Belevingsmuseum 1302 grijpt net naast prestigieuze Museums+Heritage Award

Gisteravond (10 mei) vond de uitreiking plaats van de Museums+Heritage Awards in Londen. Het Belevingsmuseum 1302 was daarbij genomineerd in de categorie 'Best Digital Use', maar wist helaas de nominatie net niet te verzilveren. Kortrijk strandde op de tweede plaats met de vermelding 'highly recommended'. Ondanks dit resultaat is Kortrijk zeer trots op het feit dat het museum genomineerd was voor deze prestigieuze prijs.

Het Belevingsmuseum 1302, dat nog maar tien maanden geopend is, vertelt het verhaal van de Guldensporenslag in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Met behulp van geluid, licht en animaties worden bezoekers ondergedompeld in het ontstaan van het graafschap Vlaanderen en de historische veldslag op de Groeningekouter in Kortrijk.

Na het verwelkomen van meer dan 30.000 bezoekers werd het museum 1302 genomineerd voor de Museums+Heritage Award, ook wel gekend als de "Oscars van de museumwereld". In de categorie voor het beste gebruik van digitale middelen streden ze tegen vier andere musea, waaronder inzendingen uit Spanje en India. De nominatie op zich was al een grote prestatie voor het relatief nieuwe museum.

Het was al een prestatie op zich dat we genomineerd waren voor deze awards. Het belevingsmuseum is amper tien maanden open. Dat we nu tweede eindigen met een vermelding 'highly recommended' is een grote eer! We slagen er in om in de Onze-Lieve-Vrouwekerk met slimme digitale ingrepen het verhaal van het Graafschap Vlaanderen en de Guldensporenslag te vertellen aan een breed publiek. Intussen staat de teller al op ruim 33.000 bezoekers. Ik ben ervan overtuigd dat deze nominatie er voor zal zorgen dat er enkel nog meer interesse komt, zeker nu ook vanuit het buitenland! Axel Ronse, schepen van cultuur

Sinds het museum op 10 juli 2022 haar deuren opende zijn er al ruim 33.000 bezoekers langs geweest. De ambitie om het verhaal van het Graafschap Vlaanderen en de Guldensporenslag aan een breed publiek te vertellen, wordt zo ruimschoots gehaald. Het Belevingsmuseum 1302 creëert immers een prachtige museale opstelling in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en benadert de Vlaamse identiteit in al haar facetten.

Niet enkel voor de stad, die 2 miljoen investeerde in dit project, was de nominatie al een mooie bekroning, maar ook voor CREATE.eu, het team dat verantwoordelijk is voor de multimediale beleving. Zij slaagden erin met respect voor de sacrale sfeer van de kerk een adembenemende ervaring te creëren voor een breed publiek.

Het museum haalde de nominatie vooral binnen door de digitale ervaring die wordt aangeboden in het historische karakter van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar ook religieuze diensten plaatsvinden. Ook werd het belang van vrijwilligerswerk op de site benadrukt.

Hoewel het museum 1302 de award niet heeft gewonnen, blijft het een eer om genomineerd te zijn tussen andere vooraanstaande musea uit Nederland, Spanje, India en Ierland. Nederland eindigde eerste in onze categorie met hun 'Studio Louter and Kiss the Frog' in het Eye Filmmuseum in Amsterdam.

Best Use of Digital (c) Kortrijk
  • jpeg
Best Use of Digital (c) Kortrijk
  • jpeg
Best Use of Digital (c) Kortrijk
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL