Kortrijk hijst Koestervlag als steun voor ouders die kind verloren

Gezinnen die een kind verloren de meest warme week van het jaar bezorgen. Dat is de bedoeling van de Koesterweek die start op zondag 11 december. Ook Kortrijk steunt de ouders en hijst daarom op vrijdag 9 december om 16 uur de Koestervlag aan het stadhuis.

Op zondag 11 december is het internationale Wereldlichtjesdag. Wereldwijd steken mensen dan een kaars aan om overleden kinderen te herdenken. Ook in ons land zijn dat er heel veel. Het Berrefonds schenkt jaarlijks zo'n 1.500 Koesterkoffers met tastbare herinneringen aan ouders die net een kind verloren.

Het Berrefonds ondersteunt al 13 jaar gezinnen na het verlies van een kind. Twee jaar geleden startte de vzw met een nieuw concept: een Koesterweek. Daarmee wil het Berrefonds het verdriet en de rouw na het verlies van een kind onder de aandacht brengen. Het Berrefonds was bij de start ook te gast in Kortrijk, waar de vzw sinds 2020 een tweede Koesterhuis heeft.

Neutrale vlag met groot hart

Ook dit jaar wil het Berrefonds van de Koesterweek een sensibiliserende actie maken om duizenden families wat extra warmte en aandacht te schenken voor de donkere winterperiode en feestdagen die in aantocht zijn. Het Berrefonds ontwierp daarvoor een neutrale vlag, zonder tekst, maar met centraal een groot hart, die naar alle Vlaamse gemeenten en steden werd opgestuurd. Met het thema 'toon je hart' roept de organisatie iedereen op om mee te doen.

Kortrijk steunt het initiatief en wil alle ouders die een kind verloren een hart onder de riem steken. Daarom hijst de stad op vrijdag 9 december om 16 uur de vlag, zodat ze op Wereldlichtjesdag aan het stadhuis wappert.

Een kind verliezen is het allerergste wat je als ouder kan overkomen. Het is daarom belangrijk dat er initiatieven zijn zoals de Koesterweek die het leed helpen dragen. Met de stad hijsen we de Koestervlag als steun voor de gezinnen, maar ook als eerbetoon aan alle overleden kinderen.  Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk
We zijn dankbaar dat een grote stad als Kortrijk oog wil hebben voor gezinnen die een kind(je)* missen en dus ook voor hun kleinste inwoners die er niet meer zijn. Zo'n teken werkt verbindend en toont aan dat een stad zowel mensen samen brengt in vreugde als in verdriet. Stad Kortrijk helpt mee het thema zichtbaar en bespreekbaar te maken door het hart in het straatbeeld te brengen. Voor gezinnen betekent dit dat hun kind(je)* er nog steeds bij hoort, wat heel betekenisvol is. Lenny Naert, kernlid Koesterhuis Kortrijk en Berrefonds

Webinars en workshops

Het Berrefonds doet nog meer tijdens de Koesterweek. Zo zullen er iedere dag webinars zijn voor iedereen die verdriet heeft, maar ook voor hun omgeving die vaak zoekt hoe ze moet omgaan met het verdriet van ouders. Elke avond zijn er in een provincie ook live workshops om koekjes te versieren. Daarvoor verkoopt het Berrefonds op maat gemaakte koekjesstempels die 3D worden geprint met de naam van een overleden kindje. Op die manier wil het Berrefonds het verlies ook bespreekbaar maken aan de feesttafel.

Bekijk het volledige programma via de website van de Koesterweek .

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL