tegen te zeggen. (H)eerlijke gekarameliseerde prei met een crumble van hazelnoten!'Ole Demeestere (uit 6HT) en chef Niels Desnouck van RHIZO Hotelschool Kortrijk
Voor leerlingen van de keukenopleiding is de korte keten een inspirerend pad naar het begrijpen en waarderen van de oorsprong en versheid van voedsel, waardoor ze de ware essentie van koken kunnen ontdekken.Kelly Desimpelaere, campusdirecteur athena campus Drie Hofsteden
Bevoegd
-
- Bert Herrewyn
- Schepen van Milieu, Klimaat, Biodiversiteit, Kinderen en Jongeren
- bert.herrewyn@kortrijk.be
- 0496 25 81 54
Kopieer link
https://pers.kortrijk.be/231120-kortrijk-stimuleert-korte-keten-bij-scholen-met-restaurantopleidingGerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Groeningepark wint Prijs Publieke Ruimte
Op woensdag 24 april werden in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen de laureaten van de Prijs Publieke Ruimte bekendgemaakt. Kortrijk viel in de prijzen in de categorie 'stedelijke projecten' met...
Restauratiewerken historische brugjes Heulepark van start
Heulepark ondergaat de laatste jaren een grote metamorfose. Met de restauratie van de 2 historische brugjes is een volgende fase in de heropwaardering van Heulepark gestart. Op woensdag 24 april za...
Kortrijk investeert in nieuw mobiel recyclagepunt voor inwoners
De Kortrijkzanen kunnen vanaf maandag 22 april gebruikmaken van een nieuw mobiel recyclagepunt. De vorige installatie wordt vervangen door een moderne en gebruiksvriendelijke versie die er ook bete...
Realisatie De Groene Verbinding van start
Eind 2022 stelde Stad Kortrijk de plannen voor De Groene Verbinding voor: vijf kilometer nieuwe wandel- en fietspaden tussen Kortrijk, Bissegem en Heule met een totaaloppervlakte van 26 hectare nie...
Startschot Vlaams Kampioenschap Tegelwippen 2024 in Historisch Hart
Ook dit jaar neemt stad Kortrijk deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of zijtuin en te vervangen door groen. Een plan...