Een van de grootste streetartkunstwerken in Kortrijk siert UGent-gebouw

Stad Kortrijk investeert de laatste én de komende jaren sterk in streetart. Een ideale kunstvorm om bestaande locaties te transformeren en verborgen plaatsen in de stad te (her)ontdekken. Denk maar aan de cassettes op het landhoofd van de Ronde van Vlaanderenbrug, de zwemmende snoek onder de Dambrug of de Ecotunnel die met kunstige dieren kleurrijk tot leven gebracht wordt. Streetart inspireert. Zo wil UGent Campus Kortrijk het opleidingsaanbod en werking van het VEG-i-TEC-gebouw in de kijker zetten met een van de grootste streetartwerken van de stad tot nu toe. Het kunstwerk is te zien op het UGent-gebouw recht tegenover VEG-i-TEC en is van de hand van leerlingen van de streetartopleiding binnen de Kortrijkse Academie.

Persvoorstelling streetart (c) Kortrijk
  • jpg
Persvoorstelling streetart (c) Kortrijk
  • jpg
Persvoorstelling streetart (c) Kortrijk
  • jpg
Persvoorstelling streetart (c) Kortrijk
  • jpg

In het nieuwe campusgebouw VEG-i-TEC van UGent Campus Kortrijk kunnen groente- en aardappelverwerkende bedrijven terecht om hun productieprocessen te optimaliseren. Dat doen ze samen met de studenten industrieel ontwerpen, machine- en productieautomatisering en circulaire bioprocestechnologie. De samenwerking is belangrijk voor een regio met veel landbouw en voedingsindustrie. Want de innovaties zorgen voor meer duurzaamheid, circulaire economie, herbruikbaar water en energiebesparing.

Belangrijke thema's waar de studenten van de Kortrijkse Academie samen met docent Dieter Van der Ougstraete meteen mee aan de slag gingen wanneer Ugent Campus Kortrijk hen vroeg om een nieuw streetartkunstwerk te ontwerpen. Na verschillende contacten en bezoeken werden een heel resem aan schetsen samen met UGent geoptimaliseerd. De kleurrijke - in eerste instantie chaotische - mural wordt nu al door veel passanten opgemerkt. Wie langer kijkt, ziet zo'n 50 afzonderlijke kunstwerken in het geheel die verwijzen naar de thema's landbouw, duurzaamheid, technologie en energie.

De opdracht was om de 3 unieke opleidingen die op UGent worden gegeven in beeld te brengen en daar is men fantastisch goed in geslaagd. Het werk brengt een mooie interactie tussen mens, machine en wetenschap. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren
We blijven keihard inzetten op kunst in de publieke ruimte in al zijn vormen. Een bijzonder tafereel met een boodschap! Axel Ronse, schepen van cultuur

Het werk spreekt aan. Dat ziet ook de gidsenvereniging Gidsenplus die sinds augustus in samenwerking met Toerisme Kortrijk de Kortrijkse streetartwandeling organiseert onder de naam K-Town Streetart Walk. Gidsenplus neemt het werk graag op in de wandeling. De Streetart Walk valt overigens in de smaak, de eerste wandeling was volledig uitverkocht.

Pas gestarte opleiding ‘Streetart’ in Academie Kortrijk werpt vruchten af

De opleiding Street Art aan onze academie levert prachtige resultaten op, voor iedereen te bezichtigen. Zo halen we het talent in de leerlingen naar boven én brengen we het letterlijk naar buiten. Onze leerlingen worden telkens omringd door professionele en uiterst creatieve leerkrachten waar ik bijzonder naar opkijk. Je kan je nog tot en met 30 september inschrijven aan de academie, dus niet twijfelen! Kelly Detavernier, schepen van deeltijds onderwijs

Academie Kortrijk richtte voor schooljaar 2021-2022, onder leiding van Dieter Van Der Ougstraeten, een nieuw atelier ‘Street Art’ in. Het atelier is voor ontwerpers die gepassioneerd zijn om hun ideeën met de buitenwereld te delen. Uiteraard via graffiti en muurschilderingen, maar ook via posters, stickers, 3D-werk, ... Er zijn geen beperkingen, er wordt gestreefd naar uitdrukkingskracht en originaliteit. Inspiratie halen ze bij andere street-artiesten en er zal ook met hen samenwerkingen worden aangegaan. Dieter Van Der Ougstraete is zelf striptekenaar, illustrator en graffiti-artiest. Inschrijven voor de opleiding is nog mogelijk tot eind september via www.kortrijk.be/academie of 056 27 78 60. 

Kale muur zoekt streetartkunstenaar

Streetart, een kunstvorm ontstaan in de obscuriteit maar ondertussen een gevestigde waarde in de kunstwereld. Kortrijk zet extra middelen in om ervoor te zorgen dat de invulling kwalitatief gebeurt. Zo wordt er gezorgd voor een samenwerking tussen beginnende kunstenaars, indienende buurtbewoners en gevorderde streetartartiesten. Op deze manier komt meer kwaliteitsvolle streetart in het straatbeeld en is er positieve beeldvorming over deze kunstvorm.

Artiest - beginnend of niet - en zin om jouw werk tentoon te stellen op één van de nu nog lege muren in je buurt? Of ken je een artiest die Kortrijk meer kleur kan geven? Dien dan je idee in: de voorwaarden voor de projectsubsidies zijn te vinden via de website van Jeugdcentrum Tranzit. Ook bij Dieter Van Der Ougstraete, docent Street Art bij de academie, kan je terecht met al je ideeën.

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL