Kortrijk werkt aan een duurzame voedselstrategie waarbij we voedselproducenten en consumenten dichter bij elkaar te brengen om de korte keten in de landbouw te stimuleren. Op initiatief van de stad kwamen RHIZO Hotelschool Kortrijk en athena campus Drie Hofsteden in contact met bioboerderij 't Goed Ter Heule in Menen. Het resultaat van deze samenwerking is een echte win-win: voor de boerderij is het belangrijk om samen te werken rond afzet en productie en de scholen konden op hun beurt na een bedrijfsbezoek een heerlijk herfstmenu samenstellen met lokale producten van uitstekende kwaliteit aan een eerlijke prijs.
Na een voorbereidend gesprek met de stad gingen RHIZO Hotelschool Kortrijk en athena campus Drie Hofsteden, twee Kortrijkse secundaire scholen die een restaurantopleiding aanbieden, op bedrijfsbezoek bij de bioboerderij 't Goed Ter Heule. ‘t Goed Ter Heule streeft naar de kortste keten, no waste en duurzaamheid. Het grootste deel van de productie wordt thuis verkocht, de groentenresten gaan naar de dieren en de mest wordt gebruikt op het land. Zo is de cirkel rond. Er is een ruim aanbod van groenten, aardbeien, frambozen en bessen, maar ook bloemen en kruiden ontbreken niet. Het is een gemengd bedrijf dus ook verse eitjes en hoevevlees van kip, lam, varken, parelhoen en eend zijn aanwezig, allen van eigen kweek. De hoevewinkel heeft de nodige aandacht voor versheid, kwaliteit, ambacht en lokaal.
Vanuit de stad stimuleren we deze korte keten samenwerking: leerlingen worden in dit project actief betrokken om het bewustzijn rond het beperken van hun ecologische voetafdruk te vergroten. Met een kijkje achter de schermen leren ze ook waar hun voeding écht vandaan komt.Bert Herrewyn, schepen van Klimaat, Kinderen en Jongeren
De leerlingen en chefs van beide scholen kregen een rondleiding waarna zij de groenten en kruiden zorgvuldig konden uitkiezen in de zelfpluktuin en openlucht-supermarkt. Er werden onderling ideeën voor gerechten uitgewisseld en samen kwamen ze tot het "korte keten menu" dat in oktober in het oefenrestaurant van beide scholen wordt geserveerd.
Zo'n smaakbommetje kan prei zijn: gekweekt in de buurt, bereid met passie en liefde en een eindresultaat om 'u' tegen te zeggen. (H)eerlijke gekarameliseerde prei met een crumble van hazelnoten!'Ole Demeestere (uit 6HT) en chef Niels Desnouck van RHIZO Hotelschool Kortrijk
Voor leerlingen van de keukenopleiding is de korte keten een inspirerend pad naar het begrijpen en waarderen van de oorsprong en versheid van voedsel, waardoor ze de ware essentie van koken kunnen ontdekken.Kelly Desimpelaere, campusdirecteur athena campus Drie Hofsteden
Bevoegd
-
- Bert Herrewyn
- Schepen van Milieu, Klimaat, Biodiversiteit, Kinderen en Jongeren
- bert.herrewyn@kortrijk.be
- 0496 25 81 54
Kopieer link
https://pers.kortrijk.be/231120-kortrijk-stimuleert-korte-keten-bij-scholen-met-restaurantopleidingGerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Heropwaardering Heulepark zet zich voort
Heulepark ondergaat de laatste jaren een grote metamorfose. Met een beheersplan dat in verschillende fasen is opgemaakt, worden zowel het park als ’t Kasteel in ere hersteld. In de zomer is gestart...
Verbindende expo 'Talk of the Town' strijkt neer in De Warande
Na Brugge, Tienen, Deurne, Leuven, Houthalen, Gent en Antwerpen strijkt Talk of the Town op zaterdag 25 november neer in De Warande in Kortrijk. Initiatiefnemer Curieus vzw ging op zoek naar verhal...
Aanleg Conservatoriumpark en Casinotuin binnenkort van start
De transformatie van het Conservatorium- en Casinoplein tot groene stadsparken, het Conservatoriumpark en de Casinotuin start op 9 januari 2024. Vorige maand werd aannemer Seru uit Veurne aangestel...
Uitbreiding Bellegembos met 2 hectare dankzij grondaankoop door de stad
Goed nieuws voor het bos- en natuurareaal in Kortrijk: de stad krijgt de kans om twee percelen met bestemming bosgebied, grenzend aan het Bellegembos, te verwerven. Deze uitbreiding van iets meer d...
Aankoop gronden Guido Gezellelaan als nieuwe schakel in Groene Verbinding Kortrijk Noord
Eind 2022 stelde Stad Kortrijk de plannen voor de Groene Verbinding voor: vijf kilometer nieuwe wandel- en fietspaden met een totaaloppervlakte van 26 hectare nieuw groen. Eén van de deelgebieden, ...