Pieter Pauwel Rubensplein wordt groene buurtplek en avontuurlijke speelruimte

In het voorjaar van 2021 werd het eerste wonderwoudje in Vlaanderen in Kortrijk aan de Edgar Tinellaan gerealiseerd. Het was eveneens het startschot om samen met de buurt ook het nabijgelegen Pieter Pauwel Rubensplein tot een nieuwe groene stadsruimte met avontuurlijke speelruimte om te vormen. Na een participatietraject en in samenwerking met stadslandschap Leie en Schelde van de provincie West-Vlaanderen krijgt de vernieuwde buurtplek steeds meer vorm.

Schepen Bert Herrewyn samen met de kinderen van basisschool Pius X (c) Kortrijk
  • jpeg
Schepen Bert Herrewyn samen met de kinderen van basisschool Pius X (c) Kortrijk

Wonderwoudje en Rubensplein vergroenen de binnenstad

De eerste werken om het pleintje te vernieuwen vonden in het najaar van 2021  plaats waarbij grondwerken de nieuwe contouren van het plein vormgaven en de verouderde speeltoestellen werden verwijderd. In de eerste week van februari werden nieuwe hagen aangeplant om zo de straat veilig te kunnen afsluiten voor spelende kinderen en de verkeersveiligheid te kunnen garanderen. Op 9 februari staken enkele gezinnen en buurtbewoners de handen uit de mouwen om het eerste speelbosje aan te planten.

Nu wordt de groene openbare ruimte verder opgeladen met natuurlijke speelhuisjes en tunnels. Door te vlechten en bouwen met wilgentakken creëren kinderen onder begeleiding van  Stadslandschap Leie en Schelde en vzw Constructief hun eigen avontuurlijke speelplaats. Daarna wordt het plein nog voorzien van zit- en hangmeubilair en worden nog avontuurlijke spelprikkels toegevoegd.

Het Rubensplein en wonderwoudje geven meer natuurlijk groen en avontuurlijke speelruimte in sterk verstedelijkt gebied. Zo verhogen we de leefbaarheid en -kwaliteit voor de inwoners van Kortrijk.  Bert Herrewyn, schepen van jeugd, natuur en biodiversiteit

Een nieuwe buurtparkje voor méér biodiversiteit en avontuurlijke speelruimte

Bij het ontwerp en uit de input van de buurt kwamen verschillende belangrijke thema’s naar voren. De nieuwe groene stadszone kan in drie zones volgens die thema's onderverdeeld worden. Het eerder aangelegde Wonderwoudje  in de Edgar Tinellaan met meer oog voor rust en natuur. Een actiever gedeelte waar gespeeld en geravot wordt op het eerste deel van het Pieter Pauwel Rubensplein en een rustige ontmoetingsplek voor de buurt en wijk op het tweede deel van het plein.

 

Door de aanleg van natuurlijke speelinrichting blijven alle oppervlaktes waterdoorlatend en met het nieuwe groen worden geschikte habitats gecreëerd voor fauna en flora met meer biodiversiteit in een sterk verstedelijkt gebied. Nieuwe hagen, bloemen en struiken aan de rand creëren een buffer tussen de speelzones en de openbare weg. De speelzone zal ook regelmatig gekeurd worden door een onafhankelijke inspecteur om zo de veiligheid van de kinderen maximaal in acht te nemen.

Er is in onze provincie te weinig natuur voor alle West-Vlamingen. We steunen dan ook graag initiatieven die investeren in kwalitatief groen in de buurt. Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor milieu, natuur en klimaat
Pieter Pauwel Rubensplein (c) Kortrijk
  • jpeg
Pieter Pauwel Rubensplein (c) Kortrijk
  • jpeg
Pieter Pauwel Rubensplein (c) Kortrijk
  • jpeg
Pieter Pauwel Rubensplein (c) Kortrijk
  • jpeg

Participatietraject

Samen met stadslandschap Leie en Schelde werd een heus participatietraject op poten gezet om de buurtbewoners, scholen en andere belanghebbenden maximaal bij het ontwerp te betrekken. Zo werd een live inspraakmoment georganiseerd en een speelenquête opgemaakt voor scholen en verenigingen. Deze input werd vervolgens gebruikt door stadslandschap en de stad Kortrijk om tot een gedragen ontwerp te komen.

Rubensplein 1.png
  • png
Rubensplein2.PNG
  • PNG
Rubensplein2.PNG

Méér info en de finale ontwerpen van het Rubensplein (en het Wonderwoudje) kan je terugvinden op: https://www.kortrijk.be/naar-een-nieuw-rubensplein

 

 

 

 

 

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL