Veilig evenementen organiseren: 77 enthousiaste Kortrijkse jongeren voltooien opleiding tot Fuifbuddy

Met deze opleiding worden organisatoren ondersteund in hun evenementenbeleid. Dat gaat van tools en tips rond praktische organisatie tot veiligheidshandhaving. Sinds de start van de opleiding in 2012 zijn er meer dan 500 fuifbuddies opgeleid, waarvan 77 in 2021.

Het label Safe Party Zone staat garant voor een ondersteuning op het vlak van veiligheid tijdens evenementen. Iedereen kent ondertussen de software die screent op bestaande toegangsverboden voor amokmakers en drugsdelinquenten. Safe Party Zone kan enkel gebruikt worden door organisaties waarvan minstens één persoon de opleiding fuifbuddy heeft gevolgd. Sinds de start van de opleiding in 2012 zijn er meer dan 500 fuifbuddies opgeleid, waarvan 77 in 2021.

Het organiseren van evenementen leert leden van jeugdverenigingen om verantwoordelijkheid te nemen. Bovendien is het een ideale gelegenheid om hun kas te spijzen en te investeren in hun werkingen, kampen, ... Met deze opleidingen staan we hen bij in de organisatie van hun fuiven en zorgen we ervoor dat deze veilig verlopen. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren

Jeugdcentrum Tranzit en de stedelijke preventiedienst organiseren twee maal per jaar deze opleiding voor organisatoren van fuiven en grotere optredens. Dit in samenwerking met verschillende partners zoals Politiezone Vlas, Fluvia, het Rode Kruis en FOD Volksgezondheid.

De deelnemers doorlopen verschillende deelopleidingen:

- Hoe organiseer ik een evenement? (fuifcoach Stad Kortrijk)

- Het systeem Safe Party Zone (fuifcoach Stad Kortrijk)

- Geluidsnormen en wetgevingen (dienst Leefmilieu Stad Kortijk)

- Cursus EHBO (Jeugd Rode Kruis)

- Brandpreventie op evenementen en fuiven (Fluvia)

- Informatie over drugproducten en drugpreventie (dienst Preventie Stad Kortrijk)

- Rook- en alcoholwetgeving (FOD Volksgezondheid)

- Persoonlijke veiligheid en persoonscontrole (PZ Vlas)

De opleidingen werden in 2021 georganiseerd in februari en oktober. De editie in februari ging digitaal door. Stad Kortrijk wil de 77 nieuwe fuifbuddies op een coronaveilige manier belonen voor hun inzet. Daarom ontvangen alle fuifbuddies een goodiebag met - naast het officiële attest - al het nodige om zelf een kleine afstudeerfuif te organiseren. De attesten worden door de afgestudeerden afgehaald op zaterdag 11 december tussen 13 en 15 uur in Jeugdcentrum Tranzit, Nelson Mandelaplein. Persfoto mogelijk na bevestiging.

Nog dit: in 2021 stonden in Kortrijk en deelgemeenten meer dan 80 fuiven gepland. Corona gooide voor de meeste roet in het eten. Fuiven werden uitgesteld naar een latere periode. De iets meer dan 10 fuiven die toch georganiseerd werden, konden ondanks de maatregelen veilig verlopen.

Sfeerbeeld Dag van de Jeugdbeweging 2021 (c) Kortrijk
  • png
Sfeerbeeld Dag van de Jeugdbeweging 2021 (c) Kortrijk

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL