Feestelijke opening van avontuurlijke ontmoetingsplek Rubensplein

Sinds 2020 ondergaat het Pieter Pauwel Rubensplein in de wijk Pius X een hele transformatie. Een klassiek grasveld met verouderde speeltoestellen is op vraag van buurtbewoners stelselmatig omgevormd tot een avontuurlijke ontmoetingsplaats voor de hele buurt. Dit met een wadi en speelheuvel, struiken met eetbare bessen en een zandbak voor de jongsten. Het sluitstuk: kunstige speelelementen uit hout, afkomstig van bomen die geveld werden door de storm van voorjaar 2022. Met een buurtreceptie wordt het Pieter Pauwel Rubensplein nu officieel geopend.

Opening Rubensplein (c) Kortrijk
  • jpg
Opening Rubensplein (c) Kortrijk
  • jpg
Opening Rubensplein (c) Kortrijk
  • jpg
Opening Rubensplein (c) Kortrijk
  • jpg
Opening Rubensplein (c) Kortrijk
  • jpg

 

Zomer 2020 luidde de start in van een participatietraject met de kinderen uit de buurt. Samen met Wildebras werd een enquête opgemaakt waarin de buurt aangaf wat voor hen het ideale (speel)plein zou zijn. Er werd gekozen voor een natuurlijk ogend plein met de nadruk op extra groen en veel speelelementen voor de kinderen. Niet enkel een speelzone maar een echt buurtplein waar kinderen spelen, jongeren en volwassenen er elkaar ontmoeten. Ook (verkeers)veiligheid stond voorop. Om de kinderen veilig en zelfstandig te kunnen laten spelen werd in 2021 de verharde doorgangsweg tussen de twee pleintjes afgesloten en is er met planten en takken een natuurlijke afsluiting gemaakt rondom het plein.

 

Stadlandschap Leie en Schelde werd betrokken voor de inrichting van de speelzone. Na het tekenen van het plan werd in 2022 gestart met de graafwerken. Met een zandbak en een kleine heuvel, haagjes, eetbare struiken en een wadi werd de basis gelegd. De kinderen van de basisschool Pius X bouwden wilgenhutten en –tunnels met hulp van Constructief vzw. Begin dit jaar werd een insectenhotel geplaatst.

 Een avontuurlijke en speelse ontmoetingsplek in de plaats van een saai grasplein.Waar kinderen baas zijn en bomen een tweede leven krijgen. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren

De speel- en ontmoetingsplek is nu afgewerkt met verschillende kunstige houtelementen van de hand van tuinarchitect Jochen Doornaert van Speelbomen: houten ingangen, speelheuvels met boomstammen, andere stammen in mikadovorm, een bespeelbare wadi met modderkeuken en verschillende zitblokken. Niet onbelangrijk: de speelelementen zijn volledig circulair. De stammen zijn namelijk afkomstig van Kortrijkse bomen die door de storm van voorjaar 2022 geveld werden. Voor de aanleg van de speelheuvel, het vergroten van de zandbak en de constructie van de speelelementen werd 21.429 euro geïnvesteerd.

EXTRA VOOR PERS

De buurtreceptie met officiële opening door schepen Bert Herrewyn vindt plaats op vrijdag 7 juli om 18 uur. Reporters/fotografen zijn welkom.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL