Stad Kortrijk fietst 1 miljoen kilometer aan woon-werkverplaatsingen

Op 16 september wordt het startschot gegeven voor de Week van de Mobiliteit. Die zet elk jaar duurzame mobiliteit in de kijker. Hét moment om even stil te staan bij onze dagelijkse verplaatsingen van en naar het werk. Stad Kortrijk stimuleert als werkgever niet enkel haar inwoners maar ook haar werknemers. Vorig jaar werd zo bijna 1 miljoen kilometer aan woon-werkverkeer bij elkaar gefietst!

We hebben als werkgever aandacht voor welzijn op het werk en bieden zo Sport@Work aan, maar de dag sportief beginnen en eindigen kan nog altijd het beste door de fiets te nemen naar het werk. We zetten onze medewerkers hier actief toe aan en dat loont: we merken een groeiend aantal fietsers.  Kelly Detavernier, schepen van personeel

Op vlak van mobiliteit is Kortrijk als werkgever goed op weg. Niet enkel in de Week van de Mobiliteit, maar heel het jaar door stimuleren we medewerkers om zich duurzaam van en naar het werk te verplaatsen. Zo werden eerder elektrische fietsen aangeboden via groepsaankoop en zijn er deelfietsen ter beschikking. Ook een fietslease wordt onderzocht. Wie met het openbaar vervoer komt, kan genieten van een gratis abonnement. Ook het eigen wagenpark wordt steeds verder vergroend. Er wordt ingezet op de aankoop van hybride en elektrische vracht-, bestel- en poolwagens.

Op vandaag gebruiken 980 medewerkers van de 1.880 werknemers op regelmatige basis de fiets om zich van en naar het werk te verplaatsen. Dat is ruim meer dan de helft. Vorig jaar, in 2021, waren dit er nog 700. Een aanzienlijke stijging dus in 2022. Vorig jaar werd in totaal bijna 1 miljoen kilometer samen gereden aan woon-werkverplaatsingen. Dat aantal zal dit jaar nog een stuk hoger liggen. Daarnaast zijn er ook 168 mensen die kiezen voor het openbaar vervoer om naar het werk te komen. 

Het levert Stad Kortrijk in het label ‘Baanbrekende werkgever’ een zeer goede score op vlak van mobiliteit op. Wij nemen daarmee een voortrekkersrol op binnen de lokale besturen op vlak van duurzaam en groen mobiliteitsbeleid. 

Als fietsstad tonen we zelf het goede voorbeeld. We stimuleren onze medewerkers om zowel voor dienstverplaatsingen als voor woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets. Dat heeft immers alleen maar voordelen. Het is gezond, goedkoop en goed voor onze planeet. Axel Weydts, schepen van mobiliteit en Kortrijk Fietst

Stad Kortrijk stimuleert niet enkel medewerkers om zich duurzaam te verplaatsen, maar helpt ook actief mogelijke drempels die dit verhinderen weg te werken. Zo kocht het onlangs een speciaal aangepaste elektrische fiets voor Sport en JC Tranzit-medewerker Jasper Balcaen. Als baby kreeg Jasper een hersenbloeding in de baarmoeder. Daardoor moet hij de rechterkant van zijn lichaam heel bewust aansturen om de bewegingen te maken die hij wil. Jasper woont in Nazareth en komt quasi dagelijks met de elektrische fiets en de trein naar Kortrijk. Ook tijdens de werkdag gaat Jasper vaak de baan op. Dat betekent dus heel veel fietsen, wat niet vanzelfsprekend is.

Ik heb altijd graag gesport, maar clubs waren weigerachtig om mij toe te laten. Door het netwerk en doorzettingsvermogen van mijn ouders, gingen de deuren alsnog open. Ik ging basketten en nam als skiër 2 keer deel aan de Paralympische Spelen. In 2018 werd ik 15de op de slalom. De week ervoor had ik bij een val aan 120 km/u mijn knie zwaar bezeerd, dus dat was toch een behoorlijke prestatie. Omdat ik in beweging constant moet nadenken om mijn rechterkant te activeren, zijn verplaatsingen soms fysiek én mentaal vermoeiend. Mijn leidinggevenden wilden daar iets aan doen. Ze polsten bij de personeelsdienst of ik een elektrische fiets op maat zou kunnen krijgen, en dat kon! Mijn fiets schakelt nu automatisch tussen versnellingen en heeft een brede pedaal met bandje en antislip-laag. Allemaal zaken die de kans dat ik ineens met mijn neus over het asfalt ga schuiven, fel verminderen. Waarvoor dank, want dat valt doorgaans wat harder dan sneeuw. Over een beperking spreek ik trouwens niet graag. Mijn vrouw Ynse bv. heeft - net zoals ik - vele gaven, maar ook haar beperkingen! (lacht) Jasper Balcaen, medewerker Sport en JC Tranzit

Jasper Balcaen komt elke dag met de elektrische fiets naar het werk.jpg
  • jpg

 

 

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL