Belevingsmuseum 1302 genomineerd voor 'Oscars van de museumwereld'

Het nieuwe belevingsmuseum 1302 is met de installatie '1302: Opstand, slag, keerpunt' genomineerd voor de prestigieuze Museums+Heritage Award in de categorie 'Best Use of Digital - International'. Zij belonen de allerbeste voorbeelden in de wereld van de musea, galerieën en culturele en erfgoedbezoekersattracties.

De nominatie voor de Museum+Heritage Award - ook wel de 'Oscars van de museumwereld' genoemd - toont aan dat het belevingsmuseum ook op internationale schaal als toonaangevend beschouwd wordt. Het belevingsmuseum is amper 8 maanden open en lokte al zo'n 29.000 bezoekers.

Deze nominatie is een mooie bekroning en toont aan dat we in terecht fier mogen zijn op de manier waarop we met moderne technologie op immersieve wijze onze rijke Vlaamse geschiedenis in beeld brengen. Dit zal ervoor zorgen dat we nog meer internationale uitstraling genieten met 1302. We gaan pijlsnel richting de kaap van 30.000 bezoekers en dit zal enkel nog sneller stijgen door deze nominatie! Axel Ronse, schepen van Cultuur

De Awards staan open voor alle musea, galerieën, archieven en culturele en erfgoedorganisaties, zowel digitaal als persoonlijk. Men verwelkomt en stimuleert wereldwijd inzendingen uit alle delen van de culturele sector; van organisaties die objecten, verhalen en ruimtes verbinden met publiek en mensen, en van de individuen, bedrijven en organisaties die hun werk ondersteunen.

 

Dit jaar kandideerde de museale beleving '1302: opstand, slag, keerpunt' voor deze prestigieuze wedstrijd. Met succes! Volgens de organisatie kwamen er dit jaar 40% meer inschrijvingen binnen. Toch sleept onze stad een nominatie in de wacht. Het belevingsmuseum blinkt uit op vlak van immersieve beleving en storytelling, het feit dat alles plaatsvindt in een historisch gebouw (waar nog erediensten gehouden worden!) én het volledige onthaal dat gedragen wordt door vrijwilligers.

Best Use of Digital - International

De 5 genomineerden in de categorie 'Best Use of Digital - International' zijn:

• ReReeti Foundation: Revitializing Museums in India Un.Divided Identities

• Eye Filmmuseum, Amsterdam, Studio Louter and Kiss the Frog Film Catcher

• City of Kortrijk 1302 – Opstand, slag, keerpunt (Revolt, Battle, Turning point)

• Agència Catalana del Patrimoni Cultural Giravolt. Spreading 3D technologies in the cultural heritage sector

• Museum of Literature Ireland Digital at MoLI

 

Op woensdag 10 mei vindt de prijsuitreiking plaats in Londen. Dan weten we of we de nominatie kunnen verzilveren.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL