Kortrijk werkt aan een duurzame voedselstrategie waarbij we voedselproducenten en consumenten dichter bij elkaar te brengen om de korte keten in de landbouw te stimuleren. Op initiatief van de stad kwamen RHIZO Hotelschool Kortrijk en athena campus Drie Hofsteden in contact met bioboerderij 't Goed Ter Heule in Menen. Het resultaat van deze samenwerking is een echte win-win: voor de boerderij is het belangrijk om samen te werken rond afzet en productie en de scholen konden op hun beurt na een bedrijfsbezoek een heerlijk herfstmenu samenstellen met lokale producten van uitstekende kwaliteit aan een eerlijke prijs.
Na een voorbereidend gesprek met de stad gingen RHIZO Hotelschool Kortrijk en athena campus Drie Hofsteden, twee Kortrijkse secundaire scholen die een restaurantopleiding aanbieden, op bedrijfsbezoek bij de bioboerderij 't Goed Ter Heule. ‘t Goed Ter Heule streeft naar de kortste keten, no waste en duurzaamheid. Het grootste deel van de productie wordt thuis verkocht, de groentenresten gaan naar de dieren en de mest wordt gebruikt op het land. Zo is de cirkel rond. Er is een ruim aanbod van groenten, aardbeien, frambozen en bessen, maar ook bloemen en kruiden ontbreken niet. Het is een gemengd bedrijf dus ook verse eitjes en hoevevlees van kip, lam, varken, parelhoen en eend zijn aanwezig, allen van eigen kweek. De hoevewinkel heeft de nodige aandacht voor versheid, kwaliteit, ambacht en lokaal.
Vanuit de stad stimuleren we deze korte keten samenwerking: leerlingen worden in dit project actief betrokken om het bewustzijn rond het beperken van hun ecologische voetafdruk te vergroten. Met een kijkje achter de schermen leren ze ook waar hun voeding écht vandaan komt.Bert Herrewyn, schepen van Klimaat, Kinderen en Jongeren
De leerlingen en chefs van beide scholen kregen een rondleiding waarna zij de groenten en kruiden zorgvuldig konden uitkiezen in de zelfpluktuin en openlucht-supermarkt. Er werden onderling ideeën voor gerechten uitgewisseld en samen kwamen ze tot het "korte keten menu" dat in oktober in het oefenrestaurant van beide scholen wordt geserveerd.
Zo'n smaakbommetje kan prei zijn: gekweekt in de buurt, bereid met passie en liefde en een eindresultaat om 'u' tegen te zeggen. (H)eerlijke gekarameliseerde prei met een crumble van hazelnoten!'Ole Demeestere (uit 6HT) en chef Niels Desnouck van RHIZO Hotelschool Kortrijk
Voor leerlingen van de keukenopleiding is de korte keten een inspirerend pad naar het begrijpen en waarderen van de oorsprong en versheid van voedsel, waardoor ze de ware essentie van koken kunnen ontdekken.Kelly Desimpelaere, campusdirecteur athena campus Drie Hofsteden
Bevoegd
-
Download vCard
- Bert Herrewyn
- Schepen van Milieu, Klimaat, Biodiversiteit, Kinderen en Jongeren
- bert.herrewyn@kortrijk.be
- 0496 25 81 54
Kopieer link
https://pers.kortrijk.be/231120-kortrijk-stimuleert-korte-keten-bij-scholen-met-restaurantopleiding/Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Meer groen, meer leven: Kortrijk breidt netwerk van houtkanten uit
Op acht verschillende locaties in Kortrijk verschijnen er deze maand dreven, bomenrijen, houtkanten en een heg, goed voor 1,5 km en 2.345 m² extra groen. De aanplantingen kaderen binnen het houtkan...
Kortrijk ondersteunt Oxfam Wereldwinkel om toekomst te verzekeren
Kortrijk trekt in 2025 en 2026 extra middelen uit om de werking van Oxfam Wereldwinkel Kortrijk te blijven versterken. De winkel – sinds 1973 een vaste waarde in onze stad – moet reorganiseren door...
Planactiedag Heulebeekvallei op Dag van de Natuur 2025
Op zaterdag 22 november vieren we Dag van de Natuur 2025. Natuurpunt Kortrijk en de stad slaan de handen in elkaar om de stad te voorzien van extra bomen en groen. De Heulebeekvallei krijgt er 800 ...
Kortrijk lanceert samenaankoop voor regentonnen: duurzamer watergebruik én klimaatwinst
Lange droogteperiodes zetten onze (drink)waterbevoorrading meer en meer onder druk. Natte winters en intense zomerbuien zorgen dan weer voor overstromingen en wateroverlast. Elke druppel regenwater...
Bewoners zorgen voor een groenere toekomst voor de Toekomststraat
Op initiatief van een groepje geëngageerde bewoners van de Toekomststraat in de Doorniksewijk krijgt hun straat binnenkort een vergroende nieuwe aanblik. Na veel voorbereiding en met ondersteuning ...