Stationsproject: rotonde Panorama gaat open, parking en wegtunnel volgen dit najaar

De werken aan de rotonde Panorama, de wegtunnel en de ondergrondse parking van het station vorderen zichtbaar. De openstelling van de rotonde Panorama is voorzien voor volgende week. Maar het Stationsproject kampt door omstandigheden en door de complexe aard van deze werken, buiten ieders wil ook met vertragingen. De NMBS streeft ernaar om in het najaar de nieuwe parking onder het Conservatoriumplein en de wegtunnel in de Zandstraat te openen. Een update van het eerste deelproject van de stationswerken:

Rotonde Panorama

De eerste week van juli gaat de vernieuwde rotonde Panorama weer open voor het verkeer. De belijning in de Minister Tacklaan en de signalisatie worden nog tegen de opening bijgestuurd. Door een hoogteverschil van het nieuwe wegdek in de aansluitingen van de Minister Tacklaan en de Aalbeeksesteenweg op de tunnel zal de aannemer bijkomende werken moeten uitvoeren na het bouwverlof, eerder was niet meer mogelijk. De rotonde gaat hiervoor tijdelijk na het verlof weer even dicht. Van zodra een precieze timing bekend is, communiceren we hierover.

Wegtunnel

Mede door onvoorziene problemen tijdens de werkzaamheden en de impact van de coronapandemie liepen de werken aan de wegtunnel vertraging op. Op heden zijn er nog een aantal openstaande punten die ervoor zorgen dat de wegtunnel nog niet kan worden opgeleverd. Zo moeten onder andere de waterinfiltraties in de muren aangepakt worden en zijn er nog diktemetingen van de muren en funderingen nodig in het kader van de noodzakelijke kwaliteitscontrole. Daarnaast moet het calamiteitenplan herbekeken worden, gelet op het feit dat de wegtunnel door een wijziging in de normering technisch gezien als een 'onderdoorgang' wordt beschouwd. De werken aan de tunnel zouden grotendeels klaar zijn tegen oktober, zodat een deel van de tunnel opengesteld kan worden om de nieuwe ondergrondse parking bereikbaar te maken. De volledige openstelling van de tunnel is voorzien tegen eind 2023.

Ondergrondse parking

Ook voor de openstelling van de ondergrondse parking zijn er nog een aantal openstaande punten, waaronder de uitvoering van bovenstaande aanpassingswerken aan Panorama. De partners stellen alles in het werk om in oktober 2023 de parking te openen via een inrit in de onderdoorgang vanuit Panorama.

Aanleg publieke ruimte omgeving Zandstraat en Conservatoriumplein

De aanleg van de publieke ruimte in de omgeving van de Zandstraat en het Conservatoriumplein zou normaal deze zomer zou starten. Door te weinig inschrijvers op de aanbesteding en de daarmee gepaard gaande financiële uitdagingen werd de aanbesteding opgedeeld in kleinere deelprojecten en opnieuw gelanceerd. De partners streven ernaar om eind dit jaar een aannemer aan te stellen en de werken in het voorjaar van 2024 op te starten. De nieuwe aanbesteding wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van nu maandag 3 juli.

Laden en lossen bewoners

De partners hebben begrip voor de vele ongemakken die de omwonenden ervaren en proberen waar mogelijk de omgeving toegankelijker te maken. In afwachting van de aanleg van de omgeving voorzien we in de Zandstraat, kant Pizzahut, een laad- en loszone zodat de bewoners comfortabeler kunnen laden en lossen. Hiervoor moeten nog een paar aanpassingen gebeuren aan de werf. Zo moet de electriciteitscabine verwijderd worden, wat eerder technisch niet mogelijk was.

Deze info werd meegedeeld aan de ondernemers en de bewoners uit de buurt tijdens een infomoment op woensdagavond.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL