Opnieuw zomerse openluchtcinema in stad en deelgemeenten

Deze zomer mogen we voor het eerst sinds 2019 weer openluchtcinema’s organiseren zonder publieksbeperkingen. Kunstencentrum BUDA, Sweep Concepts en Cinemobiel slaan in opdracht van Stad Kortrijk opnieuw de handen in elkaar om in de stad en vanuit de ontmoetingscentra van de deelgemeenten het publiek te verwennen met kwaliteitsfilms op bijzondere openluchtlocaties.

Persvoorstelling openluchtcinema (c) Kortrijk
  • jpeg
Persvoorstelling openluchtcinema (c) Kortrijk

In 2019 werden voor het eerst 6 openluchtfilms aangeboden in de tuin van Broelkaai 6. Gezien het grote succes breidde het aanbod van de openluchtcinema uit naar de deelgemeenten. Dit jaar brengen de partners opnieuw films in openlucht: Kunstencentrum BUDA voorziet 3 weekends met vertoningen op vrijdag en zaterdag in de gekende romantische setting van BK6. Dankzij Sweep Concepts en Cinemobiel kan je in verschillende deelgemeenten genieten van 4 films tussen 16 juli en 3 september.

In 2019 zijn we voor het eerst gestart met openluchtcinema in de stad, een groot succes! De 2 jaar daarna kregen we opnieuw een mooi programma voorgeschoteld, maar helaas ingeperkt door coronamaatregelen. Nu kunnen we voor het eerst opnieuw ongelimiteerd genieten, zowel in de stad als in de deelgemeenten op toplocaties. Doorheen de zomer bruist de stad met tal van evenementen, maar dankzij dit diverse aanbod bekoren we ook de film- en cultuurliefhebbers. Voor elk wat wils! Kelly Detavernier, schepen van evenementen
Openluchtcinema bij regenweer in BK6_Jonas Verbeke.jpg
  • jpg
Openluchtcinema (c) Kortrijk - Jonas Verbeke
  • png

Kunstencentrum BUDA

Het programma van BUDA’s arthouse cinema in BK6 varieert van een bijzonder levendige muziekfilm, over een flamboyante komedie, via een gerestaureerde actiefilm tot een bitterzoete, nostalgische tienerromance. We openen op vrijdag 19 augustus met Summer of Soul en zaterdag 20 augustus met Pride, presenteren op vrijdag 26 augustus Nomadland en op zaterdag 27 augustus Top Gun en sluiten de reeks af met Judas & The Black Messiah op vrijdag 2 september en Licorice Pizza op zaterdag 3 september. Zes straffe kwaliteitsfilms die samen met 8 Oscarbeeldjes gingen lopen.

De deuren van BK6 (Broelkaai 6) openen telkens om 21 uur, de film start om 21.30 uur. De openluchtcinema kost amper 2 euro. Tickets kan je reserveren via www.buda.be.

 

Vrijdag 19/08 - Summer of soul

Terechte Oscar-winnaar als beste documentaire. Iedereen kent “Woodstock”, maar een maand eerder ging in New York “Harlem Cultural Festival” door. Vijf weekends vol adrenaline en opzwepende muziek door legendarische muzikanten als Stevie Wonder, Nina Simone, Sly & the Family Stone, Gladys Knight, Mahalia Jackson, B.B. King, ...  De filmtapes waren jarenlang spoorloos, maar doken – gelukkig ! – plots weer op.  Twee uur kippenvel en een bom van energie!

Regie: Questlove

Met: Stevie Wonder, Nina Simone, Chris Rock, B.B. King, ...

Duur: 117 minuten

IMDb: 8,0/10 - Rotten Tomatoes: 99%

Zaterdag 20/08 Pride

In samenwerking met regenboog k-fé selecteerden we ook “Pride”. Een echt gebeurd verhaal: tijdens de Britse mijnwerkersstaking van 1984 besluit een groep Londense activisten op de Gay Pride geld in te zamelen voor de mijnwerkers in nood. Een buitengewoon verhaal over twee totaal verschillende gemeenschappen die zich verenigen voor een gezamenlijk doel.

Regie: Matthew Warchus

Met: Andrew Scott, Ben Schnetzer, Bill Nighy, Dominic West, Imelda Staunton, …

Duur: 120 minuten

IMDb: 7,8/10 - Rotten Tomatoes: 92%

Vrijdag 26/08 Nomadland

Dé hit van 2021 en terechte 3-voudige Oscar-winnaar (en van tal van andere filmprijzen). Pas de tweede langspeelfilm van Chloé Zhao, en onmiddellijk al unaniem door de internationale pers omschreven als een meesterwerk. Laat je meevoeren met de oudere vrouw Fern (een magistrale Francis Macdormand), die als een hedendaagse nomade met een minibusje door de Verenigde Staten trekt.

Regie: Chloé Zhao

Met: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May,...

Duur: 107 minuten

IMDb: 7,3/10 - Rotten Tomatoes: 93%:

Zaterdag 27/08 Topgun

Do you feel the need for speed? Dan is deze Topgun een echte must-see. De originele actiefilm uit 1986, maar spiksplinternieuw gerestaureerd. Oscar voor beste muziek. Geloof ons: hotter dan hot, momenteel. Fasten your seatbelt en spring bij straaljagerpiloot Tom Cruise. Take off!

Regie: Tony Scott

Met: Tom Cruise, Tim Robbins, Kelly McGillis, Val Kilmer, Meg Ryan, …

Duur: 110 minuten

IMDb: 6,9/10 - Rotten Tomatoes: 83%

 

Vrijdag 2/09 Judas & The Black Messiah

Ook een prijsbeest: 5 Oscar-nominaties en 2 beeldjes. Maar: helemaal onterecht niét te zien geweest in de zalen. Daarom presenteren wij hem tijdens de openluchtcinema. Heerlijke soundtrack, prachtige sets en een eerlijk verhaal over de jonge, charismatische activist Fred Hampton die voorzitter wordt van Black Panther Party en een hele generatie inspireert om in actie te komen tegen onderdrukking en racisme. Hij gaat daarbij de strijd aan met politie, FBI en regering. Een prachtprent over opoffering en discriminatie, gebaseerd op feiten uit ‘68 en helaas nog altijd brandend actueel.

Regie: Shaka King

Met: Daniel Kaluuya, LaKeith Stanfield, Jesse Plemons, …

Duur: 126 minuten

IMDb: 7,4/10 - Rotten Tomatoes: 97%

 

Zaterdag 03/09 Licorice Pizza

Een *****-film om van te smullen, in de pers omschreven als “een overheerlijke quattro stagioni, rijkelijk belegd met goede vibes, topacteurs, grillige romantiek en dikke plakken seventiesnostalgie. Eén  van de meeste deugddoende filmervaringen van het jaar!”  Een verrukkelijk portret van een vroegrijpe kindacteur zonder scrupules in een bitterzoete coming-of-agekomedie.

Regie: Paul Thomas Anderson

Met: Alana Haim, Cooper Hoffman, Bradley Cooper,…

Duur: 133 minuten

IMDb: 7,3/10 - Rotten Tomatoes: 91%

Licorice Pizza.jpg
  • jpg

Openluchtfilms in de deelgemeenten

Ook de openluchtfilms in de deelgemeenten zijn terug, in samenwerking met Sweep Concepts en Cinemobiel, en onder begeleiding van de OC-raden. Ook hier kost een ticketje 2 euro. Een ticket kopen kan aan de deur, maar de plaatsen zijn beperkt. Een zitje reserveren kan via www.kortrijk.be/openluchtfilm.

Ook in Rollegem, Bissegem, Marke en Kooigem kan je deze zomer opnieuw naar de openluchtcinema. De OC's serveren vier toegankelijke topfilms aan een even toegankelijke prijs (2 euro). Telkens vanaf een uur voor start van de film is de bar geopend. Ideaal voor een gezellig avondje uit met de partner of de vrienden. Stephanie Demeyer, schepen van ontmoetingscentra

zaterdag 16/7 - tuin OC Rollegem: Cruella (22 uur)

Een speelfilm over de jonge Cruella de Vil uit '101 Dalmatiërs' met Oscar-winnaars Emma Stone en Emma Thompson. De film speelt zich af in het Londen van de jaren '70 tijdens de punkrockrevolutie en vertelt het verhaal over een jonge oplichtster genaamd Estella, een slim en creatief meisje dat vastbesloten is om naam te maken met haar ontwerpen. Ze raakt bevriend met een paar jonge dieven die haar ondeugendheid op prijs stellen, en samen bouwen ze een leven op in de Londense straten.

Regie: Craig Gillespie

Met: Emma Stone, Joel fry, Emma Thompson, Emily Beecham, Mark Strong, ...

Duur: 134 min

IMDb: 7,3/10 - Rotten Tomatoes: 74%

vrijdag 19/8 - grasplein OC De Troubadour Bissegem: West Side Story (21u15)

I want to be in America! De legendarische regisseur Steven Spielberg (ET, Jurasic Park, Schindler’s List …) maakte in 2021 deze Oscar-winnende verfilming van de succesmusical West Side Story (1957). In New York zijn twee tienerbendes, van verschillende etnische afkomst, elkaars grootste vijanden. Tony leidt de zogenaamde Jets, terwijl Maria de jongere zus is van de leider van de Sharks. De twee vallen voor elkaar, wat de rivaliteit tussen de bendes alleen maar vergroot.

Regie: Steven Spielberg

Met: Ariana Debose, Ansel Elgort, Rachel Zegler, David Alvarez, ...

Duur: 156 minuten

IMDb: 7,2/10 - Rotten Tomatoes: 91%

zaterdag 20/8 - tuin OC Marke: Nomadland (21u15)

Nomadland won in 2021 de Oscar voor beste film, beste regie (Chloé Zhao) en beste vrouwelijke hoofdrol (Frances McDormand). Na de sluiting van de gipsmijn in haar woonplaats op het platteland van Nevada, besluit Fern haar busje in te pakken en de wijde wereld in te gaan. Als moderne nomade maakt ze kennis met de veerkracht en vindingrijkheid van een ander soort samenleving. In dit verhaal over hoop ontmoet Fern andere nomaden die zich opwerken als de mentors in haar nieuwe leven in het uitgestrekte landschap van het Amerikaanse westen.

Regie: Chloé Zhao

Met: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May,... 

Duur: 107 minuten

IMDb: 7,3/10 - Rotten Tomatoes: 93%

zaterdag 3/9 - Kooigemplaats: Turquaze (21 uur)

Turquaze gaat over een Turkse jongen die verliefd is op een Gents meisje. De twee ondervinden in hun relatie nogal wat tegenstand binnen hun families. Als de vader van de jongen sterft, trekt hij een tijdje naar Istanboel, waar zijn vader begraven wordt. Zijn vriendin reist hem achterna. De jongen realiseert na de dood van zijn vader ook diens droom: lid worden van een fanfare.

Regie: Kadir Ferati Balci

Met: Nihat Altinkaya, Nergis Corakci, Azize Tan, Tilbe Saran, Katelijne Verbeke, Lies Pauwels, Charlotte Vandermeersch,...

Duur: 96 minuten

IMDb: 6,0/10 - Rotten Tomatoes: geen score

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL