Alweer twee nieuwe streetartkunstwerken te ontdekken in Kortrijk

Stad Kortrijk investeert de laatste én de komende jaren sterk in streetart. Een ideale kunstvorm om bestaande locaties te transformeren en verborgen plaatsen in de stad te (her)ontdekken. Het bruggenhoofd van de Ronde van Vlaanderenbrug kant Kortrijk Weide pronkt al een tijd met streetart, nu krijgt het bruggenhoofd aan de overkant ook zijn eigen parel. Ook het skatepark Luxaplast (Marke) heeft er een nieuw kunstwerk bij. Ondertussen gaat het al om zo'n 40 streetartkunstwerken in Groot-Kortrijk.

Street art (c) Kortrijk
  • jpeg
Street art (c) Kortrijk
  • jpeg
Street art (c) Kortrijk
  • jpeg
Street art (c) Kortrijk
  • jpeg

De Ronde van Vlaanderenbrug wordt meer en meer de 'sportbrug' genoemd. Bijna elke dag zijn er groepen sportende mensen, al dan niet met personal trainer, te vinden bij het bruggenhoofd kant Trakelweg. Het bruggenhoofd deed al dienst voor een aantal illegale graffititags, maar verder was het beton nog onbeschilderd.

Edward Houpline, sportcoach en eigenaar van EDE Sport and Movement, maakt vaak gebruik van de locatie. Dankzij de stedelijke projectsubsidie ‘Paint your city’ diende Edward een voorstel in om het bruggenhoofd kleur te geven. Daarvoor werkt hij samen met streetartkunstenaars LA.KUS (Koksijde) en KIEWIE.9000 (Gent). De kunstwerken zijn een knipoog naar het Leiewater en de sportieve activiteiten.

Ook het skatepark Luxaplast aan de Marksesteenweg heeft er een nieuw streetartkunstwerk bij. Hier door de hand van kunstenaar Lisa Gold (Lisa Goddeeris) die eerder het eerste bruggenhoofd van de Ronde van Vlaanderenbrug mee onder handen nam. Het kunstwerk in het skatepark wil de gebruikers stimuleren om het park proper te houden en hun afval in de vuilnisbak te deponeren. Met 'treasure your tricks, not your trash' speelt Lisa Gold in op skaten, maar ook op de verantwoordelijkheidszin van de gebruikers. Het skatepark heeft een sterke vrijwilligerswerking die nauw betrokken werd.

Het is motiverend dat Kortrijkzanen hun weg vinden naar de subsidie streetart en zo mee helpen aan een kleurrijke stad. Iedereen die begaan is met streetart is welkom bij Jeugdcentrum Tranzit. Met ondertussen zo'n 40 streetartkunstwerken zetten we zowel de stad als de kunstenaars meer en meer op de kaart.  Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren
We blijven sterk inzetten op kunst in de publieke ruimte, in al zijn vormen. Heel wat fietsers, lopers en sporters zullen vanaf nu aan de Trakelweg kunnen genieten van deze streetart. Zo brengen we kunst het dichtst bij de Kortrijkzanen.  Axel Ronse, schepen voor Cultuur

Voor zij die de verhalen achter de verschillende werken te weten willen komen, is er de Kortrijkse Street Art Walk, georganiseerd door gidsenvereniging Gidsenplus in samenwerking met Toerisme Kortrijk.

Kale muur zoekt streetartkunstenaar

Streetart is een kunstvorm die is ontstaan in de obscuriteit maar ondertussen een gevestigde waarde is in de kunstwereld. Kortrijk zet extra middelen in om ervoor te zorgen dat de invulling kwalitatief gebeurt. Zo wordt er gezorgd voor een samenwerking tussen beginnende kunstenaars, voorstelen van buurtbewoners en streetartartiesten. Op deze manier komt meer kwaliteitsvolle streetart in het straatbeeld en is er positieve beeldvorming over deze kunstvorm.

Artiest - beginnend of niet - en zin om jouw werk tentoon te stellen op één van de nu nog lege muren in je buurt? Of ken je een artiest die Kortrijk meer kleur kan geven? Dien dan je idee in: de voorwaarden voor de projectsubsidie zijn te vinden via de website van Jeugdcentrum Tranzit

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL