Kortrijk stimuleert korte keten bij scholen met restaurantopleiding

Kortrijk werkt aan een duurzame voedselstrategie waarbij we voedselproducenten en consumenten dichter bij elkaar te brengen om de korte keten in de landbouw te stimuleren. Op initiatief van de stad kwamen RHIZO Hotelschool Kortrijk en athena campus Drie Hofsteden in contact met bioboerderij 't Goed Ter Heule in Menen. Het resultaat van deze samenwerking is een echte win-win: voor de boerderij is het belangrijk om samen te werken rond afzet en productie en de scholen konden op hun beurt na een bedrijfsbezoek een heerlijk herfstmenu samenstellen met lokale producten van uitstekende kwaliteit aan een eerlijke prijs.

Na een voorbereidend gesprek met de stad gingen RHIZO Hotelschool Kortrijk en athena campus Drie Hofsteden, twee Kortrijkse secundaire scholen die een restaurantopleiding aanbieden, op bedrijfsbezoek bij de bioboerderij 't Goed Ter Heule. ‘t Goed Ter Heule streeft naar de kortste keten, no waste en duurzaamheid. Het grootste deel van de productie wordt thuis verkocht, de groentenresten gaan naar de dieren en de mest wordt gebruikt op het land. Zo is de cirkel rond. Er is een ruim aanbod van groenten, aardbeien, frambozen en bessen, maar ook bloemen en kruiden ontbreken niet. Het is een gemengd bedrijf dus ook verse eitjes en hoevevlees van kip, lam, varken, parelhoen en eend zijn aanwezig, allen van eigen kweek. De hoevewinkel heeft de nodige aandacht voor versheid, kwaliteit, ambacht en lokaal.

Vanuit de stad stimuleren we deze korte keten samenwerking: leerlingen worden in dit project actief betrokken om het bewustzijn rond het beperken van hun ecologische voetafdruk te vergroten. Met een kijkje achter de schermen leren ze ook waar hun voeding écht vandaan komt. Bert Herrewyn, schepen van Klimaat, Kinderen en Jongeren

De leerlingen en chefs van beide scholen kregen een rondleiding waarna zij de groenten en kruiden zorgvuldig konden uitkiezen in de zelfpluktuin en openlucht-supermarkt. Er werden onderling ideeën voor gerechten uitgewisseld en samen kwamen ze tot het "korte keten menu" dat in oktober in het oefenrestaurant van beide scholen wordt geserveerd.

 Zo'n smaakbommetje kan prei zijn: gekweekt in de buurt, bereid met passie en liefde en een eindresultaat om 'u' tegen te zeggen. (H)eerlijke gekarameliseerde prei met een crumble van hazelnoten!' Ole Demeestere (uit 6HT) en chef Niels Desnouck van RHIZO Hotelschool Kortrijk
Voor leerlingen van de keukenopleiding is de korte keten een inspirerend pad naar het begrijpen en waarderen van de oorsprong en versheid van voedsel, waardoor ze de ware essentie van koken kunnen ontdekken. Kelly Desimpelaere, campusdirecteur athena campus Drie Hofsteden

Schepen Bert Herrewyn samen met Kelly Desimpelaere, campusdirecteur athena campus Drie Hofsteden (uiterst links) en Elise Delbeke, leerkracht (uiterst rechts). (c) Kortrijk
  • JPG
Schepen Bert Herrewyn samen met Kelly Desimpelaere, campusdirecteur athena campus Drie Hofsteden (uiterst links) en Elise Delbeke, leerkracht (uiterst rechts). (c) Kortrijk


Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL