Lokale kunstenaars stellen tentoon tijdens Buren bij Kunstenaars

Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober gooien de kunstenaars van Zuid-West-Vlaanderen opnieuw de deuren open. Het jaarlijkse open atelierweekend is in trek. Er namen vorig jaar 300 kunstenaars aan deel.

Persvoorstelling Buren bij Kunstenaars (c) Kortrijk
  • jpg
Persvoorstelling Buren bij Kunstenaars (c) Kortrijk

Tot in 2019 was Buren bij Kunstenaars, het jaarlijkse open-atelier-weekend in West-Vlaanderen, het paradepaardje van de provinciale dienst cultuur van de provincie West-Vlaanderen. De Vlaamse overheid nam over en gaf Kunstwerkt, het steunpunt voor de beeldende kunsten in Vlaanderen, de opdracht om een nieuw concept uit te werken dat vanaf 2021 in heel Vlaanderen zou uitgerold worden. Maar corona besliste er echter anders over. Kunstwerkt diende de 1ste editie van haar open atelierdagen, gepland in het voorjaar 2021, noodgedwongen door te schuiven naar 2022.

Bovenlokale samenwerking

De kunstenaars in onze regio dienden in 2020 al niet op hun honger te blijven zitten. Buren bij Kunstenaars kreeg voor het eerst haar plek in de regionale evenementenkalender tijdens het 3de weekend van oktober 2020. Onder impuls van Kortrijk en zuidwest sloegen toen 12 van de 13 steden en gemeenten de handen in elkaar om een regionale editie van Buren bij Kunstenaars te organiseren. Het werd een memorabele editie die in oktober 2021 een verlengstuk krijgt. Binnen de schoot van zuidwest, de intergemeentelijke samenwerking rond culturele materies, bleek immers al snel de behoefte om dit project gezamenlijk verder te zetten.

Ook nu weer lanceerden zuidwest en de steden en gemeenten in de regio, deze keer alle 13, een gezamenlijke oproep tot deelname via alle gemeentelijke en regionale communicatiekanalen. De intercommunale Leiedal zorgde voor een online inschrijvingsmodule. De oproep gebeurde begin juni en de inschrijvingen klokten af op 16 augustus, met succes, want ook deze keer tekenden ca. 300 kunstenaars in voor deze 2de regionale editie van Buren bij Kunstenaars.

Met Zuidwest zijn we opgetogen dat we dit artistieke aanbod van de grote groep creatieve kunstenaars in de regio kunnen blijven organiseren. Buren bij kunstenaars dreigde door de overname van Vlaanderen een paar jaar weg te vallen maar dankzij de samenwerking kunnen we dit toch blijven doen. Griet Vanryckegem, voorzitter Zuidwest
Individuele en groepsdeelname

Het grootste deel van de deelnemers stellen hun werk thuis tentoon of in het eigen atelier. Daarnaast zijn er kunstenaarscollectieven en een aantal individuele kunstenaars die mekaar vonden en samen in groepstentoonstellingen deelnemen.

De deelnemers aan Buren bij Kunstenaars zijn heel divers, zowel wat disciplines als ervaring betreft. Beeldhouwers, schilders, keramiekers, glaskunstenaars, fotografen, tekenaars,… We hebben het allemaal in onze regio en Buren bij Kunstenaars blijft hét evenement bij uitstek om dit te tonen. Sommigen zijn ervaren kunstenaars die al aan heel wat kunstprojecten deelnamen.

Voor anderen is het een vuurdoop en de eerste keer dat hun werk getoond wordt aan het publiek. Voor sommigen is het hun beroep, voor anderen eerder een hobby. Maar wat alle deelnemers gemeen hebben is hun grote passie voor kunst.

Toen Buren bij Kunstenaars dreigde te verdwijnen, merkte ik de teleurstelling bij de kunstenaars. Daarom doen we zelf verder, en met succes! Buren bij Kunstenaars staat nu met stip in de agenda. Een uniek weekend om telkens nieuwe kunst te ontdekken Axel Ronse, schepen van cultuur Kortrijk
Totaaloverzicht

De handige webpagina www.uitinzuidwest.be/burenbijkunstenaars biedt een mooi overzicht in kaartvorm van alle deelnemende kunstenaars en kan je gericht zoeken per discipline. Je vindt er ook alle groepstentoonstellingen op terug die in de regio een plek krijgen. De site is een goed hulpmiddel om vooraf je zoektocht in de regio wat uit te stippelen. We houden haar bovendien actueel en plannen tot op de dag voor het evenement nog een laatste update.

UiTPAS zuidwest

Buren bij Kunstenaars is een UiTPASactiviteit. Dit betekent dat UiTPASsers een UiTPASpunt kunnen sparen bij de participerende kunstenaars of bij bezoek aan een groepstentoonstelling. Bij elke locatie is voorzien in een affiche van het evenement met de vermelding ‘ik doe mee’ en een QRcode die je met je smartphone kan inscannen.

Praktisch

Wanneer: zaterdag 23 en zondag 34 oktober van 10u tot 12u en van 14u tot 18u Deelnemende gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.

Regie: Stad Kortrijk en zuidwest

Vormgeving: Flore Deman

Website: Intercommunale Leiedal

Eindredactie/social media/UiTPAS: zuidwest

Contactgegevens verantwoordelijken

Anzegem: Chantal Demeulemeester, 0476 34 26 84 | chantal.demeulemeester@anzegem.be

Avelgem: Kristl Lambert, 0474 43 20 71 | kristl.lambert@avelgem.be

Deerlijk: Freek Depraetere, 0475 78 44 32 | freek.depraetere@deerlijk.be Harelbeke: Judith De Koning, 056 73 34 20 | judith.dekoning@harelbeke.be Kortrijk: Jan Balcaen, 0498 90 91 34 | jan.balcaen@kortrijk.be

Kuurne: Saraï Sabbe, 0474 48 29 57 | saraï.sabbe@kuurne.be

Lendelede: Wim Dierick, 0478 91 51 22 | wim.dierick@lendelede.be

Menen: Lotte Depauw, 056 52 94 19 | lotte.depauw@menen.be

Waregem: Janne Gysels, 056 62 13 72 | janne.gysels@waregem.be

Wervik: Jos Descamps, 056 95 24 15 | jos.descamps@wervik.be

Wevelgem: William Devoldere, 056 43 35 50 | william.devoldere@wevelgem.be

Zwevegem: Ewout Impe, T 056 76 55 73 | ewout.impe@zwevegem.be

Zuidwest: Marnix Theys, 0476 24 94 72 | marnix@zuidwest.be

Affiche Buren Bij Kunstenaars 2021.PNG
  • PNG
Affiche Buren Bij Kunstenaars 2021.PNG

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL