5.206 bezoekers voor Kunstzomer

Meer kunst in de deelgemeenten: zondag opendeurdag Circuit Artistiek

Afgelopen weekend viel het doek over de 14de editie van Kunstzomer Leiestreek. Drie maanden lang was hedendaagse kunst te bewonderen op 14 unieke locaties in Kortrijk en de deelgemeenten. Die locaties werden 5.206 keer bezocht. Kunstliefhebbers kunnen ook na Kunstzomer terecht in de deelgemeenten met Circuit Artistiek, dat zondag een opendeurdag houdt.

Kunstzomer Leiestreek is een samenwerking tussen Toerisme Leiestreek vzw, Ont-dekking-s-rijzen vzw en stad Kortrijk. Voor het eerst was het programma van Kunstzomer niet verspreid over verschillende gemeenten, maar vond alles plaats in Kortrijk. Van juni t.e.m. september streek Kunstzomer telkens twee opeenvolgende weekends neer in twee verschillende deelgemeenten. Er was werk te zien van 45 hedendaagse kunstenaars. De toegang was gratis.

De populairste locatie was de herbestemde Sint-Rochuskerk die tijdens Kunstzomer voor het eerst werd opengesteld voor het publiek en 1.500 bezoekers over de vloer kreeg. Ook andere unieke locaties zoals de Sint-Laurentiuskerk in Kooigem (550 bezoekers), de Rodenburgkapel in Marke (300), het Sint-Anna-waterreservoir in Rollegem (341) of de huisjes aan Vandecasteele in Aalbeke (302) vielen in de smaak. Alle locaties opgeteld waren er 5.206 bezoeken tijdens Kunstzomer. De stad stimuleerde ook tijdens Kunstzomer het gebruik van de fiets. Daarvoor werden vier nieuwe fietsroutes ontwikkeld die bezoekers vlot van de ene locatie naar de andere brachten. In totaal werden 2.500 fietsbrochures uitgedeeld.

Kunstzomer 2022 is mede dankzij de inzet van de medewerkers en vrijwilligers van onze ontmoetingscentra een succes geweest. Enkele OC's deden dienst als locatie. En ook na Kunstzomer blijven we de ontmoetingscentra ter beschikking stellen aan lokale kunstenaars met Circuit Artistiek. Zondag kan je er tijdens de opendeurdag de kunstenaars persoonlijk ontmoeten. Stephanie Demeyer, schepen van ontmoetingscentra en deelgemeenten
Kortrijk bruist van creatief talent en dat tonen we graag! Heel de zomer lang kon iedereen genieten dankzij Kunstzomer, een initiatief dat duidelijk gesmaakt werd. En we blijven inzetten op de beeldende kunsten dankzij tal van tentoonstellingen. In de deelgemeenten kan je het hele jaar lang genieten dankzij Circuit Artistiek, in de Paardenstallen opent vanaf 1 oktober de nieuwe expo van Be-Part en in het weekend van 15 en 16 oktober kan je doorheen de hele stad bij de kunstenaars zelf op bezoek dankzij Buren bij Kunstenaars!  Axel Ronse, schepen van cultuur
We kijken zeer tevreden terug naar Kunstzomer 2022. We zagen heel wat blije gezichten en mochten zo’n 60% à 70% van de bezoekers met de fiets begroeten. De fietsroutes waren dan ook een schot in de roos. De unieke locaties en de keuze om kunst te tonen in de deelgemeenten was een succes, mede dankzij de samenwerking tussen toerisme en cultuur waarvoor ik mijn dank richt aan de stad Kortrijk. De deelgemeenten hebben heel wat troeven, en we zijn zeer blij dat we die samen met de kunst konden uitlichten. José Sintobin, curator Kunstzomer 

Meer kunst in de deelgemeenten: Circuit Artistiek houdt zondag opendeurdag

Kunstliefhebbers kunnen ook na Kunstzomer nog terecht in de deelgemeenten. In het weekend van 15 en 16 oktober is er opnieuw Buren bij Kunstenaars en in de ontmoetingscentra loopt de vijfde editie van Circuit Artistiek. Met Circuit Artistiek stellen een aantal ontmoetingscentra (De Troubadour in Bissegem, De Wervel in Bellegem en De Vonke in Heule) hun ruimte ter beschikking voor de creaties van 19 lokale kunstenaars. Verschillende disciplines van de beeldende kunst komen aan bod: schilderkunst, fotografie, grafiek… Na vier maanden wisselen de werken van locatie. De werken zijn te bezichtigen tijdens de secretariaatsuren of tijdens activiteiten.

Op zondag 2 oktober houden de drie deelnemende OC's een opendeurdag tussen 10u en 12u en kan je de kunstenaars persoonlijk ontmoeten en het verhaal achter hun werk horen. Toegang is gratis.

De deelnemende kunstenaars aan Circuit Artistiek zijn: Beuten Lisy (kleurpotlood en pastel op doek), Bossuyt Veerle (olieverf), De Leeuw Bart (fotografie), Delvoye Alain (digitale kunst), Emma Joye (olieverf + digitale kunst), Hollevoet Anita (aquarel), Horré Guy (potloodtekeningen), Pauwels Bernard (gouache op papier), Roosens Linda (acryl), Naessens Noël (acryl), Nuyts Kris (acryl + collage), Pontegnies Nathalie (glaskunst), Sameyn Emilia (grafiek), Streulens Elizabeth (olieverf), Vancraeynest Bruno (olieverf), Vandeweijer Ruben (fotografie), Vanessche Liesbet (olieverf), Vanhulle Jan (fotografie) en Van Laere Marc (digitale kunst).

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL