ONDER EMBARGO TOT ZATERDAG 11 FEBRUARI OM 14 UUR

Deeltijds kunstonderwijs verrast shoppers met flashmob en kunst

Zaterdag 11 februari 2023 is de Dag van de Academies. Het thema dit jaar is ‘Present’, in alle mogelijke betekenissen van het woord. De academie en het conservatorium waren alvast present in Kortrijk. Om 14 uur voerde het conservatorium een flashmob uit met maar liefst 300 leerlingen in het winkelcentrum K in Kortrijk. Ook de academie was aanwezig met een interactief kunstproject.

Dag van de Academies

De Dag van de Academies zet de bruisende werking van de academies van Vlaanderen en Brussel in de kijker bij het grote publiek. Voor leerlingen en leerkrachten is dit een kans om te tonen wat ze kunnen, want daar zijn ze terecht trots op. Vandaag is voor de scholen van het deeltijds kunstonderwijs dus een groot feest met Muziek, Woord, Dans en Beeld rond een prikkelend thema. Dat thema is in 2023 ‘Present’.

Present

Het woord present kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Wie artistiek bezig is, leeft in de tegenwoordige tijd, staat in het moment en werkt in het ‘nu’. Er is altijd verbinding met de actualiteit: elk kunstwerk is verbonden met of geïnspireerd door een moment. Elke uitvoering is de vrucht van maatschappelijke tendensen. Daarnaast is kunst maken ook een cadeau geven. Niet alleen aan de toeschouwer, maar ook als verrijking aan jezelf. Tot slot wil degene die iets geleerd of gecreëerd heeft, dat vroeg of laat ook presenteren.

Flashmob conservatorium

Het ideale moment om te presenteren is dus vandaag, op de Dag van de Academies. Dat heeft Conservatorium Kortrijk goed begrepen, want de school trok alle registers open.

Om 14 uur stipt werden de bezoekers van K in Kortrijk getrakteerd op een spectaculaire verrassing: een gigantisch cadeau in de bovenhal spatte open en 300 leerlingen doken op uit de coulissen om er deel te nemen aan een flashmob. Muzikanten, zangers, dansers en acteurs van alle leeftijden overspoelden de hal op de bekende tonen van Synrise van Goose. Het was een huzarenstukje om dit te coördineren, maar we zijn heel trots op het resultaat. Dank aan alle leerlingen, leerkrachten en medewerkers die dit mogelijk maakten. Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium Kortrijk

Tijdens de flashmob werden beelden gemaakt door Stad Kortrijk. Die zullen binnenkort te zien zijn op de socials en de website van het Conservatorium en de stad.

Meetekenen met de academie

Ook Academie Kortrijk tekende present in K in Kortrijk. Enkele leerkrachten brachten een canvas mee in de vorm van een hart, waarop passanten iets konden tekenen. Groot en vooral klein leefden zich volledig uit. Wie een bijdrage leverde aan het kunstwerk kreeg een klein cadeautje: een neptattoo van de academie.

Academie Kortrijk telt het hoogst aantal ingeschreven leerlingen in West-Vlaanderen voor het domein beeld en audiovisuele kunsten. 2091 leerlingen met een warm hart voor beeldende kunsten. Het academieteam vroeg het grote publiek in winkelcentrum K om letterlijk een hart te tekenen in het kader van de Dag van de Academie. Deelnemers kregen bovendien een fijn geschenkje! Petra Flamand, directeur Academie Kortrijk
Onze academie en conservatorium blijven verbazen. We hebben leerkrachten van topniveau die jaar na jaar enthousiast voor de leerlingen staan. Dit jaar brengen ze de kers op de taart met een fenomenale flashmob met maar liefst 300 studenten! Zo kon een groot publiek onverwachts mee genieten van het toptalent dat we hier hebben in Kortrijk.  Kelly Detavernier, schepen van deeltijds kunstonderwijs

Je ontdekt het aanbod van de academie en het conservatorium online of je kan een kijkje nemen op de Conservatoriummarkt op zaterdag 18 maart. Tussen 9 en 12 uur kunnen kinderen, jongeren en volwassenen instrumenten uitproberen en krijgen ze demo's en uitleg van de leerkrachten muziek, woord en dans in de benedenhal van het Muziekcentrum. Wil je de sfeer van de academie gaan opsnuiven? Dan kan je tijdens het Sinksenweekend van 27 tot en met 29 mei de eindejaarstentoonstelling gaan bezoeken.

EXTRA VOOR PERS

De flashmob vindt plaats op zaterdag 11 februari vanaf 14 uur in winkelcentrum K in Kortrijk, Steenpoort 2 in Kortrijk. De info uit dit persbericht blijft onder embargo tot het opvoeringsmoment.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL