ONDER EMBARGO TOT VRIJDAG 24 FEBRUARI OM 18 UUR

Jeugdcultuurcentrum De Stroate keert terug naar vernieuwde CinéPalace

Feestelijke heropening 100 jaar na Dancing Palace

Jeugdcultuurcentrum De Stroate neemt opnieuw zijn intrek in de CinéPalace in de Zwevegemsestraat. De Stroate, het eerste hiphopcentrum van Vlaanderen, keert zo terug naar de plek waar het in 2016 allemaal begon. En dat 100 jaar na de opening van Dancing Palace op dezelfde locatie.

In 2018 verhuist De Stroate naar de gebouwen van Sint-Vincentius aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Van de CinéPalace, waar De Stroate voor de verhuis haar werking had, gaat het merendeel van het gebouw tegen de grond in het kader van het stadsvernieuwingsproject Zwevegemsestraat. Met de start van deze werken wordt de belangrijke invalsweg grondig opgewaardeerd. Over maar liefst 88 meter straatlengte worden alle - vaak verloederde - gebouwen gesloopt. In de plaats komen moderne nieuwbouwwoningen, appartementen, een kinderopvang en dus ook een nieuwe plek voor De Stroate in de CinéPalace.

De naam CinéPalace komt van de gelijknamige legendarische cinema die tussen 1950 en 1988 een vast publiek trok met o.a. erotische films en live striptease-acts. De cinema ontleende zijn naam dan weer van de eerdere Dancing Palace die vanaf 1922 op dezelfde locatie te vinden was. In 2010 vinden vier culturele en creatieve jeugdverenigingen hun onderkomen in de CinéPalace. In 2016 ontstaat hiphopcentrum De Stroate na een uitwisselingsproject van Ajko vzw. Na hun opstart in de ruimtes van Tranzit is een eigen stek aangewezen en vinden ze in 2017 onderdak in het ondertussen terug leegstaande CinéPalace.

De Stroate, eerste hiphopcentrum van Vlaanderen

Op vandaag mag De Stroate zich een volwaardig jeugdcultuur- en hiphopcentrum noemen. De werking kent 103 vaste vrijwilligers die instaan voor onder andere de instuifwerking. Daarnaast vinden heel wat streetart-, dans- en muziekcrews onderdak bij De Stroate: The Fam, Root Division, SAM, Joined Forces en Urban 85. Uit de werkingen stroomt heel wat Kortrijks talent voort. Zo haalden ze al twee maal het Belgisch kampioenschap rap en twee keer het Belgisch kampioenschap breakdance binnen. Zowat alle winnaars van het West- en Oost-Vlaams kampioenschap poetryslam, een moderne vorm van poëzievoordracht, alsook de helft van alle winnaars van De Bestn Vant Westn, de befaamde West-Vlaamse rap battles, komen uit De Stroate. Ook heel wat bekende artiesten hebben een link met of hun oorsprong in De Stroate. Denk aan Brihang, Ntrek, Low G, Skumic of Rijmtekkie Spansman.

Dat succesverhaal komt niet uit het niets. De Stroate bouwt in hun jaren in de CinéPalace en Sint-Vincentius een goede samenwerking uit met Stad Kortrijk en verschillende organisaties in de stad. Zo bieden ze vanuit hun deelwerkingen een gevarieerd aanbod van workshops aan voor scholen, jeugd(welzijns)verenigingen, gevangenissen, ... en is er een netwerk met internationale hiphopcentra.

Een sterk staaltje van hoe het Kortrijks jeugdbeleid werkt: een idee van een groep jongeren is met ondersteuning van jeugdcentrum Tranzit en met de sleutelbegrippen samenwerking en experiment uitgegroeid tot het eerste hiphopcentrum van Vlaanderen. Bert Herrewyn, schepen van kinderen en jongeren

CinéPalace wordt Palace

Vandaag opent De Stroate zijn deuren in het nagelnieuwe Palace. Een nieuw gebouw, een nieuwe naam. Maar met een duidelijke link naar de geschiedenis van de site. De Stroate zelf spreekt toepasselijk van Hip Hop Palace. Met een grote, lichtrijke benedenruimte als ingang wordt de werking meteen opgemerkt vanuit de Zwevegemsestraat. Deze ruimte wordt nu als instuifruimte gebruikt. Verder in het gebouw zijn er drie polyvalente ruimtes, een bureauruimte, een bergingsruimte en een technisch lokaal. Opvallend: een graffitilokaal met speciale ventilatie.

Nieuwe Zwevegemsestraat krijgt steeds meer vorm

De thuiskomst van de Stroate is een nieuwe mijlpaal in het stadsvernieuwingsproject Zwevegemsestraat. Sinds in 2018 de halve straat tegen de vlakte ging, onderging de Zwevegemsestraat een stevige transformatie. In de lente van 2021 nam Tattoo Eddy al opnieuw zijn plek in in een handelspand naast de Palace. Intussen zit ook de bouw van twee nieuwe terraswoningen (boven Tattoo Eddy en de Palace) in de afwerkingsfase. Die woningen worden vanaf 2024 te koop aangeboden. Voor deze eerste fase van het bouwproject (de witte gebouwen op de afbeelding hieronder) gaat het om een totale investering van 3.650.000 euro. Deze fase van de bouwwerken werd uitgevoerd door aannemer Monument Vandekerckhove en het ontwerp is van Cnockaert Architecture (CKA+). Daarnaast nam ook al kinderdagverblijf De Speelhoek van vzw Effect in 2021 zijn intrek in een gloednieuw gebouw naast de Palace. En nog zuidelijker zijn de zes nieuwe rijwoningen, gebouwd door vastgoedgroep Vande Wiele, bijna afgewerkt. Die woningen worden vanaf deze zomer verhuurd.

WhatsApp Image 2023-02-22 at 18.12.15.jpeg
  • jpeg

De nieuwe Zwevegemsestraat krijgt dus steeds meer vorm. Maar de werken zijn nog niet af. In een volgende bouwfase van de CinéPalace is de bouw van de nieuwe zaal, de instuifruimte, de danszaal en de muziekstudio voorzien. In de voormalige cinema- en feestzaal werd tijdens de renovatiewerken namelijk betonrot vastgesteld waardoor ingrijpende verbouwingswerken nodig zijn. De Stroate neemt in eerste instantie dus zijn intrek in de voorgebouwen van de Palace. Nadat de tweede fase van het bouwproject is afgerond en de Stroate daar zijn intrek neemt, zal Groep Ubuntu intrekken in de vrijgekomen benedenruimte en de tweede verdieping.

Het oude gebouw van de vroegere erotische cinema CinéPalace had te lijden onder betonrot en moet heropgebouwd worden. Het ontwerp en de bestekken daarvoor zijn klaar. De stad trekt daarvoor 1,3 miljoen euro uit. Medio 2025 zal De Stroate er zijn definitieve intrek kunnen nemen. Daarna beginnen we met de aanleg de Palace-hof die de verbinding maakt tussen de Zwevegemsestraat en de Slachthuisstraat. Met dit totaalproject geven we de Zwevegemsestraat een nieuw elan en schrijven we een mooi nieuw hoofdstuk aan 100 jaar geschiedenis van Dancing Palace tot Hip Hop Palace. Wout Maddens, schepen van stadsvernieuwing

Meer info

Het volledige programma van het openingsweekend is te vinden op de facebookpagina van De Stroate.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL