Tweede editie Living Summer School is groot succes

Voor de tweede keer op rij werkten Bolwerk, Eiland Collective en Start@K samen om een multidisciplinaire summer school op te zetten. De eerste editie vond plaats in september vorig jaar en had 11 deelnemers. Voor de tweede editie schreven meer dan 80 geïnteresseerden zich in, waaruit 25 deelnemers werden geselecteerd. Na de turbulentie van de voorbije twee jaar was het onderwerp dan ook relevanter dan ooit: huisvesting.

Het doet deugd om deze succesformule te zien groeien en om op deze manier jong, internationaal talent naar Kortrijk te brengen. We zijn trots dat we als stad pionier mogen zijn in dergelijk project waar we met een ideale mix van creativiteit en durf op zoek kunnen gaan naar lokale oplossingen voor globale problemen. Het zet Kortrijk als studentenstad steeds verder op de (internationale) kaart! Kelly Detavernier, Schepen van Onderwijs
  • jpg
  • jpg
  • jpg

Tijdens de Living Summer School volgde een groep (internationale) studenten een programma van inspiratiesessies, infosessies en een fieldtrip. Op dat vlak stelde de Living Summer School dit jaar een uitzonderlijk programma samen. Ze konden rekenen op inzichten van diverse internationale ondernemers. Net als vorig jaar kwamen ook VOKA en Quindo hun expertise delen. Alle teams gingen op ontdekking in de stad en maakten kennis met relevante organisaties die hun inspirerend verhaal met hen deelden. 

Zo is de Living Summer School ook echt een living Summer School: het programma is experimenteel en heeft de ambitie om de deelnemers de juiste input te geven om die nieuwe visies te ontwikkelen. Voor het maken van prototypes stellen het IDC (Howest) en het Maaklab (VIVES hogeschool) hun labs ter beschikking. Op het einde van de summer school stellen de studenten hun project voor op een slotevent waar diverse stakeholders hun feedback kunnen geven.

Internationale aandacht

Op die manier biedt de Living Summer School een korte, maar immersieve ervaring in Kortrijk. Dit versterkt niet alleen de linken tussen de Kortrijkse creatieve communities, het resulteert ook in een internationaal netwerk in en rond Kortrijk. Deze editie van de Living Summer School werd gerealiseerd dankzij de extra steun van Jint/Erasmus+: de lokale cases kaderen binnen een globale thematiek, waarbij duurzaamheid een belangrijke factor is, net als de levensduur van het project en een sociaal-maatschappelijk verantwoorde aanpak. En dat trekt internationale aandacht. Zo namen studenten deel afkomstig uit Frankrijk, Nederland, Roemenië, Italië, Verenigd Koninkrijk, Hongarije en kwamen er zelfs enkele uit Argentinië deelnemen!

 De globale uitdagingen die ons pad kruisen, doen ons nadenken over de manier waarop we leven. Zo’n internationale ontmoeting en het uitwisselen van ideeën met een diverse groep jonge mensen kan de aanzet geven tot de creatie van nieuwe visies voor een betere toekomst. Ruben Benoit, regisseur & programmator Bolwerk
Start@K klaar voor derde werkingsjaar

Agentschap Innoveren & Ondernemen zet projecten op stapel die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met onze partners bundelen we onze krachten en middelen. Start@K maakt deel uit van dit netwerk van initiatieven. Het wordt gesteund door VLAIO en bestaat verder uit een partnerschap tussen Stad Kortrijk, Hangar K, Howest, KU Leuven Campus KULAK, Universiteit Gent Campus Kortrijk en VIVES Hogeschool. Daarnaast werkt Start@K nauw samen met Bolwerk, De Stroate en Quindo.

 

De Living Summer School wil de komende jaren verder experimenteren, werken aan de kwaliteit van het educatieve programma en de verdere ontwikkeling van het internationale, creatieve netwerk. Daarom is het team op zoek naar partners om de volgende edities te steunen. Interesse? Contacteer elise@hangark.be

Start@K is intussen ook in volle voorbereiding van het derde werkingsjaar. De kick-off van het derde werkingsjaar van Start@K zal plaatsvinden op 5 oktober, maar ook intussen zitten ze niet stil. Zo vind je hen van 12 tot 16 september terug op een vlot aan de Leie. Daar zullen ze een vlotcast opnemen: de podcast Ket Ghet wordt een week lang op een vlot opgenomen met jonge en minder jonge ondernemers die hun tips geven.

Schepen Kelly Detavernier verzorgde het slotwoord na een intense summer school week
  • jpeg
Schepen Kelly Detavernier verzorgde het slotwoord na een intense summer school week

 

De Living Summer School kende haar ontknoping op 9 september, maar de werken blijven nog aanwezig op de site van Bolwerk tot oktober. Daarna krijgen ze, net als vorig jaar, een plaatsje op WONDER, waar het hele project zal getoond worden. Meer info: www.wonderkortrijk.be

 

Om het toekomstverhaal van de Living Summer School te volgen, check de website en socials van de Living Summer School: www.livingsummerschool.com .

 

 

 

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL