Kortrijk viert Werelddierendag op 4 oktober en ondersteunt mensen en hun huisdier

Stad Kortrijk plaatst dierenwelzijn hoog op de agenda en zet versterkt in op een aantal concrete acties in samenwerking met verschillende experts en partners. Dat de stad het goed doet, bevestigt ook GAIA met een uitgebreide analyse waar Kortrijk als een van de voorbeeldsteden uitkomt op vlak van dierenwelzijn. Denk maar aan de diervriendelijke anticonceptie voor duiven, nieuwe en opgewaardeerde hondenloopweides, de aanstelling van een medewerker dierenwelzijn en de oprichting van de adviesgroep Dierenwelzijn.

Naar aanleiding van Werelddierendag nodigt de adviesgroep Dierenwelzijn alle Kortrijkzanen op 12 oktober uit voor de voordracht 'Een hond, dat is voor het leven'. Dierenarts Christine Halsberghe maakt deel uit van de adviesgroep en is dierengedragsexpert, voornamelijk bij honden. In de voordracht gaat Christine verder in op de zaken waar je best rekening mee houdt voor de aanschaf van een hond en hoe je de opvoeding het best aanpakt in het belang van de hond. 

Komen aan bod: welke hond past bij je gezin, heb je wel genoeg tijd of financiële middelen, zijn er alternatieven zoals wandelen met asielhonden, ... Maar vooral: hoe pak je de opvoeding van je hond aan eens je die belangrijke verantwoordelijkheid draagt?

Afspraak op donderdag 12 oktober om 19u30 in het dakcafé van het stadhuis .

Het is enorm belangrijk om Kortrijkzanen te blijven wijzen op hun verantwoordelijkheid tegenover hun huisdier. Want jammer genoeg zien we het, o.a. via de dierendokters en PZ Vlas, soms fout lopen. Huisdieren worden verkeerd opgevoed of behandeld en dat kan leiden tot depressie of agressie van de hond zelf, maar ook tot echte verwaarlozing en mishandeling door de eigenaar.  Bert Herrewyn, schepen van Dierenwelzijn

Naast de adviesgroep en het informeren over dierenwelzijn heeft de stad diverse acties om het dierenwelzijn te bevorderen:

1. Ondersteuning van gezinnen met minder financiële middelen: Stichting Prins Laurent

In samenwerking met Stichting Prins Laurent wil de stad garanderen dat gezinnen met minder financiële middelen niet onderdoen op de medische verzorging van hun huisdier.

Hoe werkt het? Op doorverwijzing van de sociale diensten van de stad en na een check of er voldaan wordt aan de voorwaarden van de Stichting (o.a. op basis van inkomen), kunnen de gezinnen terecht in het Gentse dispensarium van de Stichting dat ondersteund wordt door de faculteit Dierengeneeskunde van UGent. De aangeboden zorg varieert van jaarlijkse controle en vaccins tot complexe chirurgische ingrepen. De dienstverlening blijft 1 jaar geldig, het gezin betaalt daarvoor 20 euro. De stad staat in voor de toeleiding, de administratieve ontzorging en indien nodig het vervoer naar Gent.

2. Ondersteuning van gezinnen met minder financiële middelen: Kortrijkse Dierenvoedselbank

Mensen met minder financiële middelen kunnen één keer per maand gratis dierenvoeding krijgen. Dit na contact en doorverwijzing van de sociale diensten van de stad. Je krijgt per gezin voor maximum drie huisdieren eten mee. De hoeveelheid is berekend volgens het huisdier en is voldoende voor 14 dagen.

Er is een aanbod voor katten, honden, knaagdieren, vissen en vogels. De Dierenvoedselbank heeft zijn vaste stek in de nieuwe Deelfabriek in de Rijkswachtstraat.

3. Vermoeden van dierenverwaarlozing? Meld het via het centraal nummer 1701!

De bescherming van dieren is de stad menens. Een samenwerking met PZ Vlas zorgt voor een kordate aanpak. Meldingen rond verwaarloosde, verloren gelopen, gewonde of gevaarlijke dieren die eerder via verschillende kanalen een lange weg aflegden, worden efficiënter behandeld via één centraal nummer: 1701, het gratis meldnummer van PZ Vlas. Alle instanties zoals dierendokters, dierenasiel of dierenwelzijnsorganisaties worden sneller betrokken. Het politiekorps heeft daarbij een rechtstreekse link naar de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn.

4. Sterilisatie van huis- en zwerfkatten

Sterilisatie of castratie is de enige oplossing om nog meer zwerfkatten te voorkomen. Als zwerfkatten niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, breidt de populatie razendsnel uit. De natuur haar gang laten gaan, betekent dat één (zwerf)kat kan zorgen voor 36 nakomelingen in 16 maanden tijd. Het probleem zit voornamelijk bij mensen die een niet-gesteriliseerde kitten of volwassen kat uitzetten. Nog beter dan zwerfkatten steriliseren of castreren is dus het voorkomen dat er katten worden uitgezet. 

Merk je een zwerfkat in je buurt? Meld dit direct via het gratis nummer 1701. Zorg ervoor dat elke huiskat gesteriliseerd of gecastreerd is, zodat er geen kittens geboren worden die geen thuis vinden. Het steriliseren, castreren en chippen van de huiskat is wettelijk verplicht. Toch een nest met jonge kittens? Zorg ervoor dat deze gesteriliseerd of gecastreerd en gechipt worden vooraleer ze een nieuwe eigenaar krijgen.

Meer info over de lezing en acties rond dierenwelzijn: https://www.kortrijk.be/dierenwelzijn

Event dierenwelzijn-FB-IN-bericht2.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL