Spelen in Kortrijk: 3 gloednieuwe speelzones in wijk Lange Munte en Peperstraat Heule

Het bestuursakkoord Beste Stad van Vlaanderen spreekt de ambitie uit om van Kortrijk een stad te maken waar elke Vlaming wil komen wonen werken en spelen.  Een concrete actie hierbij is het voorzien van veilige en inclusieve speelruimte door nieuwe speelmogelijkheden en renovatie van bestaande speelruimte. Dat doen we steeds in samenspraak met gebruikers en omwonenden. De wijk Lange Munte kent veel jonge gezinnen, waar de vraag naar extra speelruimte nu ingevuld is door twee gloednieuwe speelzones aan het ontmoetingscentrum en nabij het sportcentrum. De wijk rondom de Peperstraat en Oogststraat in Heule, waar de recreatieve groene zone Herfsttij al goed bespeeld werd door jonge kinderen, heeft er een mini-avonturenpark voor jongeren bij.

Veilig spelen in wijk Lange Munte

De invulling van het zomerspeelplein op de Grote Markt gebeurde dit jaar in samenspraak met de kinderen van de wijk Lange Munte en maakte deel uit van het inspraaktraject voor de nieuwe speelzones in de wijk. In januari dit jaar konden de kinderen tijdens individuele bezoeken, klasbezoeken in het ontmoetingscentrum en via de kinderwerking van AJKO-werking aangeven wat er nodig is om het spelen en ravotten in de wijk aangenamer te maken. De prioriteiten van de kinderen waren duidelijk: een sporttoestel, een vogelnestschommel en een avontuurlijk hindernissenparcours. Deze speeltoestellen werden eerst ingezet voor het zomerspeelplein. Een deel van de toestellen van het zomerspeelplein krijgen nu hun vaste plaats in de speelzone bij het ontmoetingscentrum De Lange Munte. Het avontuurlijk hindernissenparcours met speelhuis vindt zijn plaats op de sportcampus Lange Munte.

Het speelruimteplan stelt dat elk kind in een straal van 400 meter van zijn thuis veilig en kwalitatief moet kunnen spelen. Veilig betekent dat drukke straten vermeden kunnen worden op de weg van huis naar de speelzone. Voor kinderen die aan de zuidkant van de Ambassadeur Baertlaan en de Baaistraat wonen, is de nieuwe speelzone aan de sportcampus een uitstekende oplossing. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren

Met de nieuwe speelzone krijgt de sportcampus een totaalbeleving. Naast de sportvelden voor georganiseerde sporten, de looppiste, de verzonken vlakte met basketbalvelden en de groene zones voor wandelingen kunnen de jongsten van de wijk er nu ook avontuurlijk ravotten.

De gezamenlijke investering voor de nieuwe speelzones wijk Lange Munte, inclusief grondwerken en de investering voor het gebruik van de toestellen op het zomerspeelplein, komt op 53.000 euro.

speelzone_SCLangeMunte.png
  • png
speelzone_OCLangeMunte.jpg
  • jpg

Avontuurlijk spelen in Heule

Voorjaar 2022 werden 500 omwonenden van de recreatieve groene zone gelegen aan de Peperstraat en Oogststraat betrokken in het inspraaktraject voor een nieuwe speelse invulling. Tijdens het algemeen infomoment lagen alle wensen in dezelfde lijn: de groene zone actiever, uitdagender en ontmoetingsvriendelijker maken.

De groene zone wordt al goed bezocht door jonge gezinnen met kinderen, de kinderen kunnen ravotten tussen de bomen en op het grasveld. Voor de jongeren van de buurt is nu met een aantal toestellen een mini-avonturenpark ontwikkeld met een free-runparcour, een ninja-klimmuur en een draaipaddestoel. Voor omwonenden die het rustiger aan willen doen is er een nieuwe ontmoetingsplaats met een lig-, zit- of hangconstructie van de hand van vzw Jongerenatelier. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren
speelzone_Peperstraat.png
  • png
speelzone_Peperstraat2.png
  • png

De gezamenlijke investering voor de nieuwe speelzones in de recreatieve groene zone Herfsttij, inclusief grondwerken komt op 38.000 euro.

De gloednieuwe speelzones worden samen met de kinderen uit de wijken feestelijk geopend op donderdag 3 november. De eerste opening startte om 15u aan ontmoetingscentrum De Lange Munte (Beeklaan 81 Kortrijk). Daarna gaat het feest om 16u30 verder in de recreatieve zone Herfsttij in Heule (hoek Peperstraat en Oogstraat Heule).

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL