Conservatorium hertekent dansaanbod en neemt nieuwe danszaal in gebruik

Het nieuwe schooljaar is begonnen en dat geldt ook voor het deeltijds kunstonderwijs. In het Kortrijkse conservatorium genieten leerlingen nu van een gevarieerder dansaanbod, dankzij onder andere een unieke samenwerking met Passerelle. De school beschikt bovendien over een nieuwe danszaal in het Groeningeheem.

Hertekende dansopleidingen

In de tweede graad kregen leerlingen tot nu toe twee uur les met de focus volledig op klassieke dans. Vanaf volgend schooljaar worden die twee uren opgesplitst. Leerlingen van de tweede graad krijgen dan één uur klassiek en één uur hedendaags. Deze lessen vinden zoveel mogelijk plaats in de hoofdschool, wat de aansluiting met andere lessen makkelijker maakt. Als een leerling naast dans bijvoorbeeld ook muziek volgt, kan die van de ene les naar de andere zonder verplaatsingen te maken en zonder lange wachttijden.

 

Ook de lesinhoud van de eerste graad, de Springveertjes (6 tot 7 jaar), verandert. Leerlingen gaan niet alleen klassieke dans verkennen, maar ook andere stijlen zoals hedendaags en zelfs hiphop. Er komt bovendien een extra klas Springveertjes bij: de leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar van basisschool Sint-Paulus kunnen op donderdag aansluitend op hun reguliere schooluren ter plaatse dansinitiatie volgen.

 

In de derde en vierde graad komen er niveaugroepen. Leerlingen zullen telkens drie jaar na elkaar binnen dezelfde groep dansen en samen met de leerkrachten een intens parcours afleggen. Elke dansgroep werkt steeds met twee verschillende leerkrachten.

Samenwerking met Passerelle

Leerlingen die de lat voor zichzelf graag wat hoger leggen, kunnen vanaf 12 jaar een toegangsproef doen voor de opleiding Jong Talent. De Jong Talenten krijgen elke week een half uur extra les in de derde graad (3 uur in plaats van 2,5 uur) en één uur extra in de vierde graad (4 uur in plaats van 3 uur).

 

Om die Jong Talentenopleiding extra glans te geven gaat het conservatorium een samenwerking aan met Passerelle. Deze vzw is uniek in Vlaanderen en zet volop in op participatie, jongeren en dans. De leerlingen Jong Talent zullen een deel van hun opleiding volgen binnen de reguliere werking van Passerelle en komen zo elk schooljaar in aanraking met topchoreografen van binnen- en buitenland en andere gepassioneerde dansers van over heel Vlaanderen.

Deze vorm van onderwijs heet Alternatieve Leercontext of ALC. We kennen dit al in het domein muziek met leerlingen die groepsmusiceren volgen in bijvoorbeeld een harmonie. Maar in het domein dans is dit nieuw. Conservatorium Kortrijk is de eerste DKO-school in Vlaanderen die een ALC-samenwerking opzet binnen het domein dans en is zo een echte pionier. Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium Kortrijk

De dansafdeling van het conservatorium heeft vanaf 1 september 2023 ook een nieuwe coördinator: Pol Coussement. Pol is artistiek leider, stichter, choreograaf en danser van Polydans en Passerelle.

Het dansaanbod van het Conservatorium, Passerelle en Polydans naast en over elkaar leggen, zorgt voor een kwalitatieve, meer diverse dansopleiding op maat van de dansers en dat is voor hen een enorme meerwaarde. Pol Coussement, coördinator dans Conservatorium Kortrijk

Nieuwe danszaal in Groeningeheem

Het nieuwe schooljaar start met nog meer goed nieuws voor de leerlingen dans. Zij kunnen vanaf nu dansen in een nieuwe danszaal in het Groeningeheem. Eind 2020 opende in het Groeningeheem een eerste danszaal voor het conservatorium. Daar is nu dus een tweede zaal bijgekomen. Op die manier raakt de school nog sterker verankerd in deze hotspot voor danseducatie. Ook Polydans en enkele andere aanbieders van dansvorming vinden er onderdak.

Deze legendarische sportzaal die vroeger dienst deed als Bill’s Gym, krijgt nu een nieuwe invulling. De kracht van deze sportruimte is dat ze verbindt, vroeger de krachtpatsers, vanaf nu de dansers. Wouter Allijns, schepen van Sport
groeningeheem17_02.jpg
  • jpg

Inschrijvingen

Inschrijven voor een opleiding aan het conservatorium kan nog tot eind september. Naast het domein dans, zijn er uiteraard ook nog de domeinen muziek en woord. Een greep uit het aanbod: musical, singer-songwriter, (elektrische) gitaar klassiek of JPR (jazz-pop-rock), radiomaken, comedy … Je ontdekt er alles over op de website of in de studiegids die je kan oppikken aan het onthaal van Muziekcentrum Track.

Jaar na jaar groeit niet alleen de kwantiteit van het aantal leerlingen in ons conservatorium, maar stijgt ook de kwaliteit van het aanbod. Met de visie van Erik en de toewijding van onze nieuwe coördinator Pol, brengen we dans naar een nóg hoger niveau in ons conservatorium. Ook de nieuwe danszaal in het Groeningeheem, biedt voor ons mogelijkheden voor die kwantitatieve en kwalitatieve groei.  Kelly Detavernier, schepen van deeltijds kunstonderwijs

www.kortrijk.be/conservatorium

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL