The Watcher officieel ingehuldigd

Naar aanleiding van de heraanleg van het groen en toevoegen van speelelementen op het Sint-Maartenskerkhof en het Jozef Vandaleplein in Kortrijk, kreeg het beeld The Watcher van de Kortrijkse kunstenares Inge Dewilde op 5 juli een nieuwe bestemming in de Nedervijver. Zondag 23 oktober wordt het beeld officieel ingehuldigd in het kader van het 40-jarig bestaan van de Soroptismisten Kortrijk.

435620-Watcher nieuwe locatie Nedervijver-447704-original-1657103689.jpeg
  • jpeg
Het beeld staat nu als een echte bewaker achter de kerk. Midden het groendek tegen een neutrale achtergrond komt het beeld als toezichter echt tot zijn recht. De soroptimisten zien net als de Watcher toe op de rechten van de mens. Het is dan ook zeer mooi dat zij in 2007 het werk aan de stad schonken, zodat alle Kortrijkzanen ervan kunnen genieten. Axel Ronse, schepen van cultuur

Het beeld The Watcher van Inge De Wilde kreeg in 2007 een plek in de groenzone van het Sint-Maartenskerkhof in Kortrijk. De Kortrijkse Inge Dewilde, die studeerde aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en bekend is door haar gegoten bronzen beelden (verloren was techniek), kreeg de opdracht van Soroptimist om een beeld te maken. 

Daarop schonk de Kortrijkse afdeling van Soroptomist het kunstwerk aan de stad naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan. Soroptimist wil als organisatie een wereldwijde impact hebben op de levens van meisjes en vrouwen door de levensomstandigheden en status te verbeteren met beter onderwijs en ondersteuning naar zelfredzaamheid en te streven naar werkelijke emancipatie en gelijkheid. Het beeld wordt op de nieuwe plek ingehuldigd op zondag 23 oktober door de Kortrijkse afdeling van Soroptimist, die op exact die dag hun 40-jarig bestaan vieren.

De verhuis van het werk The Watcher kadert prachtig binnen ons 40-jarig bestaan als club. Het is een link naar het verleden, namelijk de integratie van het werk naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de Soroptimisten en naar de toekomst. We willen ons eveneens mee engageren voor meer groen. Nedervijver is een uitstekende rustige en inspirerende plek voor het beeld. Inge Dewilde, kunstenares

Inge Dewilde

Symboliek speelt een belangrijke rol in het oeuvre van Dewilde. Zo ook in het beeld The Watcher. Het kunstwerk, een verticale uitgewerkte anonieme figuur, verwijst naar het feit dat niemand perfect is. Het beeld is anoniem, zonder gezicht, met flarden brons die vervaagd zijn en reflecteren naar de droomwereld. Het beeld is volledig herleid tot zijn enige functie: die van toezichter. The Watcher is als het ware een bewaker die toeziet op het menselijke reilen en zeilen en aandacht heeft voor de fundamentele rechten. Hij is stoer, sterk en straalt rust uit.

Soroptimist International

SI neemt het op voor vrouwen in de hele wereld. Zij helpen hen uit te groeien tot sterke, onafhankelijke en leidinggevende persoonlijkheden. Ze ijveren wereldwijd voor meer en beter onderwijs, een betere gezondheidszorg, een einde aan elke vorm van geweld, het aanreiken van nieuwe kansen... Dat alles doen ze in de eerste plaats via onze steun aan internationale, nationale en lokale projecten. De Kortrijkse organisatie telt op vandaag 36 leden.

EXTRA VOOR PERS

Er is een fotomoment voorzien op zondag 23 oktober om 11 uur bij het beeld aan de Nedervijver. Schepen Axel Ronse en de soroptimisten zijn aanwezig.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL