Kortrijkse Rozentuin floreert in juni 

De start van juni betekent ook de start van het rozenbloeiseizoen. Traditiegetrouw staat de Rozentuin in Kortrijk in de kijker met een groots Rozenfeest op 25 juni. Er zijn stands, activiteiten en demonstraties voor jong en oud voorzien, allemaal in het teken van het buitenleven. PTI Kortrijk viert er tegelijk 40 jaar bloemsierkunst met bijzondere bloemstukken in het thema ‘van roos tot bottel’. De Rozentuin krijgt ook internationale belangstelling. Op 4 juni kwam de World Federation of Rose Societies (WFRS) met een delegatie rozenliefhebbers en op 23 juni gaan experts uit de BeNeLux op zoek naar de best presterende nieuwe roos tijdens de Rozenkeuring.

De Rozentuin van Kortrijk, beheerd door de provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro, omvat een demonstratietuin, een proeftuin en een historische tuin. De tuin is op zijn mooist van juni tot eind september. Om de rozenpracht te bewonderen zijn er in juni zijn activiteiten en festiviteiten voor rozenkenners en het brede publiek.

Rozenfeest: hier ontluiken ideeën voor je tuin

Op zondag 25 juni 2023 is er een niet te missen editie van het Rozenfeest in de Rozentuin in Kortrijk. De stands, activiteiten en demonstraties staan in het teken van het buitenleven. Een greep uit het aanbod voor jong en oud:

  • 12 meter lange smaak-, geur- en kleurtafel  
  • actieve doe-stand 'bestuivers' met insectenmobiel
  • imker aan het werk
  • workshop manden vlechten
  • workshop insectensnackbar
  • vogelkastjes beschilderen
  • tuinadvies over streekeigen bomen en struiken voor je tuin…

Dit jaar viert de Provincie West-Vlaanderen 40 jaar bloemsierkunst in het PTI Kortrijk, campus Wetenschap en Groen. Leerlingen en oud-leerlingen zetten voor die gelegenheid tijdens het Rozenfeest het recent gerestaureerde kasteel 't Hooghe letterlijk in de bloemen met onder andere een bijzondere bloemstukkenexpo en bloemschikdemonstraties in het teken ‘van roos tot bottel’. 

Rozentuin met internationaal karakter 

De Rozentuin van Kortrijk heeft een internationaal karakter. Ze maakt deel uit van een groter netwerk van rozenproeftuinen over heel Europa en krijgt elk jaar een internationale jury op bezoek tijdens de Rozenkeuring. Rozenveredelaars uit heel Europa dingen jaarlijks naar de prijs voor de best presterende roos in de proeftuin. Een internationale jury van rozenkenners gaat 23 juni op zoek naar de ‘Gouden Roos Kortrijk’. Varianten die in de prijzen vallen, zijn gegarandeerd sterke, goed groeiende en mooie rozen. De rozenkwekers vermelden de uitslagen van de verschillende rozenproeftuinen in hun catalogi. 

In 2012 kreeg de Rozentuin de award ‘Garden Excellence’ van de World Federation of Rose Societies. Alleen rozentuinen die uitzonderlijk zijn dankzij hun geschiedenis, hun rozencollectie, hun educatieve of hun esthetische waarde, krijgen die erkenning. Op 4 juni bracht de federatie van nationale rozenverenigingen uit 40 landen een bezoek aan de Kortrijkse Rozentuin. 

Bezoek WFRS Rozentuin
  • jpg
Bezoek WFRS Rozentuin
Ik ben erg onder de indruk. Zo'n mooie verzameling van oude rozensoorten heb ik nog nooit gezien. Japanse bezoeker, lid van de WFRS

De WFRS organiseert om de drie jaar een World Rose Convention, dit jaar is deze in Brussel. Gedurende vijf dagen zijn er lezingen, exclusieve bezoeken aan rozentuinen en netwerkingactiviteiten. Er zijn ruim 150 inschrijvingen van rozenliefhebbers wereldwijd, van de VS en Canada tot China, Japan en Nieuw-Zeeland. Een bezoek aan de Rozentuin van Kortrijk kon niet ontbreken, dit is onderdeel van het voorprogramma van het congres. 

Bezoek de Rozentuin het hele jaar door 

Nieuwsgierigen kunnen de Rozentuin het hele jaar door gratis bezoeken. De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis. Elke rozen- of tuinliefhebber zal er zijn gading vinden. In de demonstratietuin staan ruim 200 diverse variëteiten. De demonstratietuin is onderverdeeld in de ‘snijrozentuin’, de ‘Gouden Roos-tuin’, de ‘Engelse Tuin’ en de ‘Franse Tuin’. Elke roos of rozengroep is voorzien van de naam van de roos en de kweker. Het geheel bevindt zich in een heerlijk, groen kader.  

logo
  • JPG
logo
Rozentuin
  • jpg
Rozentuin

Meer info 

www.rozentuinkortrijk.be

Groepen kunnen de Rozentuin bezoeken onder begeleiding van een gids. Reserveren kan via de Toeristische Dienst van de Stad Kortrijk. 

Kathleen Storme, Adviseur bedrijfsintegratie, Inagro , 051 27 33 87 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL