Be-Part Kortrijk opent nieuwe expo

Een nieuw jaar brengt ook nieuwe tentoonstellingen. Be-part, Platform voor actuele kunst, staat dag in dag uit garant voor kwaliteitsvolle tentoonstellingen. Vanaf 15 januari kan je de nieuwe expo van Be-Part bezoeken in de Paardenstallen. Met An apple can’t be tired toont Pieter Jennes een reeks recente schilderijen en tekeningen, waarvan het overgrote deel voor het eerst het atelier verlaat.

Pieter Jennes_il faut cultiver notre jardin 2022, olieverf en collage op doek, 170 x 200 cm.PNG
  • PNG
Pieter Jennes_il faut cultiver notre jardin 2022, olieverf en collage op doek, 170 x 200 cm.PNG
Hedendaagse topkunst van eigen bodem die de bezoeker keer op keer verrast, dat is Be-Part. Pieter Jennes brengt ons fantasierijke collages en zelfs textielkunst, rechtstreeks uit zijn atelier. Dat de werken daarna naar Chicago en New York reizen, zegt meer dan genoeg over het kwaliteitsniveau dat Be-Part naar Kortrijk brengt.  Axel Ronse, schepen van cultuur

An apple can't be tired

Pieter Jennes brengt nieuw werk naar de Paardenstallen voor deze solotentoonstelling. Voor elke nieuwe reeks zoekt de kunstenaar naar een inspirerend verhaal, iets dat zijn verbeelding op gang brengt en een aanzet kan zijn voor wat hij “sfeerschepping in verf” noemt. Zo was voor deze solotentoonstelling de Bulldozer exhibition een bron van inspiratie. Deze tentoonstelling vond op 15 september 1974 plaats in een park in Moskou en toonde werk van non-conformistische, ondergronds werkende kunstenaars. Zij werden echter als vijanden van het systeem beschouwd en de tentoonstelling werd door een grote politiemacht, verkleed als groenarbeiders, beëindigd met behulp van bulldozers en waterkanonnen.

Deze gebeurtenissen van bijna vijftig jaar geleden trokken, samen met andere verhalen, de aandacht van de kunstenaar en vormden de aanleiding voor een reeks schilderijen. Die link hoeven we niet al te letterlijk te nemen: Pieter Jennes is bovenal een schilder die associeert, transformeert en abstraheert, met krachtige en beklijvende beelden als resultaat. De voorstellingen op de schilderijen kennen een rudimentair perspectief, de verf huid is tactiel en de werken getuigen van een schilder kunstige realiteit vol experiment en doelgerichte ‘toevalligheden’.

Naast een twintigtal schilderijen bevat deze tentoonstelling ook tien tekeningen en een ruimtelijke installatie in textiel, die Pieter Jennes in opdracht van Be-Part Kortrijk realiseerde. De kunstenaar wordt vertegenwoordigd door Gallery Sofie Van de Velde uit Antwerpen en Nino Mier Gallery uit Los Angeles.

Pieter Jennes (1990, Mortsel, woont en werkt in Antwerpen) studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, alsook ‘curatorial studies’ aan het KASK en de Universiteit in Gent. Sinds 2019 wordt hij vertegenwoordigd door Gallery Sofie Van de Velde (Antwerpen) en sinds kort ook door Nino Mier Gallery (Los Angeles, New York, Brussel). De werken uit ‘An apple can’t be tired’ reizen na de tentoonstelling naar Chicago en New York.

Praktisch

De expo van Pieter Jennes opent op 15 januari 2023 in de Paardenstallen (Korte Kapucijnenstraat) om 15 uur. De expo loopt tot en met 12 maart en is telkens gratis te bezoeken op vrijdag van 14 uur tot 20 uur, zaterdag van 14 uur tot 18 uur en op zondag van 11 uur tot 18 uur.

Persvoorstelling Expo Pieter Jennes (c) Kortrijk
  • jpeg
Persvoorstelling Expo Pieter Jennes (c) Kortrijk

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL