Doe vanaf nu mee aan het Digitaal Referendum 2022

Surf naar www.kortrijk.be/digitaalreferendum en beantwoord de vragen

Het Digitaal Referendum van Stad Kortrijk over het thema nette stad is vandaag om 8 uur gestart. Alle Kortrijkzanen vanaf 16 jaar kunnen vanaf nu tot en met zondag 4 december vier ja/nee-vragen beantwoorden. Het winnende antwoord is doorslaggevend voor het beleid dat wordt gevoerd over het thema nette stad. Kortrijk roept iedere inwoner op om zijn stem te laten gelden via www.kortrijk.be/digitaalreferendum.

Met het jaarlijkse Digitaal Referendum geeft Stad Kortrijk haar inwoners rechtstreekse inspraak over het beleid. De Kortrijkzanen bepalen op die manier zelf welke beslissingen de stad neemt over bepaalde thema's.

Dit jaar koos Stad Kortrijk voor een thema dat duidelijk leeft onder de Kortrijkzanen: een nette stad. Dat blijkt uit cijfers van het Meldpunt 1777. Sluikstorten en zwerfvuil staan elk jaar opnieuw in de top drie van meldingen die Kortrijkzanen maken. Reden genoeg voor de stad om hen inspraak te geven in het beleid hierover.

Om die inspraak te geven, schotelt de stad de Kortrijkzanen tot zondag 4 december 16 uur vier ja/nee-vragen voor via www.kortrijk.be/digitaalreferendum. Iedereen die in Kortrijk woont en ouder is dan 16 jaar kan eenvoudig deelnemen door zijn identiteitskaartnummer in te geven en op deze vier vragen ja of nee te antwoorden:

1. Akkoord dat de stad het reservatiesysteem voor recyclageparken Heule en Rollegem afschaft?

Momenteel moet je via de stadswebsite een afspraak maken om de recyclageparken van Heule en Rollegem te bezoeken. Dit heeft voor- en nadelen: er zijn geen lange wachtrijen meer, maar door het reservatiesysteem moet je je bezoek steeds vooraf inplannen. Waar geef jij de voorkeur aan?

In Rollegem kan het reservatiesysteem onmiddellijk afgeschaft worden. In Heule moet daarvoor eerst een aanpassing van de omgevingsvergunning aangevraagd worden.

 

2. Akkoord dat er hogere boetes worden gegeven voor het sluikstorten van klein afval?

Wie komt niet geregeld een blikje, flesje of gedumpte afvalzak tegen? Nu betaalt de sluikstorter hiervoor een boete van € 25. Moet deze boete hoger zijn?

 

3. Akkoord dat de stad handhaaft en strenger toeziet op het feit dat je voetpad, rioolputje en straatgoot vuilnis-, modder- en onkruidvrij moeten zijn?

Wist je dat iedereen verplicht is om zijn voetpad, straatgoot en rioolputje voor de woning proper en niet-hinderlijk te houden? Dat wil zeggen: hinderlijk onkruid wieden, vegen, ijs- en sneeuwvrij houden in de winter …

Nu geeft de stad hier nog geen boetes voor. Ben jij van mening dat er in de toekomst wel strenger moet opgetreden worden door eerst te sensibiliseren, dan te waarschuwen en tot slot te beboeten?

 

4. Akkoord dat naast de GAS-boete ook de kost voor de stad voor het opruimen van sluikstorten aangerekend wordt?

Sluikstorten opruimen en verwerken, vraagt inzet van stadspersoneel. Het principe van ‘de vervuiler betaalt’ wordt momenteel nog niet toegepast. Moeten de opruim- en verwerkingskosten die de stad maakt, ook doorgerekend worden aan de sluikstorter?

Op maandagvoormiddag 5 december worden de resultaten bekend gemaakt met een persbericht en op sociale media.

In een notendop:

- Surf tussen maandag 28 november (8 uur) en zondag 4 december (16 uur) naar www.kortrijk.be/digitaalreferendum

- Geef je identiteitskaartnummer (NIET rijksregisternummer!) in om te tonen dat je Kortrijkzaan bent en ouder dan 16 jaar. Je blijft anoniem.

- Beantwoord alle vier de vragen.

Stemmen kan dus enkel digitaal (met smartphone, tablet of computer). Hulp nodig? Je kan elke werkdag tijdens de openingsuren (zie www.kortrijk.be/dienst/openingsuren) stemmen in de (buurt)bib, ontmoetingscentra, wijkcentra en het stadhuis. Een medewerker helpt je daar graag. Nog vragen? Bel naar 1777 of mail naar 1777@kortrijk.be.

 Café Nette Stad

Wie nog meer duiding wil, is welkom op 'café Nette Stad'. Dat gaat door op woensdag 30 november van 19u30 tot 21u30 in Muziekcentrum Track in Kortrijk. Bij een hapje en een drankje geven experts meer uitleg.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL