Acht jongeren aan de slag bij Stad Kortrijk om wereldhonger tegen te gaan

Op donderdag 20 oktober gaan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren een dag aan de slag bij een bedrijf, organisatie of overheid. In Kortrijk engageren ongeveer 350 leerlingen zich om mee te doen met YOUCA Action Day. Daarvan gaan er 8 aan de slag bij Stad en OCMW Kortrijk.

Youca Action Day 2022 (c) Kortrijk
  • jpeg
Youca Action Day 2022 (c) Kortrijk

Stad en OCMW Kortrijk nemen al voor de achtste keer deel aan YOUCA Action Day. Zo kunnen jongeren proeven van de grote diversiteit aan jobs bij Stad Kortrijk. Dienstverlening voor de burgers heeft veel facetten, YOUCA Action Day kadert deze facetten binnen een project over mondiale samenwerking en solidariteit. Dit jaar worden acht jobs ingevuld: burgemeester voor 1 dag, schepen voor 1 dag, adjunct-personeelsdirecteur, medewerker in een woonzorgcentrum, medewerker in de Warande, onthaalmedewerker Museum 1302, zaalmedewerker in De Lange Munte en medewerker bij Team Evenementen. Andere leerlingen schaven hun kennis bij in Kortrijkse bedrijven en organisaties, zoals az groeninge, Hulpverleningszone Fluvia, Van Marcke, De Branding-De Waak, verschillende basisscholen, ...

Het wordt een drukke, maar boeiende dag voor Anna die mij vergezelt. Ze zal een aantal overleggen bijwonen, maar ook leerlingen bedanken die een opruimactie houden en supporteren voor het Spes Nostra om de Strafste School van Vlaanderen te worden. Ook voor mij wordt het interessant, want de jeugd speelt een rol bij elke beslissing die we als stadsbestuur nemen. Een stad waar het goed is voor jongeren, is goed voor iedereen, dus ik zal zeker polsen wat er volgens Anna nog beter kan in Kortrijk.  Ruth Vandenberghe, burgemeester
Het loon dat ze die dag verdienen (55 euro) gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Dit jaar specifiek naar projecten in Burkina Faso, Oeganda en Ecuador, waar het verzamelde budget jongeren ondersteunt die nieuwe innovatieve en duurzame ondernemingen oprichten binnen de lokale voedingsindustrie. Bert Herrewyn, schepen van Mondiaal Beleid

Jongerenprojecten om wereldhonger tegen te gaan

Jongeren in het Globale Zuiden, die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering, krijgen wel het meest te maken met de extreme weersomstandigheden die hierdoor ontstaan.

Rikolto (het vroegere Vredeseilanden), de campagnepartner van deze Youcadag, leidt jongeren in het globale zuiden op tot landbouwondernemers. Zij worden lokale boeren en ondernemers die door de nieuwe landbouwtechnieken bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. Rikolto bouwt samen met lokale partnerorganisaties kennislabs in steden over de hele wereld. Jongeren die dromen van een eigen voedingsonderneming of die al een kleine onderneming aan het uitbouwen zijn, worden samengebracht met experts en succesvolle bedrijven en ondernemers. 

Concreet worden er in Ouagadougou (Burkina Faso), Mbale (Oeganda) en Quito (Ecuador) tweedaagse hackatons georganiseerd waar jongeren nieuwe ideeën uitwisselen rond ondernemen en de voedingsindustrie. Daarop volgt een trainingsprogramma van zes maanden met bedrijfsbezoeken, masterclasses door experts en lessen in business management dat de jongeren helpt om hun idee om te zetten in een concreet concept. De jongeren krijgen zo steun om klanten te vinden en een netwerk uit te bouwen dat hun bedrijf van start kan doen gaan. De 15 beste businessplannen worden verder financieel ondersteund.

Deelnemers YOUCA Action Day Kortrijk:

Anna Depuydt* - burgemeester Ruth Vandenberghe (Rhizo OLV Vlaanderen)

Gaelle Steeland* - schepen Kelly Detavernier en schepen Axel Ronse (Heilig Hart College Waregem)

Zarah Demeestere* - adjunct personeelsdirecteur (Rhizo OLV Vlaanderen)

Axel Deré* - medewerker team Evenementen (Rhizo OLV Vlaanderen)

Grace Akerele - onthaal museum 1302 ('t VIER)

Malik Mohammed - medewerker Warande (Rhizo lifestyle en sportschool)

Anna-Michaëla Prévost - medewerker woonzorgcentrum (Rhizo OLV Vlaanderen)

Evan Kakow - zaalmedewerker Lang Munte (Vivato)

(*) = aanwezig op fotomoment

FOTOMOMENT

Er is een fotomoment voorzien in aanwezigheid van alle jongeren op donderdag 20 oktober om 9 uur op het binnenplein van het stadhuis.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL