Geen moment verveling tijdens Zomer in Kortrijk

Er valt deze zomer van alles te beleven in Kortrijk en de deelgemeenten. Het aanbod is bijna niet te vatten. Van de traditionele zomermarkten, Leiefeesten en openluchtcinema's tot afsluiter 't Hof Van Commerce op 2 en 3 september.

 

Om het rijkgevulde programma nog beter in de kijker te zetten, lanceert de stad vijf originele campagnebeelden met als thema 'Zomer in Kortrijk'. De foto's hinten naar een modeshoot op typisch zomerse plekken in de stad. De getallen verwijzen naar kenmerkende cijfers over de locatie. Met deze beelden en bijhorende advertenties wil de stad zoveel mogelijk bezoekers verleiden om niet enkel een event te bezoeken maar ook te blijven overnachten. Een influencercampagne moet dit nog extra in de verf zetten. Het volledige zomerprogramma vind je op www.zomerinkortrijk.be . De webstek verwijst door naar de vernieuwde toerismewebsite www.visitkortrijk.be, waar je een bundeling vindt van alle info rond shopping, events die een breder publiek aanspreken en het vaste toeristisch aanbod in Kortrijk.

Zomer in Kortrijk (c) Kortrijk
  • jpg
Zomer in Kortrijk (c) Kortrijk
  • jpg
Zomer in Kortrijk (c) Kortrijk
  • jpg
Zomer in Kortrijk (c) Kortrijk
  • jpg
Zomer in Kortrijk (c) Kortrijk
  • jpg

Festivals en evenementen

Centrumbraderie van 23 tem 25 juni

Het laatste weekend van juni is traditioneel voorbehouden voor de braderie in het stadscentrum van Kortrijk. Dit jaar is muziek het centrale thema. Voor de allerkleinsten is er extra animatie voorzien met een bubbelkar, lollyclowns en kinderkermis. Op vrijdag kan je vanaf 17 uur het weekend inzetten tijdens Apéro Velcro op het Schouwburgplein.

Zomermarkten op donderdag 6 en 13 juli en 17 en 24 augustus 

Op vier donderdagen in juli en augustus vormen het Jozef Vandaleplein en het Sint-Maartenskerkhof opnieuw de idyllische achtergrond voor de zomermarkten. Bezoekers worden er telkens getrakteerd op twee gratis concerten (aanvang om 19 uur en 20.45 uur) van verschillende genres. Verwacht je vooral aan een flinke lading meezingbare covers. De pleinen gaan open vanaf 17 uur. Hapjes en drankjes zijn rijkelijk aanwezig. Na het laatste optreden neemt een DJ over tot middernacht. 

Leiefeesten op zaterdag 8 juli

De Leiefeesten verhuizen dit jaar naar De Grote Markt en zijn opnieuw een feest voor het hele gezin. Om 14 uur gaat het kinderdorp open. Om 16.30 uur zingen en dansen de kleintjes mee met de Ketnetband. Ontpopt zorgt om 18 uur voor steengoede Vlaamse covers. Daarna barst het feest volledig los met DJ-sets van DJ Razor, DJ Used en Omdat Het Kan Soundsystem & Average Rob. De Leiefeesten zijn gratis voor alle bezoekers. 

www.kortrijk.be/leiefeesten

Guldensporenviering op 10 juli

Op maandag 10 juli, aan de vooravond van de Vlaamse Feestdag, vindt de guldensporenviering plaats op de Groeningekouter. De plechtigheid start om 17 uur. Historicus Rolf Falter komt er spreken over ‘De Canon van Vlaanderen’. Verder zijn er ook de uitreiking van de Groeningeprijs en de 11 julitoespraak van Vlaams minister-president Jan Jambon. Wie er wil bij zijn, schrijft zich vóór 5 juli in via de website. Tip voor liefhebbers van poëzie en proza: woordfestival Gespoorde Woorden op 9 juli vanaf 16 uur in het Begijnhof. 

www.kortrijk.be/formulieren/guldensporenviering 

Vlaanderen Muziekland op 10 juli  

Deze zomer trekken Katja Retsin en Sverre Denis eropuit voor Vlaanderen Muziekland: het zomerse muziekprogramma van Proximus Pickx+. De allergrootste hits en een topaffiche met de populairste artiesten staan opnieuw garant voor ambiance van de bovenste plank. In Kortrijk staan onder meer Dimitri d'Anvers, Bart Kaëll, De Romeo's, Lotte De Clerck, Sabien Tiels, Gene Thomas, Berre, The Starlings en Udo op het podium. De Muzieklandkaravaan houdt halt op het Schouwburgplein op maandag 10 juli vanaf 19 uur. Toegang volledig gratis! 

BOS! festival op 15 juli

Het kleinschalige, gezinsvriendelijke en ecologische BOS! festival verschuilt zich in het groen van Provinciedomein Bergelen. Op de affiche staan dit jaar onder andere Flip Kowlier, Ruben Block en Mooneye. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis binnen. Andere festivalgangers bestellen hun ticket via de website van de Kortrijkse organisator Wilde Westen. 

www.wildewesten.be

Nationale Feestdag op 21 juli

Op de nationale feestdag vieren we niet alleen feest. Kortrijk herdenkt die dag ook de gesneuvelden van de Wereldoorlogen. Om 11 uur is er een Te Deum in de Sint-Maartenskerk. Daarna volgt een optocht met legerkorpsen en vaandeldragers van de Vaderlandslievende Verenigingen. Zij trekken naar het herdenkingsmonument op de Grote Markt voor een bloemenhuldiging. 

 

Alcatraz Metal Festival van 11 tem 13 augustus

Alcatraz bestaat 15 jaar en groeit hard. Maar het festival boet niet in aan de basisprincipes: sfeer, vriendschap en beleving. Niet minder dan 108 bands maken hun opwachting op de vier podia. 19 daarvan komen uit eigen land. In metalbar El Presidio komen niet alleen extra verdiepingen en terrassen, maar ook acht dj’s, waaronder Franky DSVD van Channel Zero. Verder breidt het aanbod food en drinks uit om te voldoen aan de wensen van de bezoekers en kampeer je dicht bij het festivalterrein én in stijl. 

www.alcatraz.be

 

Kamping Kitsch Club op 19 augustus

Op het foutste feestje van ons land kom je er enkel in als je verkleed bent, liefst zo marginaal mogelijk. Meebrullen en je dansmoves etaleren, doe je aan de Mijn Stage of in de Spoiler Room, de TerrorTente, de Oktober Fist FestStübbe… op de bassen van onder andere Kate Ryan, Franky Jones, Push, Virtual Zone en Michael Amani.

www.kampingkitschclub.be 

Jubileum ‘t Hof van Commerce op 2 en 3 september

En in Izzegem, het debuutalbum van ‘t Hof van Commerce, is 25 jaar oud. De heren vieren deze verjaardag op het Nelson Mandelaplein met twee exclusieve concerten. Dat van zaterdag is uitverkocht, voor zondag zijn nog tickets. Mo tis voe de rappe!

www.thofvancommerce.be 

Toerist in eigen stad

Openluchtcinema

Kunstencentrum BUDA verwelkomt filmliefhebbers 3 weken lang op dinsdag- en woensdagavond in de feeërieke zomertuin van Broelkaai 6 om te genieten van de strafste films in openlucht. De deuren gaan open vanaf 20 uur. De films starten telkens om 21 uur. Tickets: €2 reservatiekost.

www.buda.be/cinema 

Volg de zomerfietsroute 

De iconische Kortrijkse gebouwen vormen de rode draad voor de nieuwe zomerfietsroute: De Sjouwer, K Tower, Barco … Verder ontdek je stilteplekjes, shopadresjes, sport, spel, marktjes, terrasjes … Er is een route mogelijk van 24 of 39 km. Haal je exemplaar af bij Toerisme Kortrijk in de Begijnhofstraat 2 of bekijk online.

Bezoek het historisch stadhuis

In juli en augustus is het historisch stadhuis elke dag open van 14-18 uur.  Je ontdekt er de trouwzaal, schepenzaal en raadzaal met 16de-eeuwse gebeeldhouwde schouwen, merkwaardige topografische kaarten, muurschilderingen en opvallende glasramen.

Wandelen met of zonder gids

Wil je Kortrijk graag vanuit een ander standpunt leren kennen? Volg dan een themawandeling met gids. Ontdek illustere Kortrijkzanen, duik tussen de lakens, bewonder streetart… Zin in een vleugje kunst en wat speurwerk? Doe de ZieMietoer en zoek de beeldjes van kunstenares Mie Bogaerts. Recent kwamen er twee nieuwe beeldjes bij.

Vleugje geschiedenis

Als Vlamingen op reis gaan, bezoeken ze graag kerken en andere historische gebouwen. Maar ken jij al die van Kortrijk? De Sint-Maartenskerk bijvoorbeeld: geniet van het panoramische uitzicht vanop de toren en bewonder de klokken van de beiaard, de orgelmechanieken en het houten molenrad. De beiaard zal trouwens regelmatig te horen zijn tijdens de zomermaanden dankzij het beiaardfestival Torenmuziek. Verder kan je ook het historisch stadhuis binnenin bezichtigen. Vergeet tot slot zeker geen bezoekje te brengen aan het belevingsmuseum 1302 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

www.kortrijk.be/torenmuziek

www.kortrijk1302.be 

Zwemmen in openluchtzwembad

Vanaf zaterdag 24 juni zijn waterratten opnieuw welkom in het openluchtzwembad van LAGO Abdijkaai. Neem een verfrissende duik in de buitenbaden, roetsj van de glijbaan en doe een bommetje van de springplank. Beleef nog meer fun op de opblaasbare buitenglijbaan en daag elkaar uit op de wipe-out. Liever zwemmen in een groot koraalrif tussen prachtige vissen? Duik met een VR-bril in een virtuele wereld en dat elke maandag, woensdag en vrijdag tussen 13.30 en 14.30 uur. Koop je tickets op voorhand in de webshop. Dat is voordeliger en je bent altijd zeker van je plaats.

www.lago.be/kortrijk

Waterpret in LAGO Kortrijk Weide 

Wordt er regen voorspeld? Ga voor een subtropisch avontuur in LAGO Kortrijk Weide. Tijdens de vakantie staan er leuke zomerattracties op het programma. Net zoals in Abdijkaai kun je de wiebelende wipe-out en de opblaasbare buitenglijbaan trotseren. De vijf toffe glijbanen en langste wildwaterbaan van België en het speelse peuterbad mag je natuurlijk ook niet missen. Tijdens de schoolvakanties ontdek je elke dag tussen 11 en 12 uur de VR-slide en VR-game. Dat is virtueel spelletjes spelen of werelden ontdekken terwijl je naar beneden zoeft.

www.lago.be/kortrijk

Verken de Leie

Krijg je maar niet genoeg van het water? Zwemmen in de Leie mag niet, maar je kunt de gouden rivier wel verkennen per boot, SUP of tank. De ronde watertanks zag je vorig jaar al heen en weer varen op de oude Leie. Maar ook SUP-liefhebbers kunnen de binnenwateren van Kortrijk voortaan verkennen van zonsopgang tot zonsondergang. Liever rustig bootje varen? Ook dat kan!

www.visitkortrijk.be

www.kortrijk.tankkd-rafting.com

www.supsupclub.com 

 

Speelpleinkaart 

Voor het elfde jaar op rij palmt een zomerspeelplein de Grote Markt in. Deze keer met de Far West als thema, net zoals de afgelopen Sinksenfeesten. Het zomerspeelplein is het boegbeeld van het speelruimteplan van de stad. Elk jaar komen er nieuwe speelzones bij en wordt bestaande infrastructuur gerenoveerd of vervangen. Zo is recent de kaap van 100 speelzones gerond in Kortrijk en deelgemeenten. Ontdek alle speelpleintjes deze zomer met de speelkaart.

www.kortrijk.be/jctranzit/speelpleintjes-kortrijk

Springkastelenfestival Boink

Begin de zomervakantie op zaterdag 1 juli met een festival voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Zij kunnen zich in de voor- of namiddag uitleven op een hele resem gekke springkastelen. Wat dacht je van de krokodillenglijbaan, glitterprinses, piraat of dino? Deelnemen kost € 5. Mama’s en papa’s kunnen toekijken vanop het terras met bar aan het kasteel van Heule. 

www.kortrijk.be/boink

Minigolf

Zin in een partijtje minigolf? Dat kan op het terrein van Minigolf Overleie. Tijdens de zomervakantie kan je er elke namiddag terecht. Reserveren is enkel nodig wanneer je komt spelen met meer dan 15 personen. Een partijtje kost € 3 voor een volwassene en € 1 voor een kind (enkel cash).

www.kortrijk.be/minigolf-overleie 

Wildebras

Ook een namiddag in De Wildernis van Wildebras is een aanrader. Dit schiereilandje in het Van Raemdonckpark kan je het best omschrijven als een avontuurlijke bouwspeelplaats. Je kan er in juli en augustus elke vrijdag en zaterdag van 14 tot 17.30 uur terecht. Er zijn begeleiders aanwezig.

www.wildebras.org 

Schatten/Schatjes van Vlieg

Een druilerige of onweerachtige dag? Bezoek Museum Texture met de kroost. Kinderen tot 12 jaar lossen met Schatten van Vlieg het mysterie van de verdwenen knuffeldieren op. Peuters en kleuters gaan op berenexpeditie met Schatjes van Vlieg. Met een rugzakje en opdrachtenkaart gaan ze op onderzoek om te ontdekken, knuffelen, voelen, giechelen en zoveel meer. Het museum is gratis voor kinderen tot 12 jaar.

www.texturekortrijk.be

Speelpleinwerking op De Warande 

In de zomervakantie zorgen de animatoren van Wasper opnieuw voor een keileuke vakantie op De Warande. Dit van 3 juli tot en met 20 juli en van 7 augustus tot en met 31 augustus. Op 14 en 15 augustus is er geen speelpleinwerking. Nieuw dit jaar is dat je voor elk kind verplicht vooraf moet reserveren. Dit kan aan het onthaal van De Warande tijdens de openingsuren.

www.kortrijk.be/wasper 

Zomer in de deelgemeenten 

Het zomert ook in de deelgemeenten. Elk weekend kan je wel ergens terecht voor een festival, een optreden, een aperitief, een film of een zangstonde.

Centrumfeesten Bellegem op 1 en 2 juli

De wandeltocht Dwars door Bellegem, de kunstmarkt Montebelli en de Koers der Dorpelingen bundelen de krachten. Samen vormen hun organisatoren het nieuwe team achter de Centrumfeesten. Zaterdag staat in het teken van koers, zondag van wandelen en kunst. Er zijn ook muzikale intermezzo's, kermis, animatie ... Kortom: vertier voor jong en oud.

Watermolenfeesten van 7 tem 9 juli

Het tweede weekend van juli is het ambiance op Heule Watermolen. Vrijdagavond is er Café Chantant gevolgd door een optreden van de Turbo Alive Band. Zaterdag staat de verkiezing van Tineke van De Watermolen op het programma en zondag sluiten de Green Onions de feestelijkheden af. Op zaterdag en zondag is er vanaf 14 uur een speeldorp met onder andere eendjesvissen, touwtrekken, grime, springkastelen … en een zomerbar natuurlijk!

www.feestcomitewatermolen.be

Openluchtfilm in Rollegem, Bissegem en Marke

Naar jaarlijkse gewoonte kan je deze zomer in enkele deelgemeenten films bekijken in openlucht. Op zaterdag 8 juli is dat Onze Natuur in de tuin van het OC van Rollegem. Een weekje later, op vrijdag 14 juli is Close aan de beurt aan het OC in Bissegem. Elvis sluit de reeks af op zaterdag 19 augustus in het park aan OC Marke. Reserveren is aangewezen. Tickets kosten € 2.

www.kortrijk.be/openluchtfilm

www.buda.be/cinema 

Heule Congé op 14 juli

Het motto van Heule Congé is ‘smot mo jun kitn’. En dat zal dit jaar niet anders zijn. Heule zet op vrijdag 14 juli vanaf 18 uur de vakantie in met onder andere MotherMercury, de beste Queen coverband van het continent. Er is kinderanimatie tot 21 uur en hongerige magen worden gevuld door het lekkers van lokale foodtrucks.

www.facebook.com/heuleconge 

Marke Boem Boem van 14 tem 16 juli

Na Frankrijk, Italië en de USA is het dit jaar al Verenigd Koninkrijk wat de klok slaat op de vierde editie van Marke Boem Boem. Dit gratis festival vindt plaats in het park aan het ontmoetingscentrum van Marke. Op het programma staan onder andere coverbands van Editors, Muse, SexPistols, David Bowie en Coldplay. De kleinsten halen hun hartje op in het kinderdorp. Honger en dorst worden weggewerkt aan de foodtrucks. Er is zelfs een gratis camping voor zij die het échte festivalgevoel willen beleven.

www.markeboemboem.be 

Volksfeesten in Kooigem op 15 juli

Op 15 juli wordt Kooigemplaats ondergedompeld in de sfeer van de jaren 90. Tijdens de jaarlijkse Volksfeesten komen toppers zoals JessyMackenzie, DJ Jan Vervloet (Bonzai, Fiocco), Dee Dee en 2 Brothers on the 4th Floor naar de Provence van Kortrijk. Dat wordt dus zonder twijfel één groot feest. Toegang gratis! Facebook: zoek ‘Volksfeesten Kooigem’ 

Grasperitief in Bissegem op 16 juli en 20 augustus

De OC-raad van de Troubadour trakteert de inwoners van Bissegem en andere geïnteresseerden ook deze zomer weer op gratis aperitiefconcertjes op het grasplein aan OC De Troubadour. Op 16 juli brengen Les Sacsa Sacs stomende Franse rock van Dutronc tot Arno, van Halliday tot Gainsbourg. Er is ook een kinderrommelmarkt. Op 20 augustus zorgt A Sombra da Bananeira voor tropische sferen.

www.kortrijk.be/grasperitief 

Rollofeesten in Rollegem op 25 en 26 augustus

De 46e editie van de Rollofeesten presenteert optredens van onder andere partyband Hard To Handle, de Groeninghe Bigband Kortrijk, Les Folles de Gand, Strawberry Jam en DJ-sets van Michiel Cnudde en DJ Pulle. Lokale verenigingen zorgen voor straatanimatie en op zaterdagnamiddag verwelkomende Rollofeesten The Big Bounce: het grootste springkastelenfestival van België.

www.rollo.be 

Zwingel Apero in Bellegem op 27 augustus

Aperitieven en picknicken in de tuin van OC De wervel in Bellegem? Dat kan eigenlijk elke dag, maar op 27 augustus vanaf 11 uur is er een extra reden. Dan komen de jongeren van de Mainstream Music Band het beste van zichzelf geven tijdens de eerste Zwingel Apero.

www.kortrijk.be/zwingelapero 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL