ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 11 MEI OM 20 UUR

Kortrijk lanceert tweede editie Burgerbudget en bedankt 309 buurtcomités

Goed nieuws voor Kortrijkzanen met knalideeën voor hun buurt. Na een succesvolle eerste editie van het Burgerbudget gaat op 12 mei de tweede oproep van start. Alle Kortrijkzanen ouder dan 16 jaar die een idee hebben om hun omgeving aantrekkelijker of beter te maken, kunnen tot 12 september een projectvoorstel indienen. Een jury van inwoners beslist in februari 2024 welke projecten een budget krijgen om te worden uitgevoerd. De acht winnende projecten van de eerste editie zijn intussen uitgevoerd of in uitvoering.

Wat is het Burgerbudget?

Met het Burgerbudget geeft Kortrijk zijn inwoners de kans om actief mee te werken aan een aantrekkelijkere en leefbaardere stad. Het stadsbestuur maakt 100.000 euro vrij om creatieve en vernieuwde acties van Kortrijkzanen uit te voeren. In september 2021 werd de eerste oproep gelanceerd. In 5 maanden tijd werden 46 projectvoorstellen van 178 Kortrijkzanen ingediend. Een burgerjury van 8 inwoners selecteerde 8 winnende projecten. Die projecten zijn intussen uitgevoerd of in uitvoering.

Tweede editie wordt nog toegankelijker

Voor de tweede editie van het Burgerbudget bouwt de stad verder op de succesformule van de eerste oproep. Kortrijkzanen of verenigingen die zelf de handen uit de mouwen willen steken om de stad leefbaarder of aantrekkelijker te maken, kunnen een projectvoorstel indienen op kortrijk.be/burgerbudget. En dat vanaf 12 mei 2023 tot 12 september 2023. De indieners van een projectvoorstel moeten met vier zijn, in Kortrijk gedomicilieerd en ouder dan 16 jaar. Vanaf 13 september tot 30 november kunnen de indieners hun project nog verder verbeteren. Op 1 december laat de stad weten of het project ontvankelijk is. Voor de tweede editie wordt meer tijd uitgetrokken voor dialoog tussen de projectindieners en de stadsdiensten. Als het voorstel inhoudelijk niet in orde is, helpen de stadsdiensten het verbeteren, bijvoorbeeld door een realistisch budget op te stellen.

Budgetgame wordt nog doorslaggevender

Niet de stad, maar de Kortrijkzanen bepalen uiteindelijk welke projecten worden uitgevoerd. Dat gebeurt eerst via de Online Budgetgame. Die wordt dit jaar nog doorslaggevender. Vanaf 15 december 2023 tot 15 januari 2024 kan elke Kortrijkzaan stemmen op de ingediende projecten. De inwoners krijgen 5 virtuele munten die ze kunnen inzetten op hun 5 favoriete projecten. De 15 projecten die het meest aangekocht werden, gaan door naar de laatste ronde.

Burgerjury van 16 inwoners kiest winnaars

Het is tot slot de Burgerjury die beslist welke van de 15 projecten een budget krijgen en worden uitgevoerd. Voor de tweede editie bestaat die jury uit 16 Kortrijkzanen, een verdubbeling in vergelijking met de eerste editie, om nog meer diversiteit te creëren. De jury gaat op 5 en 12 februari 2024 met de indieners in gesprek over hun project en kiest de winnaars. De bekendmaking gebeurt in maart 2024. De winnaars krijgen twee jaar de tijd om hun project uit te voeren met het budget dat hen wordt toegewezen.

4 projecten van eerste editie al uitgevoerd

De winnaars van de eerste editie waren Fotobanner Heule-Watermolen (5.000 euro), De Parkiet (4.250 euro), Gravelkids (10.900 euro), Swop & Go thuisgeleverd (9.000 euro), Artistieke schoolstraten (20.000 euro), Musette Bicyclette (20.000 euro), Bosselke Rollegem (28.750 euro) en Streetart Aalbeke (2.100 euro). De eerste vier projecten zijn intussen uitgevoerd:

  1. De fotobanner Heule-Watermolen werd opgehangen en ingehuldigd op 8 juli 2022.
  2. De werking van de Parkiet in Heule werd opgestart in augustus 2022 en het eerste seizoen werd afgesloten op 11 november 2022 met een speciale editie. Het nieuwe seizoen startte vorige maand op 15 april.
  3. Gravelkids schoot officieel uit de startblokken op 1 april 2023. Tijdens de zomer worden ook mountainbikekampen voor kinderen georganiseerd in de omgeving van Hoeve Te Coucx. Elke maand zullen in het weekend ouder-kinderritten doorgaan. Tijdens de winter zal de focus liggen op fietsonderhoud en parcoursbouw.
  4. De thuislevering van Swop & Go startte in het najaar van 2022.
  5. Het project Artistieke schoolstraten is bezig. Tijdens workshops tekenden kinderen hun ontwerp voor de grondschildering. De ontwerpers maakten daaruit 3 ontwerpen waarop kon worden gestemd via sociale media. Het winnende ontwerp is intussen bekend. De grondschilderingen worden uitgevoerd na werken door Fluvius.
  6. Musette Bicyclette gaat in het voorjaar van 2024 van start. De groep is bezig met de voorbereidingen en laat zich hierbij adviseren door experts.
  7. De projectindieners van het Bosselke in Rollegem zijn bezig met de opmaak van het plan. Ze zijn hiervoor in gesprek met de stadsdiensten en het PTI. De uitvoering is voorzien voor het voorjaar van 2024.
  8. De streetart in Aalbeke wordt deze zomer aangebracht.

Stad bedankt 309 straat- en buurtcomités voor engagement

De lancering van de tweede editie van het Burgerbudget werd bekend gemaakt tijdens de bedanking van de buurtcomités op donderdag 11 mei 2023. Kortrijk telt intussen 309 straat- en buurtcomités, dat zijn er 38 meer dan vorig jaar. De comités worden jaarlijks in de bloemetjes gezet tijdens het Wijkparlement.

Ik kijk vol verwachting uit naar de tweede editie van het Burgerbudget. Hopelijk zijn de Kortrijkzanen opnieuw even enthousiast om creatieve voorstellen in te dienen die hun buurt aantrekkelijker maken. Ook de inspanningen van de meer dan 300 straat- en buurtcomités vind ik heel belangrijk. Door hun engagement en activiteiten bouwen ze mee aan de Beste Stad van Vlaanderen. Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk

Het reglement van het Burgerbudget vind je op kortrijk.be/burgerbudget

Animatievideo Burgerbudget
Campagnebeeld Burgerbudget (c) Kortrijk
  • png
Campagnebeeld Burgerbudget (c) Kortrijk

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL