De gezelligste periode van het jaar begint op 8 december

Van 8 december tot en met 8 januari wordt Kortrijk opnieuw ondergedompeld in een gezellige kerstsfeer tijdens Winter in Kortrijk. Kerstmarktjes, winterterrassen, concerten, koopzondagen, vertier voor jong en oud... Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een sfeervolle en gezellige Winter in Kortrijk van te maken.

Kerstfoor en kerstboom op Grote Markt

Het kloppend kinderhart van Winter in Kortrijk is de Grote Markt. Waan je een scherpschutter aan het schietkraam, vis eendjes voor leuke prijzen of laat je rondzwieren op de Lambada. Geen foorfanaat? Geen probleem. De imposante kerstboom is een attractie op zich. Denk jij te weten hoe hoog de boom exact is? Waag een gokje en maak kans op een Kortrijk Cadeaubon ter waarde van € 100.

Extra voor pers (niet voor publicatie):

Op maandag 28 november (omstreeks 16 uur) wordt de kerstboom gekapt in een tuin in de Sperlekestraat 12 in Marke. Het transport naar de Grote Markt gebeurt 's avonds (omstreeks 21 uur) onder begeleiding. Reporters/fotografen zijn op beide momenten welkom om dit uniek gebeuren te volgen.

Winter in Kortrijk werkt samen met UiTPAS. Mensen met een UiTPAS Zuidwest met kansentarief kunnen vanaf 8 december tot drie tickets voor de Kerstfoor aankopen met voordeeltarief in de openbare bibliotheek of het Sociaal Huis. Die kunnen gebruikt worden aan alle kermiskramen, behalve aan de eet- en drankstandjes.

Kerstmarkt in het historisch centrum

Rondom de Grote Markt, de Sint-Maartenskerk en op het Overbekeplein vind je de traditionele chaletjes van de kerstmarkt. Die palmt dit eindejaar het hele historische centrum in. Kom er nippen van een glaasje glühwein, haal je hart op met een zoete of hartige hap, of vind dat laatste cadeautje voor onder de kerstboom. De kerstmarkt is open van 8 december tot 8 januari, met uitzondering van 25 december en 1 januari.

Op het Sint-Maartenskerkhof banen de geuren van warme chocolademelk, pintjes en jenevertjes zich een weg door de vrolijk verlichte takken van de bomen. Het recent vernieuwde plein vormt het decor voor de Wintertuin. Kom er meezingen en meedansen met de lokale artiesten die het podium betreden.

Winterspeeltuin op het Schouwburgplein

Ook het Schouwburgplein maakt opnieuw deel uit van Winter in Kortrijk. Dit is de plaats bij uitstek voor gezinnen met jonge (en minder jonge) avonturiers in de rangen. Terwijl mama en papa op het terras genieten van een pittig koffietje, een verfrissend biertje en/of een warm hapje, kan het jong geweld zich uitleven in het kerstspeeldorp of het kerstdoolhof. Nog op het Schouwburgplein vind je het huis van de kerstman. Hij ontvangt je met een grote glimlach in zijn Kortrijkse buitenverblijf en luistert graag naar ieders kerstwensen. Er ligt voor elke bezoeker een zoetigheidje klaar. De kerstman is van wacht op zaterdag 10, zondag 11, zaterdag 17 en zondag 18 december van 15 tot 19 uur en op vrijdag 23 december van 19 tot 21 uur.

Over 2 weken is het weer zo ver: Winter in Kortrijk, de gezelligste periode van het jaar. Samen met mij kijken heel wat mensen uit naar de eindejaarsperiode. Nieuw dit jaar is de kerstboom die we zullen plaatsen op de Grote Markt, die niet zal moeten onderdoen voor het foorgeweld ernaast. Kinderen komen ook op het Schouwburgplein aan hun trekken in de winterspeeltuin. De speeltuin voor de volwassenen vind je dan eerder terug rond de Sint-Maartenskerk en op het Overbekeplein. Wouter Allijns - schepen van Economie 

Winterterrasjes

Je hoeft niet per se te wachten tot het opnieuw zomer wordt om in Kortrijk een terrasje te doen. Ook tijdens Winter in Kortrijk staan heel wat horecazaken met open armen klaar om je te ontvangen op hun sfeervol aangeklede terrassen. Doen alvast met volle goesting mee: Bar Vestiaire, Wafel Atelier, Split, Souffleur, Maddox, In de Broeltorens, Balthazar, Beers & Bites en Vagant.

Wintershopping

Wie nog op zoek is naar kerstcadeautjes, heeft geen excuus. De handelaars in het winkelwandelgebied doen namelijk een extra inspanning. Op zondag 11 en 18 december zijn ze uitzonderlijk open. Slaap je liever lang uit op zondag om te bekomen van je bezoekje aan de kerstmarkt? Op vrijdag 23 december bieden de handelaars in het winkelwandelgebied je de ultieme mogelijkheid, want de winkels zijn die dag open tot 21 uur! Wie het nieuwe jaar graag begint met een verwenmomentje, kan na de feestdagen meteen profiteren van de wintersolden. Bezoekers van het winkelwandelgebied kunnen op zaterdag 3 en zondag 11 december trouwens nog deelnemen aan het Kortrijks Rad van Fortuin op respectievelijk de Grote Markt en de Veemarkt. Deelnemen is eenvoudig. Shop voor € 150 in het winkelwandelgebied, spaar jouw kassatickets, ga tussen 14 en 17 uur aan het rad draaien en maak kans op een Kortrijk Cadeaubon. Meer info en het wedstrijdreglement vind je op www.shopinkortrijk.be.

De ganse periode Winter in Kortrijk doen we er alles aan om zoveel mogelijk mensen uit de regio naar onze stad te lokken. Bezoekers kunnen hier naar hartenlust shoppen, jenevers drinken en tegelijk de kinderen op sleeptouw nemen. Verder zijn er nog tal van events die voor elk wat wils hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan het loopevent Urban Trail op 10 december dat je langs een uniek en mooi verlicht parcours doorheen het centrum stuurt, en de magnifieke vuurwerkdemo van team Vuurwinkel op vrijdag 16 december aan de Leieboorden. Wouter Allijns - schepen van Economie

Winter in de deelgemeenten

Dat onze deelgemeenten leven, bewijzen ze ook in deze eindejaarsperiode. 3 December aanstaande heeft Marke z'n eigen kerstmarkt. Op 16 december vindt op de Watermolenwal in Heule het Nostalgisch Kerstmarktje plaats vanaf 16 uur. Een dagje later kan je vanaf 18 uur naar Winternacht op Rollegemplaats. In Bissegem wordt er stevig geaperitiefd. De Tientjeswijk houdt op 17 december om 18 uur een kerstdrink en daags nadien is er om 11 uur kerstaperitief op Bissegemplaats. Nog op 17 december organiseert de Markse Rodenburg-school vanaf 17 uur een kerstwandeling en een kerstmarkt op het Cisterciënzerplein.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL