Vernieuwd en uitgebreid OC Aalbeke opnieuw open

Renovatie van 3,5 miljoen euro afgerond

Exact twee jaar is gewerkt aan het OC Aalbeke. Het ontmoetingscentrum kreeg een grondige make-over en is ook een stuk groter geworden doordat de aanpalende witte arbeidershuisjes in het OC zijn geïntegreerd. De inwoners en verenigingen van Aalbeke hebben hun ontmoetingscentrum zaterdag feestelijk ingehuldigd.

Nieuwe aanbouw van 260 m² met tuin

Het ontmoetingscentrum van Aalbeke dateert uit 1982 en was toe aan een grondige renovatie. Midden maart 2021 gingen de werken van start. Twee jaar later opent het vernieuwde OC opnieuw de deuren. Aan de buitenkant zijn het dak, buitenschrijnwerk, ramen en deuren volledig vernieuwd. De bouwvallige 19de-eeuwse arbeidershuisjes naast het OC werden gesloopt, opnieuw opgebouwd in dezelfde stijl en geïntegreerd in het OC. Daardoor is het OC 260 m² groter geworden. In de nieuwe aanbouw is een extra vergaderruimte ondergebracht en bovenal een nieuwe ruime muziekzaal, die perfect is uitgerust voor repetities van de lokale harmonie en koor. Aan de achterzijde van de nieuwe aanbouw is een nieuwe tuin aangelegd die bereikbaar is via de foyer en kan gebruikt worden voor buitenactiviteiten.

Duurzame renovatie maakt OC klaar voor de toekomst

Binnen in het OC werden de tegelvloeren vernieuwd, de onthaalbalie en de vestiaire kregen nieuw schrijnwerk. Vanuit de nieuwe bar kunnen zowel de cafetaria als de foyer bediend worden. Er is ook bijkomende ruimte voor medewerkers van het OC en het Wijkteam gecreëerd. Ook de toiletten en douches zijn helemaal vernieuwd. De artiestenloges met kleedkamers en douches zitten in het nieuw. En dankzij een lift hebben rolstoelgebruikers en minder mobiele mensen nu ook vlot toegang tot alle verdiepingen van het gebouw. Op de eerste verdieping is een crealokaal ingericht met een afzonderlijke ruimte voor de bestaande kleioven.

Het gebouw is ook energetisch klaargemaakt voor de toekomst. Naast het nieuwe geïsoleerde dak en de nieuwe ramen werd ook de verwarmingsinstallatie (stookplaats, leidingen en radiatoren) volledig vernieuwd, zijn er nieuwe ventilatievoorzieningen en is er nu overal energiezuinige LED-verlichting. Binnenkort worden op het dak ook zonnepanelen gelegd.

Wijkteam Zuidelijke Rand neemt intrek in OC

Ook nieuw is dat het OC voortaan ook de Aalbeekse uitvalsbasis (naast hun locatie in Bellegem en de werking in Rollegem en Kooigem) wordt van Wijkteam Zuidelijk Rand. Het wijkteam trekt dus weg uit woonzorgcentrum De Weister in de Lijsterstraat en neemt haar intrek in centrum van Aalbeke. De verhuis is voorzien voor 17 april. Door de samenwerking tussen het OC en het Wijkteam zijn de openingsuren van het onthaal uitgebreid. Het onthaal is open op maandagnamiddag, woensdagvoormiddag en donderdag zowel in de voor- als namiddag. Alle info over het wijkteam vind je op www.kortrijk.be/wijkteam-zuidelijke-rand.

3,5 miljoen euro

Het ontwerp van het OC is van urbain architectencollectief uit Gent dat ook de plannen voor de herbestemde Sint-Corneliuskerk tekende. De studies werden uitgevoerd door Sileghem & Partners (stabiliteit), Tech3 (technieken), Defonseca (akoestiek) en Feys (EPB/veiligheid). Bouw & Renovatie uit Rekkem stond in voor de uitvoering van de werken, met als nevenaannemers bijgestaan door ASD HVACS, Elektro Vanden Berghe en Comfortlift Orona. Voor het herschilderen van het OC werd een samenwerking aangegaan met de Leerwerkplaats. De renovatie en uitbreiding van het OC Aalbeke kostten 3,5 miljoen euro. Voor de relighting en de isolatie van het OC, en van de Sint-Corneliuskerk, kon de stad rekenen op 100.000 euro subsidies van de provincie West-Vlaanderen. De totale investering voor de renovaties van het OC en de Sint-Corneliuskerk komt op 5,5 miljoen euro.

Nieuwe zaalnamen verwijzen naar plaatsen in Aalbeke

Op zaterdag 25 maart is het OC feestelijk geopend met een muzikale optocht, een receptie en een optreden van Orchestre International du Vetex. De OC-raad van Aalbeke heeft van de renovatiewerken gebruik gemaakt om de zalen en lokalen in het OC namen te geven. De gekozen namen verwijzen telkens naar locaties in Aalbeke. 

- Grote zaal: Grote Platse

- Vergaderzaal 1: De Preshoek

- Vergaderzaal 2: De Kobbe (hoogst gelegen zaal in het OC, verwijst naar hoogste punt in Aalbeke) 

- Cafetaria: De Lampe

- Kelder: De Potijzer (laagst gelegen zaal in het OC, verwijst naar laagstgelegen gebied in Aalbeke)

- Muziekzaal: De Sterhoek

- Nieuwe vergaderzaal: De Steert

Aalbeke heeft er twee pareltjes bij: de herbestemde Sint-Corneliuskerk en sinds vandaag een eigentijds en uitgebreid ontmoetingscentrum. Een zware investering van de stad, maar we zijn zeker dat ze haar vruchten zal afwerpen. De Aalbekenaars en de vele verenigingen die de gemeente doen leven, verdienen dit! Ruth Vandenberghe, burgemeester
We geven het OC terug aan de Aalbeekse verenigingen en de OC-raad. Ze keren terug naar hun vertrouwde omgeving. Aan deze opening zijn 10 jaren van ideeën, ontwerpen en uiteindelijk verbouwingswerken voorafgegaan. De Aalbekenaren hebben zelf mee de keuzes gemaakt. En het eindresultaat is indrukwekkend. Het ontmoetingscentrum is ruimer, energiezuiniger en comfortabeler. Met ook de heringerichte kerk, waar de voorbije maanden al verschillende uitverkochte optredens en voorstellingen zijn georganiseerd, beschikt het Aalbeekse culturele en verenigingsleven nu over twee toplocaties. Stephanie Demeyer, schepen van ontmoetingscentra
Na een lang traject en een complexe verbouwing geven we het vernieuwde en uitgebreide OC eindelijk terug aan de Aalbekenaren. De focus ligt op een grote leesbaarheid, zowel op vlak van interne organisatie als op vlak van uiterlijke verschijningsvorm. Bezoekers worden ontvangen in de centrale foyer die het kloppend hart van het ontmoetingscentrum vormt, tussen muziekzaal, cafetaria, burelen en polyvalente zaal. Met de toevoeging van een hedendaags bouwvolume, dat qua architectuur en schaal refereert aan de historische arbeiderswoningen, valt alles in zijn plooi. De steeg wordt door de gevelknik in haar oorspronkelijke vorm hersteld. Het ontmoetingscentrum krijgt opnieuw een voorplein op maat, dat overvloeit in Aalbekeplaats. Tegelijkertijd biedt de nieuwe tuin achteraan een groene plek voor spel en buitenactiviteiten, met zicht op het grote dak van de nevenbestemde Sint-Corneliuskerk. Beide projecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen samen een belangrijke motor voor intergenerationele ontmoetingen in het dorp. David Claus, urbain architectencollectief
Pas wanneer je een O.C. enkele jaren moet missen, besef je hoe belangrijk dat gebouw is voor het lokale gemeenschapsleven. Filip Santy, coördinator OC-raad Aalbeke
Opening OC Aalbeke (c) Kortrijk
  • jpeg
Opening OC Aalbeke (c) Kortrijk
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL