Kortrijk werkt aan een duurzame voedselstrategie waarbij we voedselproducenten en consumenten dichter bij elkaar te brengen om de korte keten in de landbouw te stimuleren. Op initiatief van de stad kwamen RHIZO Hotelschool Kortrijk en athena campus Drie Hofsteden in contact met bioboerderij 't Goed Ter Heule in Menen. Het resultaat van deze samenwerking is een echte win-win: voor de boerderij is het belangrijk om samen te werken rond afzet en productie en de scholen konden op hun beurt na een bedrijfsbezoek een heerlijk herfstmenu samenstellen met lokale producten van uitstekende kwaliteit aan een eerlijke prijs.
Na een voorbereidend gesprek met de stad gingen RHIZO Hotelschool Kortrijk en athena campus Drie Hofsteden, twee Kortrijkse secundaire scholen die een restaurantopleiding aanbieden, op bedrijfsbezoek bij de bioboerderij 't Goed Ter Heule. ‘t Goed Ter Heule streeft naar de kortste keten, no waste en duurzaamheid. Het grootste deel van de productie wordt thuis verkocht, de groentenresten gaan naar de dieren en de mest wordt gebruikt op het land. Zo is de cirkel rond. Er is een ruim aanbod van groenten, aardbeien, frambozen en bessen, maar ook bloemen en kruiden ontbreken niet. Het is een gemengd bedrijf dus ook verse eitjes en hoevevlees van kip, lam, varken, parelhoen en eend zijn aanwezig, allen van eigen kweek. De hoevewinkel heeft de nodige aandacht voor versheid, kwaliteit, ambacht en lokaal.
Vanuit de stad stimuleren we deze korte keten samenwerking: leerlingen worden in dit project actief betrokken om het bewustzijn rond het beperken van hun ecologische voetafdruk te vergroten. Met een kijkje achter de schermen leren ze ook waar hun voeding écht vandaan komt.Bert Herrewyn, schepen van Klimaat, Kinderen en Jongeren
De leerlingen en chefs van beide scholen kregen een rondleiding waarna zij de groenten en kruiden zorgvuldig konden uitkiezen in de zelfpluktuin en openlucht-supermarkt. Er werden onderling ideeën voor gerechten uitgewisseld en samen kwamen ze tot het "korte keten menu" dat in oktober in het oefenrestaurant van beide scholen wordt geserveerd.
Zo'n smaakbommetje kan prei zijn: gekweekt in de buurt, bereid met passie en liefde en een eindresultaat om 'u' tegen te zeggen. (H)eerlijke gekarameliseerde prei met een crumble van hazelnoten!'Ole Demeestere (uit 6HT) en chef Niels Desnouck van RHIZO Hotelschool Kortrijk
Voor leerlingen van de keukenopleiding is de korte keten een inspirerend pad naar het begrijpen en waarderen van de oorsprong en versheid van voedsel, waardoor ze de ware essentie van koken kunnen ontdekken.Kelly Desimpelaere, campusdirecteur athena campus Drie Hofsteden
Bevoegd
-
- Bert Herrewyn
- Schepen van Milieu, Klimaat, Biodiversiteit, Kinderen en Jongeren
- bert.herrewyn@kortrijk.be
- 0496 25 81 54
Kopieer link
https://pers.kortrijk.be/231120-kortrijk-stimuleert-korte-keten-bij-scholen-met-restaurantopleidingGerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Kortrijk floreert dankzij leerlingen PTI Campus Wetenschap & Groen
De zomer komt eraan en dit is traditioneel de periode waarbij kleurrijke bloemen het straatbeeld vullen. Kortrijk zet de bloemetjes buiten en dat mag je letterlijk nemen. Verspreid over straten, br...
Kortrijk beschermt inheemse bijen tegen Aziatische hoornaar door gratis bestrijding
De Aziatische hoornaar is een grote en agressieve wespensoort afkomstig uit Azië. In het voorjaar komen de koninginnen uit winterslaap en zie je de eerste werksters. Ze zijn een bedreiging voor hon...
Werken Bissegem Plage gaan laatste fase in
Bissegem krijgt er een opvallende groene plek bij. Met de aanleg van Bissegem Plage maakt de stad een mooi stukje natuur van net geen 10.000 m² dat definitief gevrijwaard is van bebouwing. De site ...
Kortrijkse stedenband in actie: Chefchaouen laat zich inspireren door onze stad
Van maandag 21 april tot vrijdag 25 april is een delegatie van de Marokkaanse stad Chefchaouen op bezoek in Kortrijk. Na de goedkeuring van de nieuwe stedenband door de gemeenteraad in 2023 is er e...
Slim verlicht, slim bespaard: Kortrijk schakelt over op LED-verlichting in ondergrondse parkings
Stad Kortrijk heeft de ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. Duurzaam omgaan met energie in de gebouwen van de stad speelt daarin een belangrijke rol. Daarom maken we nu ook onze ondergron...