Kortrijk viert Werelddierendag op 4 oktober: 4 speerpunten om dieren te beschermen

Nieuwe samenwerking met Stichting Prins Laurent: goedkopere dierengeneeskundige zorgen voor kwetsbare gezinnen met huisdieren

Stad Kortrijk plaatst dierenwelzijn hoog op de agenda en zet deze legislatuur versterkt in op een aantal concrete acties in samenwerking met verschillende experts en partners. Dat de stad het goed doet, bevestigt ook GAIA met een uitgebreide analyse waar Kortrijk als een van de voorbeeldsteden uitkomt op vlak van dierenwelzijn. Denk maar aan de diervriendelijke anticonceptie voor duiven, nieuwe en opgewaardeerde hondenloopweides, de aanstelling van een medewerker dierenwelzijn en de oprichting van een adviesgroep. Met de oprichting van die adviesgroep Dierenwelzijn bundelt Kortrijk de krachten met een vertegenwoordiging van dierenartsen, politiezone Vlas, dierenasiel Leiestreek, dierenwelzijnsorganisaties Vogelbescherming Vlaanderen en GAIA en de sociale diensten van de stad. Uit die samenwerking komen een aantal sterke acties voort:

1. NIEUW: Ondersteuning van gezinnen met minder financiële middelen: Stichting Prins Laurent

Met een nieuwe samenwerking met de Stichting Prins Laurent wil de stad garanderen dat gezinnen met minder financiële middelen niet onderdoen op de medische verzorging van hun huisdier. Bert Herrewyn, schepen van Dierenwelzijn

Hoe werkt het? Op doorverwijzing van de sociale diensten van de stad en na een check of er voldaan wordt aan de voorwaarden van de stichting (o.a. op basis van inkomen), kunnen de gezinnen terecht in het Gentse dispensarium van de stichting dat ondersteund wordt door de faculteit Dierengeneeskunde van UGent. De aangeboden zorg varieert van jaarlijkse controle en vaccins tot complexe chirurgische ingrepen. De dienstverlening blijft 1 jaar geldig, het gezin betaalt daarvoor 20 euro. De stad staat in voor de toeleiding, de administratieve ontzorging en indien nodig het vervoer naar Gent.

2. Ondersteuning van gezinnen met minder financiële middelen: Kortrijkse Dierenvoedselbank

Vanuit Poezewoef, het initiatief om dieren van mensen in een kwetsbare situatie tijdelijk op te vangen bij vrijwilligers, groeien nog acties rond sociale dierenhulp. Zo is vorig jaar de dierenvoedselbank gestart, gecoördineerd door de stad en gerund door vrijwilligers en de sociale dienst. Mensen met minder financiële middelen kunnen er één keer per maand gratis dierenvoeding krijgen. Dit na contact en doorverwijzing van de sociale diensten van de stad. Je kan per gezin voor maximum drie huisdieren eten meekrijgen. De hoeveelheid is berekend volgens het huisdier en is voldoende voor 14 dagen. Vrijwilligers meten de juiste hoeveelheden af en geven die in zakjes mee aan de bezoekers. Er is een aanbod voor onder andere katten, honden, knaagdieren, vissen en vogels. Nog meer ondersteuning is in volle voorbereiding. Zo wordt er een nieuw aanbod ontwikkeld met een sociale dierenkapper en -pedicure.

3. Vermoeden van dierenverwaarlozing? Meld het via het centraal nummer 1701!

De bescherming van dieren is de stad menens. Een samenwerking met Politiezone Vlas zorgt voor een kordate aanpak. Meldingen rond verwaarloosde, verloren gelopen, gewonde of gevaarlijke dieren die eerder via verschillende kanalen een lange weg aflegden, worden nu efficiënter behandeld via één centraal nummer: 1701, het gratis meldnummer van politiezone Vlas. Alle nodige instanties zoals dierenartsen, dierenasiel of dierenwelzijnsorganisaties worden sneller betrokken. Het politiekorps heeft daarbij een rechtstreekse link naar de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn.

4. Sterilisatie van huis- en zwerfkatten

In 2021 werden door Dierenasiel Leiestreek 689 zwerfkatten gevangen. Op Kortrijks grondgebied ging het om 169 gevangen zwerfkatten. 53 van hen, zo'n 30%, overleefden het helaas niet. De helft hiervan waren kittens die van bij de start van hun jonge leven geen kans hadden. Sterilisatie of castratie is de enige oplossing om nog meer zwerfkatten te voorkomen. Als zwerfkatten niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, breidt de populatie razendsnel uit. Want bij katten is 1 + 1 = 6. En dit soms meer dan tweemaal per jaar. De natuur haar gang laten gaan, betekent dat één zwerfkat kan zorgen voor 36 nakomelingen in 16 maanden tijd. Het probleem zit voornamelijk bij mensen die een niet-gesteriliseerde kitten of volwassen kat uitzetten. Nog beter dan zwerfkatten steriliseren of castreren is dus het voorkomen dat er katten worden uitgezet. Merk je een zwerfkat in je buurt? Meld dit direct via het gratis nummer 1701. Zorg ervoor dat elke huiskat gesteriliseerd of gecastreerd is, zodat er geen kittens geboren worden die geen thuis vinden. Het steriliseren, castreren en chippen van de huiskat is wettelijk verplicht. Toch een nest met jonge kittens? Zorg ervoor dat deze gesteriliseerd of gecastreerd en gechipt worden vooraleer ze een nieuwe eigenaar krijgen.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL