Zes nieuwe piano’s voor conservatorium

Drie jaar geleden startten het conservatorium en Stad Kortrijk het pianoplan op. De 19 piano’s die het conservatorium gebruikt in de hoofdschool in Kortrijk en in de vestigingsplaatsen Aalbeke en Heule werden onder de loep genomen. De meest verouderde exemplaren werden deze week vervangen door zes gloednieuwe exemplaren.

Pianoplan

Experten maakten in 2020 een studie van de 19 akoestische piano’s van het conservatorium. Daaruit bleek dat 13 van de 19 piano’s ouder waren dan 60 jaar. Een grondige update was nodig. De voorbije twee jaar werd het onderhoudsbudget voor de piano’s verhoogd. Zo wordt de levensduur van de huidige instrumenten op een duurzame manier verlengd. Een aantal piano’s werd ook grondig gereviseerd. Daarbij werd de mechaniek (hamerkoppen, snaren …) vervangen. De revisies gebeurden door het gerenommeerde Piano’s Maene, marktleider in België en Nederland.

Nieuwe piano’s

Ondanks het onderhoud en de revisies waren een aantal piano’s toch aan volledige vervanging toe. Die aankoop werd gegund aan Piano’s Maene. Zij leverden de afgelopen week vier nieuwe vleugels in de hoofdschool in Kortrijk en in afdeling Aalbeke. Daarnaast werden ook twee nieuwe buffetpiano’s aangekocht. De firma Maene nam vijf van de verouderde piano’s over van het conservatorium.

Topklasse

Bij de nieuwe aankopen zit één topklasse instrument: een Steinway A uit 2019. Hiermee vergroot de school haar topklasse pianopakket tot drie stuks. Er waren namelijk al twee Steinway D's aanwezig.

Met deze kleinere Steinway kunnen we in de toekomst heel kwalitatieve kamermuziekconcerten brengen. De piano is ook zeer geschikt voor onze toonmomenten. Het is de bedoeling dat deze piano op termijn in de nieuwe ondergrondse zaal van het muziekcentrum komt. Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium Kortrijk
Het pianoplan van het conservatorium zorgt ervoor dat de school zich de komende decennia geen zorgen meer hoeft te maken over de kwaliteit van de instrumenten. De nieuwe aankoop betekent zelfs dat het conservatorium tot de topcategorie behoort in Vlaanderen wat betreft pianopatrimonium. Eind februari kan iedereen mee genieten tijdnes de Week van de Piano! Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs

Week van de piano

Om dit alles in de verf te zetten, organiseert het conservatorium van 24 tot en met 29 februari 2024 de Week van de Piano. Onder andere Jef Neve, Vitaly Samoshko en Alex Koo komen dan concerten en masterclasses geven in het muziekcentrum. Daarnaast zal de school een muziektheatervoorstelling brengen rond Chopin in de Broeltorens. Een pianoconcert van de leerlingen in Buda Kitchen maakt de Week van de Piano helemaal af.

MicrosoftTeams-image (1).png
  • png

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL